• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea despre interzicerea importurilor de cereale din Ucraina: ”Toată lumea vrea, dar să se și poată”

    agrointeligenta.ro -

    Toată lumea vrea, dar să se și poată, adică vrem cu toții să reglementăm această situație, o reglementăm în comun pentru că suntem totuși în Uniunea Europeană și suntem pe de-o parte și creatori de decizii, stăm și la masa deciziilor, și la implementarea lor, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu privire la decizia unor state membre ale UE de a interzice importurile de cereale din Ucraina.

    După ce Polonia și Ungaria au anunțat că interzic importurile de cereale din Ucraina, iar Bulgaria a comunicat că va urma să ia o decizie similară, ministrul Agriculturii din România a anunțat că va avea miercuri o întâlnire cu omologul său din Ucraina. Tot miercuri, la București este așteptată o primă decizie venită de la nivelul UE.

    ”Eu în momentul în care spunem că facem o acțiune comună, îmi respect cuvântul. Sper ca acea întâlnire pe care am avut-o să se materializeze, cunoscând pe de-o parte ce înseamnă legile pe care le avem, acordurile pe care le-am încheiat și la care România este parte, cum de altminteri și deciziile pe care trebuie să le ia Comisia Europeană în perspectiva întâlnirii din data de 19 aprilie când în COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți în Uniunea Europeană – n.r.) se pune în discuție Regulamentul (UE) 2022/870 care a dat drumul practic la importul sau mai bine zis la comerțul cu cereale din Ucraina în țările UE”, declarat Petre Daea în cadrul unei intervenții telefonice la Antena 3 CNN.

    Ministrul Agriculturii din Ucraina, Mikola Solski

    Petre Daea se întâlnește miercuri cu omologul său din Ucraina

    ”Mă întâlnesc miercuri cu omologul din Ucraina, cum aștept și ședința din COREPER care se va desfășura tot miercuri. Apoi pe data de 25 aprilie am un Consiliu de miniștri la care voi participa, ocazie cu care pot să expun punctul de vedere și să instituim acele norme juridice necesare ca regulile să fie pe de-o parte instituite prin forța juridică și respectate deopotrivă”, a mai spus Petre Daea.

    Șeful de la MADR a precizat că, deși este a doua zi de Paști, se află în drum spre birou, iar criza cerealelor este problema ce necesită rezolvare urgentă. ”Eu merg pe acest culoar al înțelegerii, al procesării datelor și al deciziei care poate fi validată la nivelul UE în așa fel încât să avem și succes. Am putut vedea și eu, am fost în discuții, sunt în drum spre MADR (…) trebuie să merg la birou și să calculez bine pașii pe care trebuie să îi facem din punct de vedere juridic și din punct de vedere organizatoric, juridic știindu-se că activitatea comercială, comerțul la nivelul UE este în portofoliul Comisiei, iar noi în calitate de state membre avem componenta de răspuns pe care am procesat-o. Vă aduc aminte de scrisoarea pe care au transmis-o cei patru prim-miniștri și președintele Bulgariei susținând nevoia de a se interveni la nivelul CE, de a se reglementa în așa fel încât acest reglementări să poate fi avantajoase pentru țările noastre, pentru fermele noastre”, a arătat Petre Daea.

    Daea a evitat să comenteze deciziile luate de Ungaria și de Polonia de a interzice importurile de cereale din Ucraina, polonezii incluzând în restricții și alte produse precum mierea, carnea de pasăre sau ouăle.

    ”Este o decizie a statului respectiv, nu vreau să o comentez, este o răspundere pe care și-au asumat-o în relația cu Comisia Europeană și din acest punct de vedere nu pot să fac alte interpretări decât acela că pe toți ne interesează, și dacă am stabilit o acțiune comună, facem acțiuni comune, dar nu încălcând regulile pe care le-am instituit, altminteri nu avem finalitate. (…) Toată lumea vrea, dar să se și poată. Adică vrem cu toții să reglementăm această situație, o reglementăm în comun pentru că suntem totuși în Uniunea Europeană și suntem pe de-o parte și creatori de decizii, stăm și la masa deciziilor, și la implementarea lor. Regulilele acestea ne sunt clare și nu face alte interpretări decât așa. Suntem și noi și ne dorim și iată, că toți doresc, și noi în dreptul nostru și e firesc să dăm drumul la tranzitul cerealelor pe zonele respective, dar să nu afectăm fermierii români și să le dăm posibilitatea să valorifice grânele, cerealele, pe care le au”, a spus Daea.

    ”Eu am spus un lucru foarte clar. Mă coordonez în toată activitatea pe baza regulilor statale și a diplomației pe care o instituie comportamentul statal.  Dacă premierii au stabilit obiectivele necesare, să așteptăm ca aceste obiective să se proceseze la Comisia Europeană. Nu poate un ministru (…) să treacă peste reguli care sunt stabilite și care s-au instituit în ordinea, relația instituțională cu Comisia Europeană”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

     

     


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție