• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vin banii europeni pentru fermieri! Anunțul de astăzi al ministrului Petre Daea!

    agrointeligenta.ro -

    În data de 3 mai 2023, în sala Aula Magna din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești, s-a desfășurat prima reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Planul Strategic PAC 2023-2027.

    În deschiderea reuniunii, ministrul Petre Daea, în calitate de președinte al Comitetului de Monitorizare, a făcut o scurtă informare privind demararea implementării Planului Strategic PAC 2023-2027.

    „Această întâlnire a unui organism extrem de important, prin rolul său consultativ, pune în pagina desfășurării un obiectiv strategic formidabil ce vizează drumul pe care trebuie să îl urmăm în agricultura țării în spațiul rural pe o perioadă de cinci ani”, a declarat ministrul Petre Daea.

    În cuvântul său de deschidere, ministrul Petre Daea a mulțumit reprezentanților Comisiei Europene pentru sprijinul acordat pe tot parcursul procesului de negociere și aprobare a Planului Strategic PAC 2023-2027, desfășurat în anul 2022, proces finalizat prin decizia de aprobare a Comisiei Europene din data de 07 decembrie 2022.

    De asemenea, oficialul MADR a apreciat sprijinul tuturor partenerilor implicați pentru participarea la consultările organizate de MADR în vederea elaborării PS, pentru propunerile și sugestiile transmise în cadrul dezbaterilor, întrucât acestea au contribuit la consolidarea documentului de programare.

    ”România pune în practică PAC post 2023 prin intermediul Planului Strategic, prin măsuri de dezvoltare a unui sector agricol rezilient, durabil și competitiv, care vizează asigurarea unor venituri echitabile pentru fermieri, respectarea angajamentelor de mediu prin remunerarea fermierilor care contribuie la protejarea mediului peste cerințele nivelului de bază, dezvoltarea sectoarelor deficitare și dezvoltarea socio-economică echilibrată a spațiului rural”, a afirmat Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

    Alocare totală de 15,83 miliarde euro

    PS PAC 2023-2027 cuprinde o serie de intervenții adresate sectorului agricol românesc, atât sub forma plăților directe pe suprafață finanțate din Fondul European pentru Garantarea Agricolă (FEGA), cât și sub forma granturilor acordate proiectelor de investiții, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), beneficiind de o alocare totală de 15,83 miliarde euro.

    Ministrul DAEA a subliniat necesitatea ca prin conexiuni instituționale să facem față noilor provocări, precizând că actualele constrângeri care au apărut în cadrul PS PAC 2023-2027 ne determină să modificăm ceea ce se impune.

    Petre DAEA a reamintit etapele desfășurate în urma aprobării PNS, pentru punerea în aplicare a acestuia prin două direcții importante: lansarea „Caravanei Cunoașterii” pentru aducerea la cunoștința partenerilor implicați în derularea PNS și a instituțiilor din coordonarea MADR a priorităților și oportunităților de finanțare aferente perioadei 2023-2027, în vederea diseminării informațiilor specifice legate de accesarea fondurilor europene. Cea de-a doua direcție pentru implementarea PNS a vizat elaborarea actelor normative, iar în acest sens, ministrul Petre DAEA a menționat că actele normative și tot ceea ce PNS implică din punct de vedere legislativ a fost realizat la timp și a mulțumit tututor pentru contribuție.

    Ministrul și-a exprimat speranța ca împreună cu toți actorii implicați, cu răbdare și atenție să fie proiectat actul de construcție al PAC post 2027, iar în acest context ministrul a făcut referire la cei 4S care ar trebui să reprezinte pilonii de bază ai viitoarei PAC: sustenabilitate, securitate, stabilitate și siguranță. Totodată, Petre Daea a evidențiat că PAC reprezintă siguranța și stabilitatea politicilor statale în domeniul agriculturii.

    Agenda întâlnirii a cuprins și alte subiecte de interes, precum:

    Alături de ministrul Petre Daea, la reuniune au participat președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice Valeriu Tabără, secretarul de stat Ion Găman, directorul general al Direcției Generale Dezvoltare Rurală – AM PNDR, Dana Rebega, directorul general al Direcției Generale Politici Agricole, Elena Tatomir, directorul general al AFIR, George Chiriță, precum și directori și experți din cadrul MADR, APIA și ai altor instituții subordonate. Totodată, întrunirea a reunit reprezentanți din conducerea asociațiilor și federațiilor din sectorul agricol.

    Ședința s-a bucurat de prezența unui reprezentant din cadrul DG AGRI, în persoana domnului Ștefan Lucian Radu, desk officer pentru România.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!