• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul polonez va asigura fermierilor un preț minim la grâu

    Angelica Lefter -

    Guvernul polonez a aprobat noi măsuri pentru a-i sprijini pe fermierii care au avut de suferit de pe urma importurilor de cereale și produse agroalimentare din Ucraina, printre care și reducerea accizei la motorină.

    Ajutorul oferit de UE agricultorilor afectaţi de pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene este prea puţin şi vine prea târziu, a apreciat Mateusz Morawiecki, șeful Executivului polonez, în cadrul unei conferințe de presă. Declarația a fost făcută astăzi, vineri – 21 aprilie, de premierul polonez Mateusz Morawiecki, după ce guvernul său a aprobat măsuri de sprijin în valoare de peste 10 miliarde de zloţi – peste 2 miliarde de euro, pentru agricultura poloneză, a transmis Reuters citat de Agerpres.

    Premierul polonez, Mateusz Morawiecki (foto: digi24.ro)

    ”Ceea ce UE ne oferă este oferit cu întârziere, este prea puţin, o picătură într-un ocean al nevoilor”, a remarcat premierul polonez, referindu-se la anunţul Comisiei Europene de suplimentare cu 100 de milioane de euro a ajutorului precedent de 56 de milioane de euro destinat agricultorilor din statele central şi est-europene prejudiciaţi de importurile de cereale ucrainene.

    Guvernul de la Varșovia acordă noi scutiri de la plata accizelor la motorină pentru fermieri

    Comisia Europeană a spus că intenţionează să introducă restricţii asupra importurilor ucrainene de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă, în timp ce statele central şi est-europene cer ca astfel de măsuri să vizeze de asemenea mierea şi unele produse din carne.

    Totodată, Guvernul polonez a aprobat astăzi, vineri – 21 aprilie, noi măsuri de sprijin pentru agricultori, printre acestea numărându-se creşterea de la 1,20 (1,29 lei) la 1,46 zloţi (1,57 lei) a scutirii de la plata accizelor pentru litrul de motorină.

    Premierul Morawiecki a declarat că va cere acordul Comisiei Europene pentru a creşte această scutire la 2 zloţi (2,14 lei).

    De asemenea, Guvernul de la Varşovia va aloca subvenţii astfel încât agricultorii să obţină un preţ minim de 1,4 zloţi (1,50 lei) pe kilogramul de grâu.

    Mari cantităţi de cereale ucrainene destinate statelor terţe au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene

    Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate.

    Astfel, mari cantităţi de cereale ucrainene destinate statelor terţe şi transportate prin ”coridoarele de solidaritate” create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele în afara UE au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

    Premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor. Într-o scrisoare adresată în martie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei cinci premieri au estimat că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestora nu poate fi oprit prin alte mijloace. Totuşi, Bruxellesul a prelungit recent liberalizarea importurilor de produse agroalimentare ucrainene până în iunie 2024.

    Pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis importurile acestor produse ucrainene.

    În acest timp, Bruxellesul a insistat că măsurile unilaterale ale statelor membre în sfera comercială nu sunt permise, Comisia Europeană invocând competenţa exclusivă a UE în politica comercială.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an