• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DSVSA – noi controale în ferme! Avertismente și amenzi aplicate fermierilor

    agrointeligenta.ro -

    Noi controale în ferme, noi avertismente și amenzi aplicate crescătorilor de animale În această săptămână inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Sănătate și Bunăstare animală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare au efectuat un număr de 87 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare.

    DSVSA anunță că a intensificat frecvența controalelor oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel internațional a gripei aviare înalt patogene. La acest moment, conform datelor oficiale, în Uniunea Europeană, evoluează HPAI – H5N1, cu focare primare sau secundare în: Cehia, Germania, Belgia, Ungaria, Polonia, Lituania, Danemarca, Slovacia, Suedia, Suedia, Estonia, Bulgaria, Norvegia, Italia și Austria. De asemenea, sunt focare de gripă aviară H5N1 ș în SUA, Canada și Chile.

    ”În această săptămână, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate exploatații profesionale și non profesionale de animale, condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide”, arată conducerea DSVSA Satu Mare.

    Trei fermieri sancționați. Unul a primit amendă, doi avertismente

    În urma acestor controale au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, între care și o amendă contravențională în valoare totală de 1.200 lei lei încasată de un crescător particular de animale, din localitatea Bolda pentru introducerea fără documente de animale noi în efectivele existente. De asemenea, s-au emis și două avertismente pentru doi crescători particulari de animale, din localitățile Valea Morii și Livada – pentru neanunțarea în termen legal a medicului veterinar oficial despre apariția unor evenimente în gospodăriile populației și nedeclararea vânzării de animale din gospodăriile personale.

    Cu privire la pesta porcină africană, reprezentanții DSVSA Satu Mare anunță că, de la începutul acestui an, dintre cei 206 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare, 10 mistreți au fost pozitivi la Pesta Porcină Africană, iar 196 mistreți negativi, în urma examenelor specifice de laborator.

    Conform Regulamentului U.E, cu nr. 835 /2023, în această perioadă, evoluează Pestă Porcină Africană în: Germania, Polonia, România, Lituania, Ungaria, Italia, Letonia, Slovacia, Serbia, Slovacia, Bulgaria.

    DSVSA Satu Mare recomandă totodată tuturor deținătorilor de animale de companie – câinii și pisici – vaccinarea de urgență a acestora, cu consemnarea acțiunii în carnetele de sănătate. Oficialii sanitar-veterinari atrag încă o data atenția UAT -urilor din județ, asupra pericolul pe care îl reprezintă câinii fără stăpân, din zona lor de administrație și care pot reprezenta un rezervor, în răspândirea Rabiei în teritoriu.

    ”Atenționăm toți crescătorii de păsări din județ, atât cei care dețin exploatații profesionale avicole cât și crescătorii de păsări particulari, că datorită apariției Influenței Aviare pe teritoriul României în exploatații profesionale avicole, sunt obligați să-și înăsprească măsurile de biosecuritate, în exploatațiile pe care le dețin. În același timp rugăm toți cetățenii județului Satu Mare, să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și /sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu porci vii / purcei, păsări vii, cu carne sau produse din carne provenite de la aceste specii, efectuate cu și din autovehicule, indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora”, este mesajul DSVSA Satu Mare pentru toți crescătorii de păsări.


    Te-ar mai putea interesa

    Valentin Jecu, cultivator de usturoi, după tăierea subvenției: Vom ajunge de unde am plecat, să mâncăm usturoi chinezesc! ANAF vinde la licitație ferma Elenei Udrea de 40 de hectare. Prețul de pornire pentru terenurile de la Nana De aproape un an, Gabriel Petre pilotează drona XAG P100 PRO în ferma Agriserv: ”Cu ea ne-am salvat cultura de porumb”

    Ultimele știri

    Subvențiile fermierilor ar putea bloca tot bugetul UE. Europarlamentarii bat cu pumnul în masă Șefa de la Mediu despre revolta fermierilor din Lungulețu: ”Trebuie să declare câtă apă iau şi să plătească nişte sume modice” Fermierii îi cer președintelui Nicușor Dan să obțină de la Comisia Europeană mai multe fonduri pentru agricultură