• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Polonia va propune la Bruxelles stabilirea unui preț minim de 300 de euro pe tona de grâu

    Violina Gorcinschi -

    Robert Telus, ministrul Agriculturii din Polonia, a anunțat astăzi, miercuri – 19 aprilie, că va exista un program prin care fermierii polonezi vor fi compensați pentru pagubele produse de importurile produselor agricole ucrainene, precum și că va impune un plafon minim pentru prețul de vânzare a cerealelor din Ucraina. Aceste măsuri ar fi provizorii, până când UE va reglementa mai bine situația accesului de marfă agricolă din statul ucrainean în spațiul comunitar.

    Săptămâna trecută, guvernul polonez a interzis accesul produselor agricole pe teritoriul țării, însă ieri s-a anunțat reluarea, mult mai controlată, a tranzitelor pe teritoriul țării.

    Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a anunţat miercuri un program de compensaţii economice pentru agricultorii afectaţi de importurile de cereale ucrainene şi impunerea unui preţ minim de vânzare, a relatat agenţia EFE.

    În declaraţiile pentru postul polonez de radio, Telus a explicat că această măsură „este provizorie” şi că tot ce lipseşte „sunt soluţii pentru ca Uniunea Europeană să îşi dea seama că avem nevoie de reglementări, instrumente care să permită ca produsele ucrainene să nu rămână în Polonia, ci să tranziteze prin Europa”.

    De asemenea, el şi-a exprimat intenţia de a propune la următorul Consiliu de miniştri impunerea unui preţ minim de vânzare de circa 300 de euro pe tona de grâu, pentru a combate scăderea preţurilor provocată, potrivit Guvernului polonez, de acumularea de grâu din Ucraina.

    Mykola Solski si Robert Telus, ministri ai Agriculturii
    Polonia oferă din nou acces mărfii agricole ucrainene pe teritoriul țării (foto: minagro.gov.ua)

    Polonia va permite din nou intrarea cerealelor ucrainene în țară, însă sub supraveghere atentă

    Varşovia a confirmat marţi că s-a ajuns la un acord cu partea ucraineană pentru reluarea, sub monitorizare, a tranzitului celor 30 de produse ucrainene a căror introducere în ţară fusese oprită prin decret în 15 aprilie.

    După cum a explicat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Artur Sobon, într-un interviu pentru Radio Plus, începând de vineri se va repermite intrarea produselor ucrainene în Polonia „sub formă de convoi” şi va fi controlată circulaţia acestora prin sistemul SENT, bazat pe utilizarea de GPS şi verificări pe traseu.

    Este vorba despre aceeaşi metodă folosită pentru supervizarea tranzitului transportului de combustibili, deşeuri toxice sau mărfuri periculoase.

    Ca o a doua parte a acordului la care s-a ajuns marţi, Polonia pregăteşte un plan pentru a da drumul la patru milioane tone de cereale înmagazinate în silozuri aproape de frontiera cu Ucraina înainte de 1 iulie, „pentru a face loc noii recolte a producătorilor polonezi”, a spus Sobon.

    Conform presei poloneze, în prezent, există cozi de peste 25 de kilometri formate din camioane ucrainene care aşteaptă să intre în Polonia.

    UE a suspendat anul trecut barierele de import pentru cerealele ucrainene după declanşarea războiului, iar în iulie a stabilit aşa-numitele „coridoare umanitare”, cu scopul de a preveni o criză alimentară, dar, potrivit Varşoviei, o mare parte din aceste produse rămân în Polonia, ceea ce a influenţat negativ piaţa locală.

    Protestele producătorilor polonezi şi lipsa unui acord au provocat demisia a doi miniştri ai Agriculturii în ultimele 9 luni şi impunerea, sâmbătă, a opririi importurilor de cereale, carne, fructe şi legume provenite din Ucraina.


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța Drumurile intens circulate din Portul Constanța – astfaltate în următoarea perioadă China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte