• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Laptele – mai ieftin la raft cu minim 20%, din 1 mai. Cine va suporta tăierea prețurilor!

  Roxana Dobre -

  Discuții privind scăderea prețului la raft a laptelui. Autoritatea de concurență discută cu retailerii și procesatorii care intenționează să facă parte din acordul voluntar pentru reducerea prețului laptelui de consum, îndrumând companiile pentru a respecta regulile de concurență.

  Consiliul Concurenței a anunțat printr-un comunicat remis astăzi, vineri – 21 aprilie, că poartă discuții cu companiile care intenționează să facă parte din acordul voluntar pentru reducerea prețului la laptelui.

  Potrivit sursei citate, acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele de consum a fost convenit pentru o perioadă de șase luni și urmează să se aplice de la 1 mai, după cum s-a decis la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă și reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România.

  Citiți și: ”Marile” soluții găsite de Guvern la criza laptelui: Un nou ajutor pentru procesatori, reduceri în magazine

  Încă nu este clar dacă măsura privind scăderea prețului la lapte îi va ajuta pe crescătorii de vaci sau doar pe consumatori

  Reducerea de preț – împărțită între retaileri și procesatori

  Potrivit sursei citate, reducerea de minimum 20% a prețului la raft se va aplica laptelui de proveniență românească care costă în prezent peste 7 lei/litru și se va împărți între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%).

  „Rolul nostru este de a îndruma actorii implicați astfel încât să nu riște încălcarea regulilor de concurență, respectiv acordul voluntar să se desfășoare în parametrii stabiliți: negocierile să fie bilaterale între fiecare furnizor și fiecare retailer, aceștia având posibilitatea de a aplica discount-uri de cel puțin 10%. Vom monitoriza această inițiativă împreună cu autoritățile responsabile, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), noi urmând să utilizăm Monitorul Prețurilor la Alimente, platforma online care afișează prețurile
  produselor alimentare”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

  În funcție de rezultatele monitorizării, Consiliul Concurenței va discuta cu reprezentanții Guvernului, pentru a vedea ce măsuri se impun.

  Citiți și: Cât lapte dă o vacă. Producția de lapte în funcție de rasă

  Grup de lucru menit să ia măsuri în vederea reducerii preţului laptelui

  Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut, joi, 20 aprilie ministrului Agriculturii, Petre Daea, informaţii despre constituirea unui grup de lucru menit să ia măsuri în vederea reducerii preţului laptelui.

  În debutul şedinţei de guvern, Petre Daea a remarcat că laptele este vândut de către producători cu 2 lei, dar ajunge la consumatori cu 10 lei. El a menţionat că a cerut constituirea grupului de lucru, dar a adăugat că nu a avut posibilitatea să se ocupe personal de acest aspect, din cauza programului încărcat din ultima perioadă.

  ”Am început să facem aceste analize, dumneavoastră aţi dispus la instituţiile specializate să vadă cum se formează costul de producţie, care sunt elementele componente ale preţului şi am ajuns la concluzia că nu-i prea bine. Şi atunci spun că în dialogul pe care l-aţi avut cu cele două verigi, pentru că aici noi trebuie să avem grijă de două verigi în acest lanţ, să avem grijă de producători şi de consumatori, celelalte trebuie să se modeleze pe aceste chingi. E ca şi-n apă, că aici ai două maluri, apa se duce între cele două maluri, şi atunci am zis aşa: că 10% procesatorii vin cu această reducere, cum de altminteri 10% vin şi retailerii. L-am rugat şi pe preşedintele Consiliului Concurenţei, i-am spus: ”Atenţie, că ai avut sarcina de la premier, ocupă-te de problemă, că în dispozitivul dumneata este, sub umbrela dumitale”. Şi noi aşteptăm ca să se agrementeze din punct de vedere procedural”, a spus Petre Daea.

  Guvernul, reprezentanţii procesatorilor şi ai reţelei marilor magazine au convenit pe 11 aprilie o reducere a preţului pentru laptele de consum pe o perioadă de şase luni, în cadrul unor consultări care au avut loc la Palatul Victoria, cu participarea prim-ministrului Nicolae Ciucă.


  Te-ar mai putea interesa

  Preț vită adultă. Cât se plătește la abator și în ferme Semnal de alarmă: Prețul cărnii de porc în viu a scăzut cu 1 leu/kg în ultimele două săptămâni Presa maghiară: România importă o treime din laptele pe care îl consumă. Ungaria, cel mai mare furnizor

  Ultimele știri

  AGROTAIFAS cu Ana-Maria Andrei | S.2 EP. 1 | Mugurel Drăgănescu, AGVPS Anunț despre plăți: 20,1 miliarde de euro – în conturile fermierilor Guvernul a decis să mențină facilitățile pentru salariile din agricultură