• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Start cereri la APIA pentru subvenția la stocurile de grâu. Termen limită!

    Roxana Dobre -

    Cerere subvenție stocuri de grâu. Fermierii au termen până la data de 11 mai, inclusiv, să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția pentru stocurile de grâu. Sprijinul este acoperit atât din fonduri europene, cât și din bani de la bugetul de stat. Măsura va ajunge la producătorii agricoli din sectorul cereale care au avut stocat grâu la data de 1 februarie 2023.

    Hotărârea de Guvern nr. 352/2023 a fost publicată în Monitorul Oficial nr.334 din de joi, 20 aprilie, imediat după ce documentul a fost aprobat în ședință de Guvern. Noul ajutor pentru fermieri se derulează prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) iar potrivit directorului general, Adrian Pintea, cererile fermierilor se primesc deja de vineri, 21 aprilie. Producătorii agricoli au la dispoziție 15 zile să ceară banii la APIA, termenul limită comunicat de șeful APIA pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO fiind de 11 mai, inclusiv.

    Citiți și: Subvenție APIA pe tona de grâu: condiții, termene, plăți

    Fermierii primesc subvenție pe tona de grâu, stocat la 1 februarie 2023 (foto: farmer.pl)

    Subvenție stocuri de grâu. Cererile se depun la APIA

    Pentru a beneficia de subvenția la stocurile de grâu, cererile și documentele obligatorii se depun/se transmit în termen de 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern, adică de vineri, 21 aprilie. Schema se aplică se aplică la nivel național, iar plățile sumelor reprezentând grantul se efectuează până la data de 30 septembrie 2023.

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat oficial astăzi, luni 24 aprilie că în conformitate cu HG nr. 352/2023, până la data de 11 mai 2023 inclusiv, primește Cereri de acordare a sprijinului financiar pentru producătorii agricoli din sectorul cereale.

    ”Această schemă de susținere financiară are ca obiectiv asigurarea unui grant financiar acordat pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spaţii proprii sau depozitarea în custodie la terţi a cantităţilor de grâu obţinute din producţia proprie a anului 2022 şi înregistrate în aceste spaţii la data de 1 februarie 2023”, arată APIA într-un comunicat.

    Cererea pentru subvenția la tona de grâu

    Cererile se depun/transmit (prin fax/poştă/eletronic) la Centrele APIA. Documentele justificative depuse/transmise în copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însușite prin semnătura și vor purta sintagma “conform cu originalul”.

    Citiți și: Fermier care a stocat cerealele: ”Am vrut să vând grâul cu 2 lei/kg și abia dacă l-am dat cu 1,1 lei/kg”

    Condiții de eligibilitate pentru fermieri, anunțate de APIA 

    Beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:

    a) să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cererea unică de plată 2022 din care se identifică culturile înfiinţate în anul agricol 2021-2022, precum şi suprafeţele de teren aferente culturii de grâu, determinate în urma tuturor controalelor administrative şi pe teren;

    b) să fi depozitat producţia proprie de grâu a anului 2022 în spaţii de depozitare pentru produse agricole proprii sau în spaţii de depozitare ale terţilor, la data de 1 februarie 2023.

    c) Beneficiarii nu pot solicita grantul care se acordă potrivit prezentei scheme pentru cantităţile de grâu depozitate la data de 1 februarie 2023 în spaţii proprii de depozitare pentru produse agricole, care provin din achiziţii de la terţi, şi nu din producţia proprie.

    Documentele care însoțesc cererea de acordare a unei măsuri de sprijin de urgență sunt:

    a) în cazul depozitării la terţi, copia contractului de depozit custodie temporară şi prestări servicii, încheiat între deponentul producător agricol şi depozitar, certificată prin semnătură purtând sintagma “conform cu originalul’;

    b) copie a documentului de coordonate bancare, în condiţiile în care acestea sunt diferite faţă de cele înscrise în cererea unică de plată 2022; copiile documentelor de identificare existente la dosarul cererii unice de plată depuse la APIA pentru anul de cerere 2022, în cazul în care nu sunt modificate, rămân valabile şi pentru acordarea prezentului ajutor;

    c) declaraţie pe propria răspundere în cazul producătorilor agricoli persoane fizice, prin care se susţine situaţia privind stocul de grâu la data de 1 februarie 2023.

    Cuantumul unitar al grantului se exprimă în lei/tonă şi se calculează de către APIA prin raportarea sumelor alocate la cantităţile totale depozitate stabilite şi comunicate de către Centrele Judeţene ale APIA, respectiv Centrul APIA din Municipiul Bucureşti, ca fiind eligibile la plată după verificarea solicitărilor.

    Citiți și: Subvenția pentru stocurile de grâu – aprobată! Termen de 15 zile pentru depunerea cererilor la APIA


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!