• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea: Porumbul, rapița și floarea-soarelui – culturile care intră la a doua subvenție pe stocuri

    Roxana Dobre -

    Grâul primește în prezent despăgubiri acordate pentru fiecare tonă stocată de fermieri la 1 februarie 2023 dar Comisia pregătește un nou plafon financiar pentru alte culturi. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat care este lista noilor culturi care vor primi subvenție pentru stocuri.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat astăzi, miercuri – 26 aprilie, ce culturi vor primi bani pentru depozitare, conform noului ajutor anunțat deja de Comisia Europeană (CE).

    ”Ce se știe acum și există și documente în acest sens, este că suma este de 100 de milioane euro pentru toată țările. În momentul în care apare suma respectivă noi suntem pregătiți cu actul normativ pentru a duce banii spre fermieri pentru stocurile de floarea-soarelui, pentru stocurile de porumb și pentru stocurile de rapiță. Repet, actul normativ este pregătit în așa fel încât să poată fi pus în mișcare în momentul în care apare comunicare. Așa cum am făcut-o și cu precedentul act prin care am putut introduce în mod juridic necesar informațiile cuvenite pentru banii la grâu”, a explicat Petre Daea.

    Citiți și: Start cereri la APIA pentru subvenția la stocurile de grâu. Termen limită!

    Petre Daea la conferința de astăzi, miercuri – 26 aprilie

    Petre Daea: Voi anunța suma pentru fermieri când văd decizia Comisiei

    Petre Daea a lăsat de înțeles jurnaliștilor că știe care este suma alocată României pentru tranșa a doua de ajutor dar nu dorește să o dezvăluie până când Comisia nu va da oficial, negru pe alb, alocarea în scris.

    ”Această sumă să nu îmi puneți întrebarea ce cuantum are pentru că Petre Daea o dă atunci când vede actul normativ și decizia Comisia cu plafonul respectiv. Nu dau niciun răspuns ce această sumă, v-am spus foarte clar de la început că aștept să văd pe hârtie și sunt convins că acum la Comisie lucrurile sunt în regulă și din acest punct de vedere sunt parțial liniștit pentru aștept cât mai repede decizia în așa fel încât să fim lângă fermieri. Iată ce este afară! Este timp de semănat, este timp de irigat, este timp de lucrat în câmp”, a mai comentat ministrul.

    Formula de calcul s-a schimbat în bine, iar România nu va primi cea mai mică sumă din cele 100 de milioane de euro anunţate de Comisia Europeană, pentru sprijinirea ţărilor celor mai afectate de importurile de cereale din Ucraina, a mai spus, miercuri, Petre Daea.

    ”Nu se va întâmpla, pentru că s-a schimbat formula de calcul, aşa cum a spus Petre Daea şi s-a schimbat în bine, pentru că am spus-o foarte clar atunci şi este pentru prima dată când un ministru al Agriculturii Ţării Româneşti face această afirmaţie în faţa Comisiei, spunând foarte clar că acea formulă deforma adevărul şi realitatea. Aţi văzut şi intervenţia domnului preşedinte care a doua a zi a spus-o cu ocazia desfăşurării lucrărilor la Consiliul European, că nu prin calcule contabile putem să evaluăm situaţia complexă, complicată şi extrem de dificilă în care ne aflăm, iar efortul ţării trebuie să fie onorat prin sume pe care le merită România şi pe care le merită fermierii. Noi suntem în acest dispozitiv, vom fi în continuare în acest dispozitiv de a sprijini fermierii români şi a face ce trebuie pentru ţară, dar cu reguli, cu norme juridice pe care nu trebuie să le încălcăm, pentru că pe plan juridic este interpretativ şi pot fi urmări mai dureroase decât acestea”, a susținut Petre Daea.

    Citiți și: Un nou ajutor de la Comisia Europeană pentru fermierii români

    Ajutorul pentru tona de grâu, cifre privind cantitatea pentru care s-au cerut bani

    Ministrul Agriculturii a reamintit fermierilor că au termen până la data de 11 mai să ceară ajutorul care este deja în vigoare, pentru tona de grâu. Potrivit ministrului, până la această dată au depus cereri la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un număr de 252 de fermieri cu 166.857 de tone.

    ”În actul normativ se precizează ca perioadă de depune până la data de 11 mai. În fiecare zi urmărim pentru a nu pierde niciun moment în desfășurarea procesului de acordare a banilor pentru fermieri”, a mai transmis ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till