• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controale pentru stocurile de cereale. Fermierii avertizează: Pierdem subvenția!

    Roxana Dobre -

    Controale în forță pentru subvenția pentru stocurile de grâu. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a încheiat la data de 11 mai campania de primire a cererilor pentru grantul temporar, iar în prezent funcționarii Direcțiilor Agricole efectuează verificări la fermierii care au cerut subvenția. Producătorii agricoli însă se plâng că unele condiții de eligibilitate au fost gândite doar să le pună bețe în roate.

    Iulian Paraschiv este un fermier din localitatea Moara Vlăsiei, județul Ilfov. Acesta este înregistrat la persoană juridică și a depus cerere la APIA pentru subvenția care se va acorda pe tona de grâu. La depunerea formularului i s-a spus că trebuie să completeze doar o declarație pe proprie răspundere privind cantitatea pe care o avea depozitată la data de  1 februarie 2023. Surpriza însă a venit la controlul în teren când fermierului i s-a cerut și autorizația de depozit a halei unde a avut depozitat grâul.

    Citiți și: Subvenție APIA pe tona de grâu: condiții, termene, plăți

    Iulian Paraschiv este un fermier din localitatea Moara Vlăsiei, județul Ilfov

    Iulian Paraschiv spune că, la final, numărul fermierilor care ar putea beneficia de sprijin va rămâne foarte mic. Direcția Agricolă, care a fost în aceste zile în control, le-a cerut agricultorilor autorizația de depozit, bon de cântar și analize la grâu, potrivit lui Paraschiv.

    ”Funcționarii DAJ, trimiși de APIA și Ministerul Agriculturii au venit cu o serie de criterii de eligibilitate dacă vrei să primești ajutor: trebuie să ai autorizație pe depozit în primul rând. Și câți fermieri care au depozitele lor, halele lor, au autorizație? Pentru obținerea autorizației trebuie să ai bon de cântar pe fiecare cantitate depozitată și analize de calitate. Ei au venit în control și ne-au cerut aceste documente. Probabil că sunt trecute în Hotărârea de Guvern aprobată anterior, dar eu vreau să spun că acesta condiții de eligibilitate sunt foarte restrictive pentru că spre exemplu în cazul nostru, al fermierilor din Ilfov, din circa 115 producători agricoli câți au depus dosar, nu cred că vor avea documentele complete mai mult de 5 fermieri. Pentru că cine a apucat să-și ducă grâul în hală l-a luat direct în câmp, nu l-a trecut printr-un bond de cântar sau să îi facă și bon de analize”, a menționat Iulian Paraschiv.

    Lista spaţiilor autorizate pentru depozitarea produselor agricole este publică pe site-ul MADR și poate fi consultată pe fiecare județ, aici: LISTĂ SPAȚII.

    Citiți și: Ultima oră de la APIA despre subvenția pe tona de grâu!

    Fermierul Iulian Paraschiv a avut la 1 februarie, data de referință pentru subvenția la grâu, depozitate 160 de tone. Ulterior a mai vândut 120 de tone și a mai rămas acum cu 40 de tone în hală. Producătorul agricol este nemulțumit pentru că, spune el, marea majoritate a fermierilor care au o activitatea medie, nu își permit să aibă cântare omologate, buletin de analize.

    ”Noi avem fiecare sistemul nostru de transport, știm capacitate remorcii și spunem aproximativ cât avem o hală, magazie. 90% dintre producători, că nu suntem capitalizați, grâul îl iau și în vând pentru că vin camioanele de la marii furnizori de inputuri la care noi avem datorie să ne plătim tot ce a însemnat pesticide, îngrășăminte, semințe etc. Deci traderul vine și îți ia direct din câmp și camionul merge în port la Constanța unde se și face buletinul de analiză și cântar. Sau poate să plece de la fermier din localitate cu un cântar. Dar buletinul de analize nu are fermierul unde să îl facă. Pentru că el știe că a luat sămânță tratată, omologată a folosit-o, și-a făcut treaba și știi sigur că producția este conformă. Fermierii care stochează în siloz sau ce are fiecare acasă, hambar, nu face analize, ci depozitează cu gândul ca în viitor să ia marfa să o încarce și să o vândă”, a mai subliniat fermierul.

    Mâhnirea acestuia este cu atât mai mare cu cât nu înțelege de ce producătorii agricoli au pierdut timpul să completeze și declarații pe propria răspundere cu cantitățile de grâu, dacă acestea nu au fost luate în calcul la APIA.

    ”Nu am înțeles de ce ne-au pus să dăm declarații pe propria răspundere dacă ne cer atâtea documente. Ne-au spus că poate am cumpărat ulterior grâu și că trebuie să avem aceste documente. Dar credeți-mă că nu știu câți fermieri vor fi eligibili. Chiar sunt curios să văd la final numărul de fermieri eligibili și cantitatea pentru care se va plăti subvenția. Aș vrea să văd și eu fermierul acela care când a dus grâul acasă în silozul său autorizat, l-a trecut prima dată prin tichet de cântar și i-a făcut și buletin de analize. Și l-a depozitat cu gândul că domnule la anul voi primi ajutor. Eu cred că nu vor să dea banii, toate criteriile acestea sunt făcute ca doar 1% dintre fermieri să încaseze subvenția specială”, a avertizat agricultorul ilfovean.

    Producătorii agricoli se tem că aceeași situație se va repeta și la ajutorul așteptat pentru stocurile la porumb, floarea-soarelui și rapiță. ”Nu știu care vor fi regulile dar dacă se va proceda tot așa nimeni nu va lua banii. Dar ideea este ca domnul ministru să nu mai iasă și să spună că venim, ajutăm fermierii. Cum ajutăm dacă puneți criterii stricte și presupune ca ferma respectivă să fie foarte modernă. Apelul nostru este să schimbe regulile sau măcar să nu se mai laude că ne ajută”, a remarcat Iulian Paraschiv.

     Autorizaţia de depozit, obligatorie sau nu?

    Autorizația de depozit este menționată o singură dată în Hotărârea nr. 352/2023 privind acordarea unei măsuri de sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli din sectorul cereale care este în vigoare de la 20 aprilie 2023.

    Documentul se regăseste în HG la condițiile de eligilitate, dar formularea cu care aceasta a fost introdusă lasă loc de interpretări. Astfel în HG-ul pentru subvenția la grâu, la definiția spațiilor de depozitare, se precizează că: ”spaţii de depozitare pentru produse agricole – spaţii de depozitare de tip siloz şi/sau magazie care pot deţine autorizaţie de depozit emisă potrivit Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 222/2006 pentru aprobarea Regulamentului privind autorizarea spaţiilor de depozitare pentru produse agricole, aflate în proprietatea/administrarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal şi/sau aflate în proprietatea/administrarea unor terţi”.

    Astfel, în document de precizează că spațiile de depozitare ”pot” deține autorizație de depozit, nu că sunt obligate să dețină. În acest context intervene întrebarea de ce autoritățile au decis să facă controale ”la sânge” la fermieri.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd