Apelul fermierilor către Guvern: Nu uitați să ne aprobați subvențiile!
agrointeligenta.ro -Un număr important de fermieri se tem că, în acest an, Guvernul îi va uita și nu le va aproba subvențiile. Cultivatorii de usturoi urmăresc cum în fiecare săptămână, ședințele Executivului se încheie fără a fi adoptat și proiectul de hotărâre pentru ajutorul de minimis la cultura de usturoi în cuantum de 3.000 de euro la hectar.
Încă din luna martie, Ministerul Agriculturii a pus în dezabatere publică proiectul de proiectul de Hotărâre pentru aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”. A trecut timpul și actul normativ nu a fost aprobat de Guvern și nici nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Cultivatorii de usturoi se tem că au fost uitați, mai ales că termenul limită pentru depunerea cererilor era, conform proiectului, data de 16 mai. Adică peste 14 începând de astăzi!
Citiți și: Program Usturoiul 2023: condiții, acte necesare, termene, plăți
Fermierii au apelat la Agrointeligența pentru semnala problema la nivel de Guvern!
”Știți ceva despre minimisul la usturoi? Trec săptămânile și nimeni nu mai spune nimic despre acest sprijin. Vă rugăm să interveniți, să faceți ceva, să scrieți un articol prin care să le amintim celor din Guvern că existăm și noi!”, este unul dintre mesajele pe care le-am primit la redacție din partea cultivatorilor de usturoi din România.
De precizat că proiectul de Hotărâre pentru aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, a ajuns la Guvern, el fiind disponibil în forma finală chiar și pe site-ul Executivului. Doar că actul normativ nu a fost pus pe ordinea de zi, așa că nu a primit încă undă verde.
Ajutorul de minimis pentru usturoi, așteptat de fermieri
Schema ajutorului de minimis pentru susţinerea producţiei de usturoi s-a derulat și în perioada 2019-2022. Continuarea acordării ajutorului reglementat de prezenta hotărâre va contribui la asigurarea necesarului de usturoi de calitate pentru consum și la realizarea unei producții cantitative și calitative de usturoi, având rolul de a eficientiza activitatea exploatațiilor prin capitalizarea acestora.
Schema de ajutor de minimis ar trebui să se aplice pe întreg teritoriul României în anul 2023 pentru susținerea producției de usturoi. Impactul bugetar prevăzut în proiect este de de 29.700.000 lei, echivalentul a maxim 6.001.200 euro.
Pentru a obține ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp și să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp.
Cuantumul maxim al ajutorului de minimis promis este de 3000 euro/ha și se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.
Depunerea cererilor ar trebui să se realizeze până la data de 16 mai inclusiv, iar valorificarea producției în perioada 1 iunie-21 noiembrie inclusiv.
Documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare se vor depune până la data de 29 noiembrie inclusiv.