• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Afide la răsaduri – combatere. 8 rețete de tratamente naturale

    Violina Gorcinschi -

    Afide la răsaduri –  combatere fără chimicale, cu rețete de tratamente naturale. Păduchii plantelor pot fi o mare problemă și la răsaduri. Cum se combat afidele la răsadurile deja plantate în grădină, dar și care sunt cele mai eficient tratamente pentru a scăpa de afide, vă spunem în acest articol.

    Afidele trăiesc în colonii, se înmulțesc foarte repede și se deplasează activ de la o plantă infectată la cele vecine, epuizându-le și deteriorându-le și, în același timp, răspândind boli virale periculoase. Răsadurile pot fi o țintă și mai vulnerabilă în fața atacurilor acestor dăunători, fiind într-un stadiu de dezvoltare în care au nevoie de toate condițiile de hrană, climă și protecție. Află cum combatem afidele la răsaduri din acest articol.

    Combaterea afidelor se poate face cu tratamente făcute în casă dacă atacul acestora nu este foarte agresiv. Dacă observi afide la răsaduri, folosește una dintre rețetele prezentate în acest articol pentru a preveni o infestare mai puternică. Un atac avansat, însă, poate fi îndepărtat doar cu insecticide profesionale, înainte să distrugă toate răsadurile.

    afide pe o frunza
    Cum arată afidele (foto: ugaoo.com)

    Afide la răsaduri – combatere. Detectarea dăunătorilor

    Pentru a combate afidele la răsaduri, trebuie în primul rând să identificați și să localizați atacul. De obicei, recunoașterea unui atac de afide nu pune probleme întrucât dăunătorii se vpd cu ochiul liber.

    Afidele sunt insecte mici (de până la 0,8 mm lungime) cu un corp, de obicei, în formă de lacrimă sau sferic. Culoarea lor se potrivește cel mai adesea cu culoarea substratului de hrană și poate fi verde, gri, maro, bej, roșu, negru etc. Cel mai adesea nu veți vedea o afidă singură deoarece acestea trăiesc în grupuri.

    Semnele că răsadurile au afide sunt evidente și din dezvoltarea plantelor. Acestea cresc mai greu, părțile lor verzi își schimbă culoarea și structura (cloroză, necroză), tulpinile sunt îndoite, frunzele se răsucesc, se usucă și cad. Pe frunze apar pete galbene la locurile de puncție, care se brunifică în timp.

    o persoana care stropeste rasadurile
    Tratamente naturale pentru combaterea afidelor (foto: minnetonkaorchards.com)

    Combaterea afidelor cu rețete naturiste, la răsaduri

    Combaterea afidelor cu rețete naturiste se recomandă în faza incipientă a atacului. Puteți interveni în timp util dacă inspectezi răsadurile în mod regulat. În primele etape ale atacului, poți elimina manual insectele de pe frunze, prevenind reproducerea și așezarea lor ulterioară.  După aceea, e recomandat aplici un tratament preventiv contra afidelor, stropind părțile aeriene ale plantelor cu o soluție de săpun de rufe (25-30 g la 1 litru de apă).

    Dacă momentul este ratat și sunt ai un atac vizibil al afidelor la răsad, pentru a nu dăuna plantelor tinere, poți încerca mai întâi remedii populare – infuzii și decocturi de plante, adesea cu adaos de săpun ca adeziv.

    Iată care sunt câteva rețete de tratamente naturiste cu care poți scăpa de afide fără chimicale:

    Infuzia de mușetel ca insecticid contra afidelor

    Infuzia de mușețel poate fi un insecticid eficient care acționează și contra afidelor. Frunzele și inflorescențele de mușețel medicinal(1 kg) se toarnă în 10 litri de apă fierbinte și se infuzează timp de 12 ore. Înainte de pulverizare, produsul obținut se diluează cu apă (1:3) și se adaugă 40 g de săpun la fiecare 10 litri de infuzie.

    Combaterea afidelor cu infuzie de frunze de tutun

    Infuzia de tutun poate combate atacul de afide. Pentru această rețetă naturistă ai nevoie de 400 g de frunze uscate și pudrate se toarnă în 10 litri de apă și se infuzează timp de două zile. Înainte de pulverizare, infuzia se filtrează, se diluează cu apă (1:2) și se adaugă 40 g săpun de rufe pentru o mai bună aderență a compoziției la frunze.

    Infuzia de coajă de ceapă pentru a combate afidele

    Coaja de ceapă este o soluție contra afidelor dacă se prepară din ea o infuzie concentrată cu care se stropesc răsadurile. Pentru a prepara o infuzie de coaja de ceapă ai nevoie de 200 g de coajă de ceapă care se toarnă în 10 litri de apă călduță și se lasă 5 zile la macerat. Infuzia se filtrează și se folosește direct pe plante, fără diluție.

    Infuzie de usturoi contra afidelor

    Infuzia de usturoi este bună pentru a scăpa de afide. Se prepară din 150 g de usturoi tocat ce trebuie turnat în 10 litri de apă și lăsat o zi. Apoi, infuzia rezultată se strecoară și se tratează plantele cu ea.

    Decoctul de mălin, rețetă pentru a combate afidele

    Decoctul de mălin este o rețetă mai puțin cunoscută pentru a combaterea afidelor. Se poate folosi pe plante în orice fază de vegetație, inclusiv la răsaduri. Vei avea nevoie de 200 g de masă zdrobită de flori și lăstari tineri de mălin. Cantitatea de plantă se pune la fiert în 5 litri de apă timp de 15 minute, apoi se lasă aproximativ o zi. După aceea, lichidul este filtrat și plantele sunt pulverizate – acest lucru se poate face pe tot parcursul sezonului de vegetație.

    Infuzie de soc contra afidelor

    Primăvara, o soluție bună pentru a scăpa de afide este și infuzia de soc. Este nevoie de 200-300 g de masă zdrobită de flori și lăstari tineri de soc roșu care se toarnă în 10 litri de apă clocotită și se infuzează timp de 24 de ore. După o zi, soluția este gata și, după ce ai filtrat-o în prealabil, poți începe să pulverizezi plantele.

    Decoct din frunze de roșii, rețetă contra afidelor

    Păate părea o rețetă neobișnuită, dar un tratament eficient contra afidelor se obține din frunze și rădăcini de tomate. Patru kilograme de frunze și rădăcini de roșii se fierb timp de o jumătate de oră, apoi lichidul se lasă să se răcească. Decoctul se filtrează, se diluează cu apă într-un raport de 1:3 și se adaugă săpun în proporție de 40 g la 10 litri de lichid.

    Infuzie de frunze de cartof, tratament contra afidelor

    Tratament contra afidelor se poate obține și din frunze de cartof. Este nevoie de 1,2 kg de frunze sănătoase, tinere, care se infuzează câteva ore în apă caldă (10 l). După strecurare, adaugă 40 g de săpun și se stopesc părțile plantei pe care sunt prezente afidele.

    Dacă există deja destul de multe insecte și soluțiile populare de casă nu funcționează asupra lor, încearcă să folosești insecticide obținute din diverse surse naturale (ciuperci, plante, animale, microorganisme etc) sau sintetizate prin biotehnologii care sunt  inofensive pentru oameni și mediu și nu sunt fitotoxice.

    În cazul unui atac puternic de afide, dacă tratamentele naturale nu dau rezultate, apelează la insecticidele chimice omologate, folosindu-le strict după instrucțiuni.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!