• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Piața grâului după suspendarea importurilor din Ucraina. Prețul pe tonă la fermieri

    Roxana Dobre -

    Piața grâului după suspendarea importurilor din Ucraina nu a adus creșterea de preț sperată de fermieri. Dimpotrivă, prețul grâului în luna mai continuă să scadă, iar agricultorii se tem să nu ajungă să dea grânele la un preț derizoriu de 600 de lei pe tonă.

    Cum se prezintă prețul grâului la o săptămână de când în România au fost interzise importurile din Ucraina. Fermierii se plâng că primesc în continuare oferte mici de preț iar după ce tona de grâu a scăzut sub pragul psihologic de 1.000 de lei, acum producătorii agricoli se tem că prețul va ajunge chiar și la 600 de lei.

    România a interzis, alături de alte patru țări, importurile de grâu din Ucraina dar fermierii încă nu simt la preț efectele deciziei luate la nivel european. Pe grupurile de profil fermierii au făcut o adevărată bursă a prețurilor și au împărtășit ce oferte au primit în această perioadă.

    Citiți și: Oficial! Importurile din Ucraina au fost interzise! Măsura se aplică pentru grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui

    Fermierii își fac strategiile pentru vânzarea grâului care a rămas în magazii, din cauza prețului mic

    Preț grâu în luna mai 2023 la fermieri

    Pe grupurile de profil fermierii au dezvăluit ce oferte au primit la grâu în această perioadă dar și-au exprimat și îngrijorarea cu privire la evoluția prețurilor pentru perioada care urmează. În prezent prețurile interne la cereale sunt în scădere, iar ofertele pe care fermierii le-au primit se învârt în jurul prețului de 900 lei – 950 de lei pe tonă pentru grâul de panificație. Pentru grâul furajer, prețul la acest moment este, la fermieri, de circa 840 – 850 de lei pe tonă.

    ”La grâu de panificație am primit pentru cultura veche la începutul săptămânii ofertă de 950 de lei tona, mesaj primit luni. De tot râsul. Teamă mi-e că va ajunge 600 lei tona la recoltat grâul”, a spus un fermier.  De la o altă companie care cumpără grâu, fermierii au primit oferte cu preț și mai mic. ”Eu am primit pentru grâu panificație ofertă de 900 de lei pe tonă și la grâu furaj am primit 840 de lei pe tonă”, a spus un alt agricultor.

    Alți fermieri, care dețin cantități mai mici, sunt deciși să nu scadă din preț. ”Eu am în județul Teleorman la vânzare cu 1,3 lei kilogramul și nu am de gând să vând sub acest preț. Dețin 18 tone”, a mai spus un alt producător agricol.

    Citiți și: Ing. Ionuț Mortu: Investiția la grâu nu trebuie să depășească 6.000-6.500 lei/ha, venitul trebuie să fie minim 10.000 lei/ha

    Preț grâu MATIF la acest moment

    Prețul grâului MATIF în mai 2023 a ajuns la 230 de euro pe tonă. În luna aprilie, grâul recuperase ușor din preț cu o creștere de 6 euro pe tonă, ajungând pe 17 aprilie la un preț mediu de 256 de euro pentru contractele cu livrare în luna mai.

    Fermierii așteaptă și subvenția pentru stocurile de grâu

    Producătorii agricoli mai au la dispoziție 3 zile, până la 11 mai inclusiv, să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile pentru subvenția la grâu, ajutor acordat din bani europeni și dublat cu sume din bugetul de stat. După ce se va încheia campania, APIA va putea să calculeze subvenția pentru fermieri, care va fi achitată în lei/tonă iar formula de calcul presupune raportarea sumelor prevăzute, 20.100.000 euro,  la cantitățile totale depozitate stabilite și comunicate ca fiind eligibile la plată după verificarea solicitărilor.

    Banii vor ajunge în conturile fermierilor, până la data de 30 septembrie 2023.

    Citiți și: Subvenție APIA pe tona de grâu: condiții, termene, plăți


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!