• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier care a stocat cerealele: ”Am vrut să vând grâul cu 2 lei/kg și abia dacă l-am dat cu 1,1 lei/kg”

    Angelica Lefter -

    O piață imprevizibilă și un an în care regulile au fost date peste cap. Fermierii care au investit în spații de depozitare și care mizau, strategic, pe valorificarea grâului în toamnă, chiar primăvara, și-au văzut în acest an planurile răsturnate, la pachet cu pierderi uriașe.

    Un ajutor pe tonă pentru stocurile de grâu aflate în depozite la data de 1 februarie vine ca un sprijin pentru fermierii care au înregistrat pierderi uriașe din cauza importurilor de cereale din Ucraina. Grânele vecinilor au inunfat piața locală, ducând nu doar la o prăbușire a prețurilor, dar și la o cerere foarte scăzută pentru marfa locală. Fermierii care în mod tradițional mizau pe depozitare s-au văzut nevoiți să accepte prețuri care nu acoperă noile costuri majorate de producție.

    Gheorghe Preda, AFF: Am reușit să vând cu 1,1 lei pe kilogram

    Unul dintre fermierii care stoca în fiecare an cerealele este Gheorghe Preda, administratorul societății Geo&Costi SRL. Acesta lucrează peste 1.750 de hectare de teren în județul Ilfov și a precizat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că la data de 1 februaie avea stocuri în magazii și încă mai deține o parte din ele.

    ”Am avut stocuri la început de februarie, stocuri de rapiță, orz, grâu și porumb. Aveam 1.000 de tone de orz, 1.500 de tone de rapiță, 2.500 de tone de porumb, 2.500 de grâu. Nu mi-am propus să vând la un preț anume, dar prin activitatea pe care o desfășor și având spații de depozitare, nu m-am grăbit să vând imediat, am fost să recoltez, să mă ocup de înființarea noilor culturi. În momentul când am crezut că aș putea vinde ceva, atunci lucrurile au început s-o ia de sus în jos, au început să scadă prețurile foarte mult. În ideea că se va reface ceva am tot așteptat. Așteptările au fost până astăzi”, a menționat Gheorghe Preda, Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor.

    Fermierul, care cultivă terenul în două comune ilfovene, Găneasa și Afumați, a mai adăugat că a sesizat un dezinteres pentru grâul românesc.

    ”Până acum veneau fel de fel de reprezentanți ai marilor companii și acum n-au mai venit. Acum aproape două săptămâni, am vândut sub presiunea că va ajunge kilogramul sub 1 leu, am reușit să vând 2.000 de tone, 1.000 de tone de porumb și 1.000 de tone de grâu, cu 1,1 lei pe kilogram. Costurile la hectar au fost foarte mari, toate inputurile au fost la prețuri imense. Pentru îngrășăminte nu s-a mai pus problema unor distribuitori care să trimită oameni la poartă, chiar au venit și au creat o isterie în jurul fermierilor: cumpărați îngrășăminte, se închid fabrici. Am achiziționat din teamă îngrășăminte cu 6.000 – 7.000 de lei tona spre deosebire de 2.000-3.000 de lei tona cât era înainte. Toate acestea pot fi considerate prețurile de cost pentru înființarea unei culturi. Nu mai pun motorina la 9 lei pe litru, la fel panică mare. Aveam nevoie pentru lucrări, degeaba spune lumea, dar eu sunt fermier care practic lucrări clasice, nu minime. Noi cumpărăm genetică românească de la Fundulea, la grâu numai Glosa. Ce am vândut este grâu premium, categorie A”, a mai declarat fermierul ilfovean, Gheorghe Preda care a mai menționat că piața românească de cereale a fost negativ influențată de cerealele importate din Ucraina.

    Dorinel Sas, fermier: ”Am vrut să vând grâul cu 2 lei/kg și abia dacă l-am dat cu 1,1 lei/kg”

    Și fermierul Dorinel Sas, din județul Timiș, care lucrează 200 de hectare în localitatea Sânnicolau Mare, a avut probleme cu stocurile de grâu. El a spus că s-au scumpit inputurile, investițiile la hectar s-au dublat în toamna anului 2021, iar producția din 2022 de grâu a fost clar realizată cu costuri mai mari, care nu s-au regăsit la vânzare.

    ”Am avut în februarie stocuri de grâu, dar am scăpat de ele, nu la prețul pe care mi l-am dorit, dar măcar nu-i mai port grija. Prețurile au fost destul de mici în comparație cu cât au crescut inputurile în toamna anului 2021 și speram să fie măcar la 2 lei pe kilogram grâul. Am reușit să-l dau cu 1,1 lei/kg. Traderii nu aveau interesul să cumpere grâu românesc la prețuri mai mari, dacă a venit grâu din Ucraina. A fost grâul mai ieftin ca în 2021, după ce s-au ridicat prețurile de 3 sau 4 ori la inputuri. La îngrășăminte a ajuns la 6.200 de lei tona. Costurile la hectar au fost mari, clar au crescut, cu 50% față de anul anterior. Noi punem soiuri franțuzești de grâu, am investit și în sămânță. Lucrăm cu ele de câțiva ani de zile, dar clar au fost costuri mai mari, motorina, semințele, îngrășămintele. Nu avem ce calcule să facem la costul pe hectar, din moment ce vindem în pierdere, mai rău ne facem gânduri sumbre. Soluția ar fi să fim protejați de aceste importuri din Ucraina”, a spus fermierul din Timiș pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Maria Huprich, AFF: ”Noi suntem prea mici să reglăm situația”

    Maria Huprich, din Reghin, județul Mureș, care lucrează 500 de hectare de cultură mare, a spus că a rămas cu aproape toată cantitatea de grâu pe stoc, de la 1 februarie până acum.

    ”La 1 februarie aveam o cantitate de 480 de tone și acum am undeva la 440-450 de tone de grâu. Nu am vândut foarte mult, pentru că a scăzut prețul. Inițial am păstrat stocurile pentru că a fost secetă foarte mare și porumbul nu s-a făcut și atunci am spus să păstrăm grâul pentru că nu știam ce recoltă va fi de porumb. Porumbul într-adevăr nu a fost foarte mult și am rămas cu grâul, ca în fiecare an, prețul la grâu creștea, dar acum a scăzut. Doream să-l vindem măcar cu prețul de al recoltare 1,5 lei/kg, 1,6 lei pe kilogram și ce am vândut, am vândut cu 1,2 lei/kg. Acum este la 1 leu kilogramul”, a explicat fermiera care este Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor.

    Maria Huprich a mai adăugat că nu a făcut un calcul al costurilor la hectar, dar față de anii anteriori este clar că au fost mai mari. O altă problemă sesizată a fost cea a cerealelor neconforme care se comercializează pe teritoriul României.

    ”Am intrat la fertilizat la grâu de trei ori, față de două ori ca în alți ani. Am dat îngrășăminte, a fost secetă, motorina de 9 lei pe litru, aici sunt costurile mari. Acum este problema cu grâul și cerealele din Ucraina, care deși nu sunt marfă conformă, se cumpără și se comercializează pe teritoriul României. Noi suntem prea mici să reglăm situația, dar de la București pot să ia decizia ca aceste cereale să facă doar tranzit prin țara noastră, cum s-a zis de la început”, a conchis fermiera Maria Huprich, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Ciclonul a ajuns în România! Primele imagini cu norii ”în valuri” și județele unde vor ”lovi” Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!” Anunțul RAR pentru toți fermierii care au nevoie de ITP

    Ultimele știri

    Agrii și Picătura Perfectă: asigură-te că echipamentul tău de stropit este pregătit! Cristina Teleanca, băcița care a impresionat o țară întreagă! Vinde brânza pe TikTok și nu se desparte de fetița ei nicio clipă Bursa cerealelor. Prețul grâului crește de la o zi la alta – cotații DAP Constanța azi