• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Decizie luată la APIA pentru ca subvențiile să ajungă la toți fermierii!

  Roxana Dobre -

  Decizie importantă pentru fermieri, luată la APIA de urgență! Plățile pe suprafață și cap de animal din acest an pot ajunge în conturile producătorilor agricoli doar dacă aceștia depun cererea de plată. Ca să dea șansa câtor mai mulți fermieri să ceară banii pentru subvenții, mai multe centre ale APIA au decis ca în perioada următoare să primească cereri și în week-end.

  Fermierii mai au timp până la 15 mai, fără penalizări, să depună cererea de plată pentru subvențiile din campania 2023. În unele județe, deşi au rămas doar circa două săptămâni până la data limită de depunere, fermierii nu s-au înghesuit să-și ceară banii.

  Cu toate că au primit notificări privind zilele în care au fost planificați să depună aceste cereri, mulți nu le-au respectat. De aceea, o parte dintre centrele APIA au decis să lucreze și în week-enduri. Este important să vă informați în prealabil dacă centrul de care aparțineți a luat această hotărâre.

  Citiți și: Șeful APIA – anunț ferm despre termenul limită pentru subvențiile din acest an!

  Funcționarii APIA vor lucra și în week-end în unele județe (foto: Banul Botoșănean)

  APIA Bihor va lucra și sâmbăta și duminica, în perioada 6-13 mai

  Pentru ca toți agricultorii să poată depune cererile în termen, angajații APIA Bihor a anunțat că lucrează și sâmbăta și duminica.

  „Am transmis Primăriilor și Prefecturii Județului Bihor adrese de informare privind stadiul depunerii cererilor de plată, prin care adresăm primăriilor rugămintea de a transmite cu celeritate adeverințele către centrul județean/centrele locale APIA Bihor, în modul stabilit cu responsabilii de UAT ai APIA CJ Bihor. Dacă situația o va impune, funcționarii responsabili cu primirea cererilor vor avea program normal de lucru în intervalul 6-13 mai”, a spus Ioan Sorin Roman, directorul APIA Bihor pentru Bihon.ro.

  În perioada 01.03.2023 – 21.04.2023, la APIA Centrul județean Bihor au fost depuse doar 16.437 de cereri unice de plată, ceea ce reprezintă 48% din totalul de 34.267 de cereri din anul 2022.

  Citiți și: Ecoschemele, eșec sau succes la APIA? Câți fermieri au cerut până acum plățile-bonus pe hectar

  Cererile pentru subvenții se depun până la 15 mai, fără penalizări

  Cererile de plată se depun până la data de 15 mai la centrele APIA. Cererile de plată pot fi depuse şi după data-limită de depunere, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea de plată ar fi fost depusă până la termenul stabilit. Dacă o astfel de întârziere depăşeşte 25 de zile calendaristice, cererea de ajutor sau de plată este considerată inadmisibilă, iar beneficiarului nu i se acordă niciun ajutor sau sprijin.

  Modificările la cererile de plată se depun fără penalităţi de întârziere până la data de 31 mai a anului în cauză. Depunerea unei modificări a cererii de plată după data-limită determină o reducere de 1% pe zi lucrătoare a sumelor pentru utilizarea efectivă a parcelelor agricole în cauză. Modificările cererilor de plată sunt admisibile doar până la data-limită de depunere cu întârziere a cererilor de plată.

  În cazurile de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale, fermierul nu va fi sancţionat pentru depunerea cu întârziere a cererii de plată, dacă notifică în scris APIA despre acest fapt, furnizând în acelaşi timp dovezi relevante care atestă apariţia situaţiilor prevăzute la art. 34 alin. (1) din HG nr.1571/2022, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care beneficiarul sau succesorul său în drepturi este în măsură să transmită respectiva notificare.

  După ultimul termen de depunere a documentelor specifice ataşate cererii de plată, cu penalităţi, acestea nu mai sunt luate în considerare pentru plata sprijinului aferent. Pentru cazurile de transfer de exploataţie, în afara documentelor de mai sus, se va anexa şi copia formularului de transfer de exploataţie/schimbarea formei de organizare.


  Te-ar mai putea interesa

  Ultima oră! Decizie majoră pentru prețul cerealelor la Marea Neagră! Preț vită adultă. Cât se plătește la abator și în ferme Subvenție APIA de 460 de euro pe hectar pentru fermele de animale

  Ultimele știri

  O combină agricolă a luat foc în timp ce recolta porumb Polițiștii au prins o bandă de hoți specializați în furturi de tractoare și echipamente agricole Hoții au furat motorina dintr-un tractor aflat chiar în curtea fermierului