• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Nu aruncați cojile de ceapă! Iată cum le puteți folosi în grădină

  Violina Gorcinschi -

  Coji de ceapă în grădină – utilizări. Cojile de ceapă pot fi utilizate în grădină în mai multe feluri. Ele conțin atât nutrienți necesari altor plante, cât și substanțe active care pot stimula dezvoltarea culturilor de legume. În acest articol vă prezentăm cum puteți folosi coji de ceapă ca îngrășământ, ca stimulator sau ca insecticid.

  Cojile de ceapă sunt, de regulă, aruncate după curățare. Cu toate acestea, și această componentă, „bună de aruncat”, poate avea multe utilizări, în special în grădină. Am găsit 7 utilizări ale cojilor de ceapă ce merită să fie cunoscute.

  Coji de ceapă în grădină – 7 moduri de folosire

  Coaja de ceapă conține multe substanțe utile, de exemplu, acid ascorbic și nicotinic, vitamine B, mangan, tocoferol, caroten, fitoncide, bor etc. Vitaminele conținute de resturile de la ceapă stimulează creșterea sistemului radicular și a altor componente, iar borul este vital pentru creșterea și dezvoltarea completă a roșiilor, căpșunilor și merilor. Fitoncidele sunt substanțe care ucid sau inhibă creșterea și dezvoltarea ciupercilor și bacteriilor.

  Citiți și: Ceapa de toamnă – cultivare: perioadă de plantare, distanțe, îngrijire

  Coaja de ceapă – stimulator de creștere pentru plante

  Puteți folosi coji de ceapă ca stimulator de creștere a aplantelor. În resturile de ceapă se găsesc stimulenții de creștere care ajută la accelerarea procesului de germinare a semințelor, stimulează formarea rădăcinilor și accelerează coacerea fructelor. Prepararea unui astfel de remediu pe bază de coajă de ceapă cere puțin efort, dar aduce mari beneficii.

  Pentru a obține un biostimulator de creștere natural, se toarnă 2 pumni de coajă de ceapă cu 1 litru de apă clocotită, se adaugă cenușă de lemn, se amestecă bine și se lasă la loc întunecat timp de 2-3 zile. Se diluează infuzia filtrată într-un raport de 1: 3 și se folosește pentru a uda semințele semănate sau lăstarii tineri.

  coji de ceapa intr-o oala
  Prepararea infuziei cu coji de ceapă (bzi.ro)

  Coji de ceapă ca îngrășământ pentru roșii și castraveți

  Cojile de ceapă sunt un bun îngrășământ pentru legume, în special pentru roșii și castraveți. Se obținu nu doar un foarte bun îngrășământ lichid, dar preparatul acționează și împotriva dăunătorilor. Nu numai castraveții și roșiile răspund bine la rețeta cu coji de ceapă, ci și alte culturi. Un avantaj suplimentar al îngrășămintelor  naturale este capacitatea fi utilizate atât pentru tratamentele aplicate rădăcinilor, pentru cele foliare.

  Pentru a prepara un îngrășîmnt pentru legume pe bază de ceapă se pun 20 g de coji în 5 litri de apă caldă și amestecul se ține într-un loc întunecat timp de 4-5 zile, apoi se strecoară. Infuzia preparată poate fi turnată la rădăcinile plantelor, inclusiv a răsadurilor.

  Coji de ceapă ca insecticid contra afidelor

  Conținutul ridicat de fitoncide din coaja de ceapă este indispensabil în lupta împotriva afidelor. Tratamentul dă dovadă de eficiență maximă dacă pulverizați plantele seara. Infuziile din coaja de ceapă au o perioadă de valabilitate foarte scurtă, așa că, pentru fiecare tratament ulterior, va trebui sa pregătiți un remediu proaspăt.

  Pentru a prepara un insecticid din coji de ceapă, se toarnă 200 g de resturi în 10 litri de apă caldă și se lasă 12-15 ore. Conținutul strecurat este folosit în fiecare săptămână după înflorire, până când fructele sunt complet formate.

  Citiți și: Cum se cultivă ceapa în cofraje de ouă

  capsuni
  Infuzia apără culturile de căpșuni (foto: hallhunter.com)

  Cojile de ceapă, tratament contra acarienilor la căpșuni

  Un semn vizibil al atacurilor acarienilor asupra culturilor de căpșuni sunt încrețirea și îngălbenirea frunzelor. O infuzie de coajă de ceapă este foarte eficientă pentru prevenire, dar este puțin probabil să ajute la daunele grave.

  Se toarnă 200 g de coajă de ceapă în 10 litri de apă caldă și se lasă să se infuzeze timp de 4-5 zile. Utilizați soluția pentru pulverizarea solului.

  Coji de ceapă ca îngrășământ pentru plantele de interior

  Pentru plantele de interior, coaja de ceapă nu este doar o sursă de tot felul de elemente chimice, ci și o bună metodă de prevenire a bolilor și dăunătorilor. Un exces de nutrienți poate fi mult mai periculos decât deficiența acestora, așa că trebuie să utilizați cu înțelepciune îngrășământul. Dacă ați urmat recomandările, dar ați început să observați că planta a început să câștige rapid masă verde, iar pe frunze au apărut pete maro sau deschise, opriți imediat aplicarea oricărui îngrășământ. Amintiți-vă câteva reguli simple:

  Se toarnă 1 mână de coajă de ceapă cu 1 litru de apă, se fierbe timp de 10 minute și se lasă aproximativ 3 ore. Strecurat și răcit la temperatura camerei, preparatul este folosit pentru hrănirea foliară, adică pentru pulverizare.

  Citiți și: Cum se cultivă ceapa din arpagic: de la plantarea arpagicului la recoltarea cepei verzi și a cepei de vară

  Tratament din coji de ceapă împotriva viermilor

  Cojile de ceapă pot fi utilizate și ca un tratament împotriva viermilor. Larva elateridelor care este mai cunoscută de cultivatori ca viermele de sârmă, poate infecta diferite culturi, dar cartofii sunt cei mai afectați de acest dăunător. Un singur mijloc de protecție nu este suficient pentru combaterea acestui dăunător, însă infuziile cu coajă de ceapă este una dintre ele.

  coji de ceapa si cartofi pe pamant
  Cojile de ceapă, eficiente împotriva dăunătorilor cartofilor(foto: wow-plants.com)

  Coaja de ceapă ajută la combaterea gândacului de Colorado

  Gândacul de Colorado este un mare pericol pentru culturile de cartofi. din coji de ceapă puteți obține un tratament care să combată gândacul de Colorado cu o eficiență destul de bună. Rețeta este reprezentată de o infuzie ce se prepară conform instrucțiunilor prezentate anterior și respectați următoarele indicații:

  Concluzie: Cojile de ceapă, utile în grădină

  Cojile de ceapă pot avea mai multe utilizări în grădina de legume și nu numai. De la îngrășământ până la combaterea dăunătorilor, resturile de la ceapă pot fi utilizate cu succes, ajungând să fie valorificate și nu aruncate.


  Te-ar mai putea interesa

  S-a aprobat subvenția de 2.000 lei/animal/an. Cererile se depun până pe 30 iunie Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile

  Ultimele știri

  Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Cea mai mare fabrică de lapte românesc funcționează cu roboți și va fi independentă energetic Ricinul, cultura ce poate aduce un profit de circa 30.000 de euro la hectar