• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Parlamentul European a aprobat suspendarea pentru încă un an a taxelor vamale pentru Ucraina

    Violina Gorcinschi -

    Parlamentul European a aprobat suspendarea a aplicării taxelor de import pentru produsele ucrainene pentru încă un an, în vederea sprijinirii economiei țării.

    După ce Consiliul UE a aprobat în unanimitate decizia pe 28 aprilie, acum și Parlamentul UE a dat undă verde pentru prelungirea acestei măsuri. O mare parte din deputați au votat pentru, ieri, marți – 9 mai, propunerea care se aplică fructelor și legumelor, precum și altor produse agricole. Această decizie ar avea efect pentru un an, până în iunie 2024.

    Deputații din Parlamentul European au aprobat marți, cu 537 de voturi pentru, 42 împotrivă și 38 abțineri, o propunere de prelungire a suspendării taxelor de import, a taxelor antidumping și a măsurilor de salvgardare pentru exporturile ucrainene către Uniunea Europeană cu încă un an, în contextul războiului provocat de Rusia.

    Suspendarea tarifară se aplică fructelor și legumelor care fac obiectul sistemului de prețuri de intrare, precum și produselor agricole și agricole prelucrate, supuse contingentelor tarifare. Produsele industriale sunt supuse unor tarife zero de la 1 ianuarie 2023, conform Acordului de Asociere UE-Ucraina, deci nu sunt incluse în noua propunere.

    Relațiile dintre UE și Ucraina sunt guvernate de Acordul de Asociere. Zona sa de liber schimb profundă și cuprinzătoare oferă companiilor ucrainene acces preferențial la piața UE încă din 2016.

    Potrivit Comisiei Europene, UE este cel mai mare partener comercial al Ucrainei, reprezentând 39,5% din exporturile acesteia. din comerțul său în 2021. Ucraina este al 15-lea cel mai mare partener comercial al UE, reprezentând aproximativ 1,2% din comerţul total al Comunităţii.

    Odată aprobat, textul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și se va aplica în ziua următoare publicării sale.

    vagoane cu cereale
    Unele țări membre UE s-au împotrivit propunerii

    Parlamentul European a aprobat suspendarea taxelor de import în ciuda protestelor altor țări UE

    În trecut, premierii din Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi preşedintele Bulgariei au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor.

    Într-o scrisoare adresată în martie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei cinci lideri au estimat că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestora nu poate fi oprit prin alte mijloace. Cu toate acestea, Comisia Europeană a decis extinderea liberalizării importurilor de produse agroalimentare ucrainene până în iunie 2024, decizie validată de Consiliul UE.

    Pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale. În acest timp, Bruxellesul insistă că măsurile unilaterale ale statelor membre în sfera comercială nu sunt permise, Comisia Europeană invocând competenţa exclusivă a UE în politica comercială.

    „Contactele continuă” pe acest subiect şi „ne ocupăm în continuare” de acest caz, a răspuns, laconic Comisia Europeană printr-un purtător de cuvânt.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură