• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce subvenții vor primi fermierii polonezi pentru stocurile de cereale

    agrointeligenta.ro -

    Guvernul polonez pare să a finalizat lista de condiții în care fermierii vor beneficia de subvenția pentru stocurile de cereale acumulate din cauza importurilor masive din Ucraina. Pe lângă acest sprijin, va fi acordată și o subveție pentru îngrășăminte și va fi majorat ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură.

    Guvernul polonez a pus la bătaie o sumă uriașă pentru sprijinirea agriculturii. Este vorba despre un ajutor de 10 miliarde de zloți (circa 2,2 miliarde de euro). Sprijinul a fost aprobat astăzi, vineri – 21 aprilie, de guvernul condus de premierul Mateusz Morawieck.

    Premierul Poloniei, Mateusz Morawieck, alături de ministrul Agriculturii, Robert Telus

    Cea mai importantă decizie luată în Polonia este că ajutorul pentru stocurile de cereale, dar și cel pentru îngrășăminte vor fi plătite numai fermelor de până în 300 de hectare.

    Fermierii polonezi primesc subvenție dacă au vândut grâul după 15 aprilie

    În timp ce, în România, a fost aleasă data de referință de 1 februarie la care fermierii să fi avut grâul în stoc, la polonezi e fix pe dos. Primesc subvenție numai cei care vând producția în intervalul 15 aprilie – 15 iunie.

    ”Guvernul va lansa ajutoare pentru fermierii care riscă să-și piardă lichiditatea din cauza perturbărilor pieței cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Se referă la fermierii care au vândut sau vor vinde grâu în perioada 15 aprilie – 15 iunie 2023. Sprijinul se va aplica și producătorilor agricoli care au achiziționat îngrășăminte minerale, altele decât îngrășământul cu var și îngrășământ cu calciu care conține magneziu, în perioada 16 mai 2022 – 31 martie 2023. Ambele programe vor necesita acordul Comisiei Europene”, a informat Ministerul Agriculturii de la Varșovia.

    Cum se va calcula subvenția pe stocurile de grâu în Polonia

    Subvenția pentru stocurile de grâu este gândită să asigure fermierilor un preț de 1.400 de zloți pe tonă, echivalentul a 303 euro.

    Calcularea ajutorului va ține cont de o cotă fixă de venit de 2.200 de zloți (476 euro) și de suprafața cultivată cu grâu. Se ia în considerare o producție medie de 5,5 tone la hectar.

    Conform formulei de calcul, un fermier care a primit plăți directe pentru 2022 până la 10 ha de grâu și a vândut sau va vinde între 15 aprilie și 15 iunie 2023, de exemplu, 42 de tone de grâu (față de 55 de tone cât ar fi fost media pe țară la 10 ha), va primi 16.800 PLN. Sprijinul echivalează cu circa 400 de zloți pe tonă, adică 86 de euro pe tonă.

    Cum se calculează: dacă ar fi făcut o producție medie de 5,5 tone, la cele 10 hectare, fermierul ar fi avut 55 de tone și 22.000 de zloți, dar cum a valorificat în perioada de referință numai 42 de tone, prin regula de 3 simplă, îi revine un sprijin de 16.800 de zloți.

    Numai fermierii care au exploatații până în 300 de hectare vor fi eligibili pentru sprijin.

    Ajutor suplimentar pentru producătorii de alte cereale și plante oleaginoase

    Un alt ajutor se va acorda pentru alte cereale, rapiță și floarea-soarelui. Potrivit Ministerului Agriculturii, Consiliul de Miniștri a adoptat un regulament privind implementarea de către Agenția pentru Restructurare și Modernizare a Agriculturii a sarcinilor legate de stabilirea unei măsuri de sprijin în situații de urgență pentru sectoarele cerealelor și semințelor oleaginoase.

    ”Guvernul va aloca un sprijin suplimentar producătorilor de porumb, secară, orz, ovăz, triticale, amestecuri de cereale sau semințe de rapiță sau floarea-soarelui, din cauza creșterii importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Ratele ajutorului vor fi diferențiate în funcție de distanța dintre regiunile individuale ale Poloniei față de porturile prin care se poate exporta cereale din țară și pe piețele din vestul UE. Soluția ar trebui să încurajeze fermierii să vândă cereale sau rapiță”, se arată în anunțul Ministerului Agriculturii.

    Se va acorda sprijin fermierilor care, printre alții, au vândut sau vor vinde porumb, secară, orz, ovăz, triticale, amestecuri de cereale sau semințe de rapiță sau floarea-soarelui în perioada 15 aprilie 2023 – 15 iunie 2023.

    Ratele ajutorului – care se calculează după aceeași formulă ca la grâu, vor varia în funcție de speciile de plante și de regiune:
    – în Voievodatul Lubelskie sau Podkarpackie:
    1.750 PLN (380 euro) per 1 ha suprafață de cultură de porumb, rapiță sau floarea-soarelui;
    1.125 PLN (243 deuro) per 1 ha suprafață de cultură de orz sau triticale;
    875 PLN (189 euro) per 1 ha de secară, ovăz, amestecuri de cereale;
    – în voievodatele Małopolskie, Mazowieckie, Świętokrzyskie sau Podlaskie:
    1.610 PLN (349 euro) per 1 ha de suprafață de cultură de porumb, rapiță sau floarea-soarelui;
    1.035 PLN (224 euro) per 1 ha suprafață de cultură de orz sau triticale;
    805 PLN (174 euro) per 1 ha de secară, ovăz, amestecuri de cereale;
    – în alte provincii:
    1.400 PLN (303 euro) per 1 ha suprafață de cultură de porumb, rapiță sau floarea-soarelui;
    900 PLN (195) per 1 ha suprafață de cultură de orz sau triticale;
    700 PLN (151 euro) per 1 ha de amestecuri de secară, ovăz și cereale.

    Sprijinul va acordat în baza facturilor de vânzare și numai pentru exploatațiile care au până în 300 de hectare. Sprijinul va fi organizat de Agenția pentru Restructurare și Modernizare a Agriculturii, iar apelul de cereri va fi deschis în perioada 1 iunie – 30 iunie 2023. Ajutorul se va acorda numai producătorilor agricoli.

    Subvenția la îngrășăminte, achitată ca diferență de preț

    Fermierii polonezi vor primi și în acest an subvenție la îngrășăminte. De data aceasta vor fi ajutați mai ales cei care au achiziționat fertilizanți când prețurile erau foarte sus – în perioada 16 mai 2022 – 31 martie 2023.

    Ajutorul va fi destinat fermierilor care au o fermă de până la 300 ha și au depus o cerere de plăți directe în 2023.

    Formula de calcul pentru acest sprijin are în vedere suprafața cultivată și cota ajutorului, dar și numărul de tone de îngrășăminte achiziționate și diferența dintre prețul plătit de fermier și media din 16 mai 2021 până la 31 martie 2022. Rata de referință la acest sprijin este de 500 PLN (108 euro) pe 1 ha de culturi agricole, excluzând pajiştile şi păşunile şi ierburile de pe teren arabil și de 250 PLN (54 de euro) pe 1 ha de pajiști, pășuni și ierburi pe teren arabil.

    Guvernul polonez vrea să majoreze și fondurile pentru rambursarea costurilor de cumpărare a motorinei pentru producătorii agricoli. Pentru perioada 1 august până la 31 august 2023, restituirea accizei pentru un litru de motorină se va ridica la 2 PLN (0,43 euro). Aceasta înseamnă o creștere de 100%. comparativ cu 2022, când suma rambursării a fost de 1 PLN. Soluția va necesita acordul Comisiei Europene – informează Ministerul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”