• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât costă tunsul unei oi în funcție de rasă

    Angelica Lefter -

    Tunsul oilor este o activitate necesară, dar și costisitoare pentru oierii care au efective mari și sunt obligați să plătească pentru acest serviciu. Cât costă tunsul unei oi în funcție de rasă, dar și care este cea mai bună perioadă pentru a tunde o oaie, ne spune un specialist care și-a câștigat un renume în acest domeniu.

    Florin Muntean a lucrat mai mulți ani în Spania și s-a întors în țară unde a format o echipă specializată în tunsul oilor. Specialistul comercializează și mașini de tuns pentru oi, iar afacerea merge din ce în ce mai bine de când tunsul oilor s-a scumpit.

    Florin Muntean, în dialog cu dr. Radu Antohe despre tunsul oilor

    Când se tund oile

    Perioada în care se tund oile este primăvara. Sunt crescători care încep tunsul ovinelor din februarie, dar cei mai mulți așteaptă luna aprilie pentru această activitate. În unele ferme, cele care fac export, tunsul oilor este o activitate ce se întinde pe tot parcursul anului.

    ”Normal, cam la sfârșitul lunii februarie se începe într-o zonă unde oile stau în grajd, însă la 1 aprilie este perioada propice, începe în marea parte a țării tunsul oilor”, ne-a spus Florin Muntean.

    Citiți și: Tunsul oilor în vergi – o tradiție păstrată în turma tânărului Adrian Dioane

    Unele rase sunt mai ușor de tuns decât altele

    Câtă lână se tunde de pe o oaie în funcție de rasă

    Cantitatea de lână care se tunde de pe o oaie depinde de rasa acesteia. Florin Munteanu ne-a explicat câtă lână ”strânge” de pe cele mai cunoscute rase de ovine crescute în România.

    De pe o țurcană se tund 2 kilograme de lână, la Merinos ies 3-4 kilograme de lână, Merinos de Palas 6-7 kilograme de lână, iar Karakul 2-3 kilograme de lână.

    Rasele de oi care sunt cel mai ușor de tuns sunt Țurcana și Țigaia de Covasna.

    Cât costă tunsul oilor în funcție de rasă

    Cât costă tunsul oilor în funcție de rasă

    Prețul pentru tunsul oilor se stabilește în funcție de rasa oilor, dar și de efectivul ce trebuie prelucrat.

    ”Noi mergem în ferme și punem la dispoziția oierilor acest serviciu, de tuns oi. Despre costuri, pot să vă spun că anul acesta pentru a tunde o oaie din rasa Țurcană percepem 8 lei, Merinos 12 lei, Merinos de Palas este 19 lei este cu ondulații, mai greu de tuns, Karakul 9-10 lei. Negociem, însă, în fiecare fermă, în funcție de numărul de animale căci nu putem merge pentru 200 de oi ca atunci când ne mobilizăm pentru 1.000 de oi, că e diferit. Prețul este stabilit în funcție de distanță și de numărul de animale, costă și transportul, cazarea pentru oameni”, a menționat specialistul în tuns oi.

    Preț mașină tuns oi

    Cât costă o mașină profesională de tuns oi

    O mașină profesională de tuns oi are un preț acceptabil dacă ținem cont câtă economie poate face oierul prin achiziția ei. De precizat însă că o astfel de instalație nu este ușor de manevrat, iar pentru a deprinde folosirea ei este nevoie de multe exerciții, de îndemânare, dar și de răbdare.

    O mașină bună de tuns oile costă 3.700 de lei plus TVA, conform ofertei pe care o pune la dispoziția oierilor Florin Muntean.

    ”Eu pot oferi mașini de tuns oi de vânzare. Cea mai bună este 3.700 de lei, la care se adaugă TVA. Tund singuri oamenii la care nu ajung echipele profesioniste, pentru că sunt mulți care așteaptă echipele și nu ajung, că nu suntem suficienți de mulți în România. Cu mașina de tuns trebuie să ai, totuși, îndemânare, trebuie să știi să lucrezi cu ea. Noi facem pregătire cu băieții noi”, a menționat Florin Muntean.

    Cine sunt oierii care apelează la specialiștii în tunsul oilor

    Nu toți fermierii apelează la echipele de specialiști în tunsul oilor. Cei care au efective mai mici de animale preferă să păstreze această activitate la nivelul exploatației, să o facă cu lucrătorii pe care îi au deja.

    ”Cei mai mari clienți ai noștri sunt fermele de îngrășat oi. Chiar acum avem o echipă de 12 oameni care tunde undeva la 30.000 – 40.000 de miei în două sau trei săptămâni. Sunt în jur de 10 băieți, care tund undeva la 2.000 – 3.000 de miei pe zi. În general, berbecii care pleacă la export trebuie tunși când îi bagă în fermă și înainte să plece, îi tundem de două sau de trei ori. Dacă sunt tunși mănâncă mai bine și se îngrașă mult mai repede”, a explicat expertul.

    Câte oi poate tunde pe zi un profesionist

    Câte oi poate tunde pe zi un profesionist

    Un profesionist în tunsul oilor poate tunde pe zi până la 200 de animale. Pentru a atinge însă astfel de performanțe este nevoie de experiență, dar și de o foarte bună organizare.

    ”Am tuns în afara țării, am dus echipe în Turcia, în Spania, în Italia. Acum nu mai avem clienți, avem destui în România. Acum am o echipă la Constanța, una la Brăila. Am băieți la Constanța care tund și 280 – 300 de miei pe zi, unul singur tunde atât. Spre exemplu la o turmă de 10.000 de oi, tund 10 oameni, în 10 zile, ar veni cam 100 la zi de persoană. Pe zi la toată echipa, 1.000 de oi” a spus Florin Muntean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    O mare problemă a activității de tuns oile o reprezintă chiar lâna. La acest moment, acest subprodus nu are căutare și cei mai mulți crescători nu au altă soluție decât să o arunce.

    ”Lâna, înainte, acum câțiva ani, o preluau de pe la Sibiu cu depozitele, dar acum nu au preț. Mulți oieri o aruncă. Cei care preiau lâna o iau cu 0,70 – 0,80 de lei și cu transportul tău, nu merită.”, a menționat Florin Muntean.

    Demonstrație de tuns oi


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”