• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Tabel tratamente pomi fructiferi. Schema de stropiri în livadă în fiecare anotimp

  agrointeligenta.ro -

  Tabel tratamente pomi fructiferi. Schema cu stropirile pentru livada mixtă în fiecare anotimp a fost actualizată de către ing. Marius Roman care o schemă generală cu tratamente fitosanitare pentru plantațiile de pomi din speciile sâmburoase și semințoase.

  Tabelul cu tratamente fitosanitare pentru livezi mixte, adică pentru toate speciile de pomi – și speciile sâmburoase, și speciile semințoase, a fost actualizată la începutul anului 2022 de ing. Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman din Afumați. A fost nevoie de o actualizare a listei de stropiri la pomi întrucât o parte dintre produsele recomandate până acum au fost scoase de pe piață.

  Tabelul cu tratamente pentru pomi poate fi aplicat și la vița de vie, dar și la trandafiri.

  Pe lângă măsurile agrotehnice, pentru a evita o suprainfectare a pomilor și a plantelor în general, este indicat să respectăm o schemă de tratamente fitosanitare, astfel încât să avem pomi sănătoși și longevivi, dar in același timp să obținem fructe de calitate, spune ing. Marius Roman.

  Citiți și: Stropirea pomilor – calendar. Tratamente de făcut în livada de familie

  În situația în care se respectă dozele și timpii de pauză, de la aplicarea tratamentelor și până la recoltat/consumul fructelor, nu trebuie să ne îngrijorăm cu privire la folosirea produselor fitosanitare.

  Schemă stropiri livadă mixtă în fiecare anotimp

  Schema cu stropiri pentru o livadă mixtă în fiecare anotimp include 11 recomandări de tratamente, însă aceia dintre dumneavoastră, care nu au pretenții foarte mari, privind calitatea fructelor, pot renunța la tratamentele 7, 8 și 9 din schema de tratamente, care coincid cu perioada în care fructele s-au format, cresc și ajung la maturitate, dar în această situație există riscul ca fructele să fie afectate de boli și dăunători, ceea ce va influența negativ asupra calității, dar și a producției de fructe.

  Citiți și: Prepararea tratamentelor la pomi. Câtă apă și cât produs se pune în diluția pentru stropit!

  Atunci când la un tratament la pomi sunt recomandate mai multe produse, acestea se stropesc în amestec. Astfel, se amestecă toate produsele menționare la fiecare tratament. Fiecare dintre acestea au rolul lor și se completează una pe cealaltă, explică ing. Marius Roman.

  Tratamente de primăvară la pomii fructiferi

  Tratamente de primăvară la pomii fructiferi

  Stropiri de primăvară în livadă în luna martie

  Tratamente în livadă la începutul lunii martie (1-10 martie), după efectuarea tăierilor, la momentul umflării mugurilor – Ovipron, Funguran și Mospilan.

  Scopul acestui prim tratament este de a combate păduchii țestoși – păduchele de San Jose, ouăle de afide și acarienii. Stropirea se execută în ferestrele iernii, când temperatura de afară este de peste 5 grade Celsius.

  Tratamente în livadă la finele lunii martie (10 – 25 martie), în faza de dezmugurit (buton verde) – stropire cu zeama bordeleză.

  Prin acest tratament ce combate ciuruirea bacteriană și micotică, moniliozele, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais) și se distrug ouăle de acarieni.

  Tratamente la pomi în aprilie

  Stropiri de primăvară în livadă în luna aprilie

  Tratamente în livadă în luna aprilie (finalul lunii martie – 10 aprilie), în faza de buton floral, se face o stropire cu Captadin și Chorus.

  Scopul acestui prim tratament din aprilie este de a combate ciuruirea bacteriană și micotică, moniliozele, deformarea frunzelor și făinarea.

  Tratamente în livadă în luna aprilie (10-25 aprilie), la apariția primelor flori, se stropesc pomii cu Difcor, Syllit, Decis 25 WG și Atonik.

  Cu această stropire se combat ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), ouăle de acarieni.

  Stropiri de primăvară în luna mai

  Tratamente în livadă în luna mai, când livada este înflorită (din 25 aprilie până pe 10 mai), se aplică Chorus (0,07%) și Cropmax (0,2%).

  Se combat ciuruirea bacteriană și micotică, minilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele.

  Tratamente în livadă în luna mari, la scuturarea florilor – când peste 90% dintre flori sunt scuturate, se aplică o stropire cu Signum, Folpan și Mospilan. Se combat aceleași boli și dăunători ca la stropirea din timpul înfloririi.

  Tratamente în livadă la căderea corolei, când se formează fructul, se pot face cu Score, Captadin, Movento și Cropmax.

  Tratamente de vară la pomii fructiferi

  Tratamente de vară la pomii fructiferi

  Stropiri de vară în livadă – luna iunie

  Tratamentele de vară în livadă încep în luna iunie, când fructele sunt în creștere. Se aplică o stropire cu Luna Experience, Coragen și Envidor.

  Scopul primului tratament de vară la pomi este de a combate ciuruirea bacteriană și micotică, minilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele. În plus, stropirea are și rol împotriva păduchelui de San Jose și a acarienilor.

  Citiți și: Boli și dăunători de vară la pomii fructiferi. Tratamente eficiente pentru combaterea lor și salvarea producției de fructe

  Al doilea tratament de vară se face când fructele încep să se coacă, să intre în pârgă. Se stropește în livadă cu Switch, Karate Zeon și Cropmax pentru a combate moniliozele la fructe și putregaiul cenușiu.

  Stropiri de vară în livadă – luna iulie și luna august

  Stropirile de vară în livadă în lunile iulie și august de fac după tăierile în  verde la speciile pomicole ce s-au recoltat. La finalul verii se stropesc pomii cu Captadin pentru a combate ciuruirea bacteriană și micotică, minilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele.

  Acest ultim tratament de vară se aplică în zilele însorite, dar când temperatura aerului nu depășește 25 de grade Celsius.

  Tratamente de toamnă în livadă

  Tratamente de toamnă la pomii fructiferi

  Stropiri de toamnă în livadă – luna octombrie și luna noiembrie

  Stropirile de toamnă în livada mixtă se fac în lunile octombrie și noiembrie, după căderea frunzelor. Tratamentul aplicat acum se face cu sulfat de cupru, adică piatră vânătă.

  Ultimul tratament din an la pomii fructiferi se aplică în zile fără vînt și fără ploi, iar scopul lui este de a combate ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea la piersic.

  Citiți și: Tratamente pomii fructiferi în perioada de repaus: când și cum se fac primele stropiri în livadă

  Tabel tratamente pomi fructiferi

  Tabel tratamente pomi fructiferi

  Tabelul cu tratamente pentru pomii fructiferi din livada mixtă, de familie, a fost realizat de ing., Marius Roman folosind produse care se pot aplica la plantațiile pomicole și care se găsesc în fitofarmacii sau se pot comanda online.

  Așa cum vă spuneam și la început, dacă nu doriți să aplicați toate cele 11 stropiri, puteți renunța la stropirile 7,8 și 9.

  Nr.  Fenofază pomi Tratamente Concentrație Boli și dăunători
  1. După efectuarea tăierilor (umflarea mugurilor)

  (1-10 martie)

   

  Ovipron

  Funguran

  Mospilan

   

  1,5%

  0,4%

  0,05%

  Păduchii țestoși – păduchele de San Jose, ouă de afide și acarieni etc.
  2. Dezmugurit (buton verde)

  (10-25 martie)

   

  Zeamă bordeleză

   

  1,2%

  Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), ouă de acarieni
  3. Buton floral (25 martie – 10 aprilie)  

  Captadin

  Chorus

   

  0,15%

  0,07%

  Ciuruirea bacteriană și micotică, moniliozele, deformarea frunzelor și făinarea
  4. Apariția primelor flori

  (10-25 aprilie)

   

  Difcor

  Syllit

  Decis 25 WG

  Atonik

   

  0,025%

  0,2%

  0,003%

  0,1%

  Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), ouă de acarieni
  5. Înflorirea în masă (25 aprilie – 10 mai)  

  Chorus

  Cropmax

   

  0,07%

  0,2%

  Ciuruirea bacteriană și micotică, minilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele
  6. Scuturarea florilor (peste 90% flori scuturate)  

  Signum

  Folpan

  Mospilan

   

  0,05%

  0,2%

  0,03%

  Ciuruirea bacteriană și micotică, minilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele
  7. Fruct format (căderea corolei)  

  Score

  Captadin

  Movento

  Cropmax

   

  0,02%

  0,15%

  0,2%

  0,2%

  Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinare (la piersic), antracnoza (la cais), moliile și viermele fructelor, defoliatoare, minatoare etc.
  8. Creșterea fructelor (la circa 14 zile de la tratamentul nr. 6)  

  Luna Experience

  Coragen

  Envidor

   

  0,05%

   

  0,02%

  0,04%

  Idem tratamentul nr. 6 + Păduchele de San Jose, acarieni
  9. Fruct la intrarea în pârgî (la circa 14 zile de la tratamentul nr. 7)  

  Switch

  Karate Zeon

  Cropmax

   

  0,1%

  0,015%

  0,2%

  Monilioze (fructe), putregaiul cenușiu
  10. După tăierile de vară, după recoltare (în verde – lunile iulie – august)  

  Captadin

  0,15% Idem tratamentul nr. 7
  11. După căderea frunzelor (toamna, lunile octombrie – noiembrie) Sulfat de cupru (piatră vânătă) 3% Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinare (la piersic)


  Te-ar mai putea interesa

  Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

  Ultimele știri

  MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”