• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț grâu recolta 2023. Prognozele fermierilor care vând la recoltare

    Roxana Dobre -

    Preț grâu recolta 2023. Prognozele fermierilor care vând la recoltare arată un pesimism al acestora. Puțini sunt agricultorii care cred că, în condițiile de la acest moment, prețul grâului va depăși, în vară, pragul de 1.000 de lei pe tonă.

    Pentru mulți fermieri, prețul grâului la recoltare este de referință. Asta pentru că nu dispun de spații de stocare și nu își pot calcula un venit mai mare în urma depozitării. Cu alte cuvinte, nu își permit să stea cu marfa pe stoc pentru a aștepta cel mai bun preț. Pe de altă parte, și vânzarea în avans a unei părți din producție este riscantă. Mulți agricultori se tem încă să semneze contracte futures cât timp nu sunt siguri de producția pe care o vor obține în acest an.

    Pe o rețea de socializare, mai mulți fermieri au deschis o ”bursă” a prețurilor pe care le prognozează pentru acest an, în cazul cerealelor recoltate direct din câmp. Situația incertă a pieței dar și scăderea prețului în ultimul an îi fac pe fermieri să gândească temeinic strategia pe care vor merge pentru vânzarea cerealelor.

    ”Stimați colegi ce prețuri estimați la vară în campanie la secerarea grâului și în toamnă la floarea-soarelui? Nu dețin spații de depozitare sunt obligat să vând direct de pe câmp”, a întrebat un fermier pe Facebook ”AgriculturaRomânească”. Răspunsurile fermierilor nu au întârziat să apară iar conform concluziilor acestor veștile nu sunt foarte bună în privința evoluției prețurilor.

    Citiți și: Preț grâu 2023 – prognoze. Ce preț vor primi fermierii la cereale în noul an

    Preț grâu recolta 2023 – prognoza fermierilor

    Preț grâu recolta 2023. Ce prognozează fermierii

    Pe piața cerealelor au apărut primele estimări pe care fermierii le-au aflat pentru prețurile din acest an, care se vor practica în plină campanie agricolă. La grâu, producătorii agricoli estimează că prețurile nu vor crește și se așteaptă și la sume de 0,5 lei pe kilogram.

    ”Din cate am auzit și am văzut discuții la grâu prețul va fi undeva la 95 de bani, 1 leu”, a împărtășit un fermier prețurile care se prognozează pentru această vară.

    ”La cum e situația privind vânzarea cerealelor de la vecini, nu cred că prețul va sări de 0,5-0,6 lei/kilogram la grâu. Sper sincer să mă înșel”, a mai opinat un alt producător agricol.

    Alți colegi fermieri au venit cu sfaturi privind gestionarea riscurilor prin vânzarea în etape a producției de grâu din acest an.  ”Eu zic să semnezi 60% din estimat în lunile Mai și Iunie la cereale! La floarea-soarelui începi să semnezi din Mai până în Iulie tot 60%( 20% pe lună). Cu restul te joci la recoltare”, a fost ”pontul” împărtășit pe grup.

    ”Fă-ți un calcul simplu câți bani ai băgat până acum pe hectar, direct și indirect. Și vinde futures 30%. Ai băgat 6.000 lei pe ha faci 5 tone vinde 1,8 tone x câte ha ai să împarți riscul în 3. Când ești sigur că faci peste 5 tone mai vinzi 2 tone măcar la 1,4 lei. Și la final restul din câmp”, a mai fost sfătuit fermierul.

    Citiți și: Prețul cerealelor, în creștere. Prețuri MATIF la grâu și porumb

    Preț grâu recolta 2023. Ce fermieri vor avea de câștigat în acest an

    Producătorii agricoli au dezvăluit și care este suprafața ideală dar și producția pe hectar pentru ca anul 2023 să poată fi unul profitabil. ”Agricultura sub 200-300 ha nu prea e profitabilă din păcate. O variantă ar fi ca grâul să fie însăcuit și vândut în târg dar e pierdere de timp, îți spun din experiență. Am făcut treaba asta în urma cu 8 ani pe atunci era profitabil, acum am încercat din nou anul acesta, dar e o pierdere de timp”, a spus un fermier.

    ”La grâu circa 1 leu, orz o,85 lei/kg și rapiță 2,40lei/kg! Trebuie să ai producții de 8.000 kg/ha la grâu, 8.000 kg/ha la orz și 4.000 kg/ha la rapiță! Asta ca sa fii viabil economic!”, a arătat alt fermier care sunt producțiile care ar garanta prețurile bune pentru fermă.

    Preț floarea-soarelui recolta 2023. Ce așteptări au fermierii

    Pentru prețul la floarea-soarelui în 2023, producătorii agricoli sunt rezervați în estimări. Mare parte dintre fermierii nici nu au intrat la semănat, astfel că e greu de spus cum va evolua cultura în acest an.

    ”Cred că e un pic cam greu pentru un preț acum, la floarea-soarelui, cred că majoritatea nici nu au semănat”, a spus un agricultor.

    Producătorii agricoli care totuși au estimat un preț prognozează pentru floarea-soarelui minim 1,0 lei/kilogram și maxim 1,5 – 1,6 lei/kilogram.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”