• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Brigada mobilă de tuns oi: ideea de afacere care îi face pe ciobani să răsufle ușurați

    agrointeligenta.ro -

    Echipe de tuns oi – o idee de afacere cu cerere pe piața românească, după cum a descoperit un român întors din Spania. Deja specialist în tunsul oilor, Florin Muntean din Alba-Iulia a reușit, cu o investiție serioasă, să transforme o practică necesară pentru ciobani într-o afacere de succes în toată țara. Inițiatorul afacerii de tuns oi din Alba, a povestit pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro cât a investit, cum decurge o astfel de afacere și ce prețuri cere pentru tunsul oilor executat profesionist și într-un timp scurt.

    Între ciobani și ferme de îngrășat miei

    Echipa de Tuns Oi a fost înființată la inițiativa lui Florin Muntean, în vârstă de 38 de ani, care a stat mai bine de un deceniu în Spania. Acolo, albaiulianul a tot adus oameni din România pentru tunderea oilor, iar apoi a mutat afacerea în România, unde aceasta funcționează chiar mai bine decât la iberici. Dacă între februarie și iunie stă la dispoziția ciobanilor, în restul anului echipa este angajată de fabrici de îngrășat miei pentru comenzi de anvergură, în care tund câțiva zeci de mii de miei.

    Am stat vreo 13-14 ani în Spania, unde am adus echipe până anul trecut echipe de tuns oi. Am zis acum vreo 4 ani să încerc și în România, și am descoperit că aici merge mai bine pentru că sunt multe ferme de îngrășat oi, și avem mult de lucru până în decembrie. Noi tundem până în decembrie la ferme, pe urmă stăm în ianuarie și începem în februarie la oieri în zona Covasna. Până la sfârșitul lui iunie tundem pentru ciobani, apoi revenim la ferme. Câteodată se mai nimerește să ajungem la ferme și până în iunie, dacă sunt fabrici care au oi/miei de vândut, trebuie tunse înainte să fie vândute” ne-a spus bărbatul în vârstă de 38 de ani.

    Prețul pentru tunsul oilor variază în funcție de rasă

    Echipe de Tuns Oi nu este doar un nume: Florin Muntean are trei echipe care se ocupă cu tunsul oilor, formate fiecare din câte cinci persoane care tund și alte două care ajută cu manevrarea oilor. Prețul pe oaie diferă în funcție de rasă, precum și cantitatea de lână scoasă. Muntean însuși ajută și la valorificarea lânei atunci când echipa sa lucrează pentru ciobani, fiind un intermediar între oieri și depozitele de lână.

    Prețul e în funcție de rasă: la Merinos e 5 lei/bucată, țurcana e pe la 3,50-4 lei; mieii de la ferme cam la fel. Tunsul unei oi durează în mod normal în jur de un minut-un minut jumătate, însă depinde de cât de curată este oaia. O țurcană scoate în jur de 2,5 – 3 kg de lână, de exemplu. La Merinos ies cam 4 kg (pe oaie – n.r.). Cea mai ușor de tuns rasă este Țigaia din zona Covasnei; aceste ovine au lâna rară și destul de puțină” ne-a povestit Florin Muntean.

    Mașini de tuns oile – unelte de înaltă calitate

    Ca orice afacere derulată în mod profesionist, a fost nevoie de o investiție serioasă la început; nu a existat loc pentru tăierea costurilor în cazul instrumentelor de muncă, deoarece rapiditatea reprezintă o necesitate atunci când ai de tuns cel puțin câteva sute de oi în fiecare zi. De altfel, specialistul în tuns oi și-a făcut și o afacere auxiliară din comercializarea de mașini pentru tuns oi importate din străinătate și accesorii pentru acestea. Cei interesați de unelte pot arunca o privire peste catalogul său accesând pagina www.masinidetunsoi.ro.

    Avem mașini de tuns profesionale cu transmisie cardanică aduse din Elveția, de marca Heiniger. Investiția a fost foarte mare, prețul unei mașini e de 1.200 de euro. Însă băieții pot tunde chiar și 250 de oi pe zi la o mașină fără ca ea să se supraîncălzească”, a declarat Florin Muntean pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Echipa de tuns oile, dispusă la deplasări în toată țara

    Mai mult, nu este vorba doar de o afacere locală: Echipa de Tuns Oi este disponibilă la deplasări în toată țara, în funcție de cerere. La momentul în care a fost contactat de Agrointeligența-www.agrointel.ro, echipele lui Florin Muntean se aflau la Medgidia, unde executau o comandă pentru o fabrică locală. Albaiulianul ne-a povestit că majoritatea profitului se face la astfel de fabrici, iar decizia privind relocarea într-o altă zonă se ia în funcție de consistența comenzii.

    Noi suntem din Alba Iulia și momentan suntem în Medgidia, cu toate trei echipele. Am tuns în București săptămâna trecută, și probabil o stăm prin Constanța și împrejurimi cam toată vara. Suntem dispuși să facem deplasări prin toată țara, dar nu avem timp să ne mutăm foarte mult; aici avem multe de tuns, iar mai încolo o să înceapă la ferme care îngrașă miei, unde avem comenzi de 15.000-20.000 de oi.

    Majoritatea profitului vine de la tunsul la ferme. Astă-vară am tuns la Baia, la o fermă foarte mare de îngrășat, vreo 50.000 de miei într-o lună și ceva. Nu prea merită să mergem pentru 300-400 de oi, e mult de muncă să deplasăm și să montăm mașinile; 300 de oi le terminăm până după-amiaza. Schimbăm zona dacă primim cereri de la 4.000-5.000 de oi în sus”, ne-a spus Florin Muntean.

    Persoanele interesate să contacteze Echipe de Tuns Oi pot suna la numărul de telefon 0742.458.008 sau îl pot contacta pe Florin Muntean la adresa de mail munteanflorin34@gmail.com.

    De asemenea, cei interesați de ustensile și accesorii pentru tuns oi pot verifica și pagina de Facebook Echipe de Tuns Oi, în care albaiulianul postează periodic oferte de unelte.

    Citiți și:

    Friza. Rasa de ovine care dă cel mai mult lapte

    Subvenții ovine: cum se face înscrierea oilor în Registrul Genealogic și care sunt costurile pe care trebuie să le suporte crescătorii

    Lista asociațiilor acreditate pentru conducerea registrelor genealogice din sectorul de creștere al ovinelor

    Centrul de colectare a lânii – investiția de 200.000 de euro a unui cetățean turc stabilit la Sibiu

    Izolaţie termică inovatoare dintr-un material de când lumea: lâna de oaie


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!