• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum arată ordinul prin care Polonia a interzis importurile din Ucraina! E emis de ministrul Dezvoltării și Tehnologiei

    Oana Timar -

    Scurt și la obiect. Așa arată ordinul ministerial prin care Polonia a interzis, din data de 15 aprilie, importul de cereale și alte produse agroalimentare provenind din Ucraina. Actul normativ nu este emis de Ministerul Agriculturii pentru că, la fel ca și în România, atribuțiile privind politicile comerciale, revin altui minister.

    Ministrul Dezvoltării și Tehnologiei, Waldemar Buda, este cel care a emis sâmbătă, 15 aprilie, ordinul prin care Polonia a interzis importurile de cereale din Ucraina. Actul normativ semnat de Buda este scurt, concis, semn ca dacă Guvernul este decis să ia decizia interzicerii unor importuri, măsura se poate adopta rapid, fără zeci sau sute de pagini de note de fundamentare. Cu alte cuvinte, doar să se vrea.

    Constantin-Daniel Cadariu este ministrul care are atribuțiile pe politici comerciale și cel care poate emite, în România, un ordin similar cu cel din Polonia

    În România, acest ordin poate fi emis doar de ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu

    La fel ca și în România, nici în Polonia Ministerul Agriculturii condus de Robert Telus nu este cel care are atribuțiile necesare pentru a interzice anumite importuri. La polonezi, această decizie poate și a fost luată de Ministerul Dezvoltării și Tehnologiei. În România, decizia este la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) condus de Constantin-Daniel Cadariu. Ori în ultimele săptămâni, Cadariu s-a arătat foarte preocupat de mini-vacanța de 1 mai și de starea stațiunii Costinești, nicio vorbă suflată de situația antreprenorilor fermieri despre care a fost informat de către Ministerul Agriculturii care i-a și cerut să ia măsurile ce se impun, inclusiv introducerea, din 12 aprilie, a taxării vamale pentru importurile din Ucraina.

    Un ordin de câteva rânduri a făcut dreptate fermierilor polonezi

    Pentru a interzice importurile din Ucraina de cereale și alte produse agroalimentare, ministrul polonez al Dezvoltării și Tehnologiei a avut nevoie de doar câteva rânduri:

    ”În temeiul art. 12, alin. 1 pct. 3 și alin. 2 din legea din data de 16 aprilie 2004 privind administrarea schimburilor de mărfuri cu străinătatea (Jurnalul de Legi din 2019, poz. 1606) se decide după cum urmează:

    Cerealele din Ucraina nu mai pot fi importate în Polonia

    Ordinul emis în Polonia are și o anexă unde sunt trecute produsele pentru care se aplică interdicția de import:

    LISTA DE PRODUSE AGRICOLE ACOPERITE DE INTERDICȚIA DE IMPORT DIN UCRAINA PE TERITORIUL REPUBLICII POLONE

    Produsele agricole împărțite în următoarele sectoare enumerate în părțile corespunzătoare ale anexei I la regulamentul Parlamentului European și Consiliului (UE) nr 1308/2013 din data de 17 decembrie 2013 ce stabilește organizarea comună a piețelor de produse agricole și abrogă regulamentul Consiliului (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 (JL UE L 347 din 20.12.2013, pag. 671, cu modificări ulterioare ):

    1) Cereale, partea 1;
    2) Zahăr, partea III;
    3) Furaje uscate, partea IV;
    4) Semințe, partea V;
    5) Hamei, partea VI;
    6) In și cânepă, partea VIII;
    7) Fructe și legume, partea IX;
    8) Produse din fructe și legume prelucrate, partea X;
    9) Vinuri, partea XII;
    10) Carne de vită și vițel, partea XV;
    11) Lapte și produse lactate, partea XVI;
    12) Carne de porc, partea XVII;
    13) Carne de oaie și de capră, partea XVIII;
    14) Ouă, partea XIX;
    15) Carne de pasărea, partea XX;
    16) Alcool etilic de proveniență agricolă, partea XXI;
    17) Produse apicole, partea XXII;
    18) Celelalte produse, partea XXIV.

    Conținutul tradus al actului normativ prin care Polonia a interzis importurile din Ucraina trebuie să fie un model pentru decidenții de la București. Mai exact pentru Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, cel care are atribuțiile pentru a emite un acest act. Iar dacă Cadariu (cacofonie intenționată – n.r.), nu este capabil să înțeleagă ce are de făcut sau nu vrea (prefer să cred că nu vrea decât că nu poate, că acest lucru ar însemna că avem un ministru lipsit de abilități intelectuale – n.r.), atunci poate șeful lui din Guvern, Nicolae Ciucă, îi poate arăta, explica, desena și, dacă nici așa nu funcționează lucrurile, îi poate prelua atribuțiile.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till