• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonduri europene PNS 2023: Primele patru intervenții care se lansează în luna iunie

    Roxana Dobre -

    Primele intervenții pentru bani europeni care vor fi lansate oficial în luna iunie 2023. Directorul General al Autorității de Management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Daniela Rebega, a anunțat care vor fi primele intervenții pentru care fermierii vor putea să depună cereri de finanțare la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat deja, prima sesiune pentru banii europeni din Planul Național Strategic (PNS) va începe din luna iunie 2023. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) are în plan, conform calendarului, să lanseze 4 intervenții, două dedicate irigațiilor, 1 pentru tinerii fermieri și cea de-a patra pentru transfer de cunoștințe.

    Daniela Rebega a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR 1, ediția de ieri, miercuri – 10 mai, care sunt condițiile pentru noile intervenții și ce finanțare are alocată acestea.

    ”Prima lună în care vom lansa este ca și propunere luna iunie. În care avem 4patru intervenții pe care dorim să le lansăm, două vizează irigațiile și ne referim la fosta Măsură 4.3 (Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice n.r) ca să fie mai clar pentru fermieri, actuala DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații. Aici beneficiarii sunt Organizațiile Utilizatorilor de Apă. Și ne referim de asemenea la o intervenție nouă care vizează sistemele locale de irigații. Prima funcționează pe aceleași reguli, cu finanțare 100%, a mai crescut puțin alocarea aferentă pe proiect la 1,5 milioane (de euro – n.r.). Aici avem un buget total de 400 de milioane (euro – n.r.) pentru aceste intervenții. Și avem DR-26 Înființarea sistemelor de irigații unde finanțarea este de 65%, conform regulamentului și valoarea maximă a unui proiect va fi de 500.000 de euro. Asta pe partea de irigații”, a spus Directorul General al Autorității de Management pentru PNDR, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Citiți și: Calendar fonduri europene pentru agricultură 2023. Ordinea sesiunilor de proiecte la AFIR

    DR–30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri va fi lansată oficial în luna iunie

    Instalarea tinerilor fermieri 2023 se lansează în luna iunie

    Daniela Rebega a confirmat oficial, în premieră pentru emisiunea Agrostrategia că o altă intervenție extrem de așteptată de fermieri va fi lansată în luna iunie când beneficiarii vor putea cere primii bani, din noul exercițiu financiar. Este vorba despre DR–30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri care va avea un buget de 250,6 de milioane de euro.

    ”După aceea, altă intervenție este DR–30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri iar bugetul total al acestei intervenții este de 250,6 de milioane de euro. Valoarea maximă a proiectului este de 75%, la fel cu finanțare cu grant de 100% deci nu trebuie să contribuie cu nimic. Va merge pe aceeași abordare ca și până acum pe plan de afaceri, nefiind o măsură tipică de investiții în care tânărul fermier trebuie să își propună niște obiective. Ca și diferențe față de măsura de instalare din actualul program este că tinerii fermieri trebuie să aibă un procent alocat investițiilor. Deci trebuie, fie să își achiziționeze un utilaj în fermă la o valoare care îi permite, și aici 40% din sumă ar trebui destinată investițiilor”, a adus detalii specialista.

    Reprezentanta MADR a menționat că în cazul intervenției pentru tineri fermieri, Comisia Europeană (CE) a recomandat României să organizeze mai multe sesiuni de primire a cererilor, sugestie care se află în prezent în analiză. ”Acum pot face referire la discuțiile care au fost în cadrul Comitetului de Monitorizare și la solicitarea CE. Comisia ne-a sfătuit să avem mai multe apeluri pentru această măsură. Se analizează și se va lua o decizie care va fi comunicată”, a spus directorul General al Autorității de Management pentru PNDR.

    Potrivit acesteia, o a patra intervenție care va fi lansată în luna iunie este transferul de cunoștințe (DR-37 Transfer de cunoștințe n.r). ”Aici bugetul este în jur de 2 milioane de euro, mai exact 1,8 milioane de euro și este destinat cursurilor pentru fermieri. Aici aplicanții pot fi asociații de fermieri, universități, toți cei care au capacitatea de furnizori de formare profesională”, a mai explicat Daniela Rebega.

    Citiți și: Fonduri europene pentru fiecare fermier român, prin cel mai eficient proiect de consultanță! Împreună, aducem banii europeni în ferma ta!

    Daniela Rebega: Primele ghiduri, lansate în dezbatere publică în această săptămână

    Directorul din MADR a mai dat o veste bună fermierilor: ghidurile solicitantului vor fi lansate în dezbatere publică în zilele următoare. După lansare fermierii vor putea să trimită propuneri sau sugestii privind modificările pentru bani europeni.

    ”Domnul ministru (Petre Daea, ministrul Agriculturii n.r) o să vină cu o comunicare oficială dar săptămâna aceasta vor fi lansate. Ce aș vrea să precizez în privința ghidurilor consultative, noi o să le punem cu caracter consultativ iar apoi va urma validarea informațiilor esențiale: criterii, punctaje și alocarea destinară sesiunii. Dar ca și informații generale acelea sunt în ghiduri și fermierii dacă sesizează anumite neconcordanțe sau au nevoie de clarificări se pot adresa atât Autorității de Managament cât și AFIR. Iar aceste ghiduri vor fi discutate și în grupurile de lucru, și acesta este un aspect foarte important. Iar dacă fermierii fac parte dintr-o asociație desigur că pot transmite observații”, a mai spus Daniela Rebega.

    Acesta a adus lămuriri și în privința obiectului de activitate a direcției pe care o conduce. ”Componenta de implementare a programelor este atributul Agenției de Management. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) are rolul de plată, conform regulamentelor europene”, a mai arătat aceasta.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Daniela Rebega, MADR (10.05.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!