• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de depunere a cererii unice la APIA până pe 31 mai

    agrointeligenta.ro -

    Prelungirea perioadei de depunere a cererii unice la APIA a fost aprobată până pe 31 mai. Guvernul a dat undă verde astăzi, miercuri – 10 mai, unei hotărâri prin care este extinsă perioada de depunere a cererilor de plată pentru subvenții, fără penalități, de la 15 mai până la 31 mai.

    Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat.

    Una dintre prevederile actului normativ vizează prelungirea campaniei de depunere a cererii unice pentru subvențiiel agricole aferente anului 2023. Astfel, fermierii mai pot depune documentele la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură până miercuri, 31 mai, inclusiv, fără penalizări.

    Noul termen pentru depunerea cererii unice la APIA este 31 mai

    ”Prin actul normativ se modifică și se completează unele prevederi din cadrul general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, după cum urmează (…) extinderea perioadei de depunere a cererilor de plată, fără penalități, de la 15 mai la 31 mai 2023, prin modificarea și completarea corespunzătoare a prevederilor art. 6. Această modificare a perioadei de depunere a cererilor de plată se impune datorită faptului că este primul an de implementare a unei politici noi, în care se aplică noi scheme de sprijin pentru care fermierii trebuie să opteze și să se asigure că va fi posibilă implementarea formelor de sprijin. Aceste măsuri vizează și fermierii înregistrați în sistemul de agricultură ecologică, iar prezentele modificări sunt necesare în egală măsură și personalului APIA pentru înregistrarea la timp a tuturor solicitanților și a documentelor aferente în sistemul informatic”, se arată în comunicarea oficială a Guvernului.

    Menționăm că prelungirea termenului a fost anunțată de directorul general al APIA, Adrian Pintea, încă de săptămâna trecută, când oficialul a făcut și un apel către fermieri să ia legătura cu funcționarii agenției de plăți pentru a finaliza depunerea cererilor în timp util.

    ”Împreună cu Ministerul Agriculturii am luat hotărârea să prelungim termenul de depunere a acestor cereri tocmai pentru  că este activitatea foarte intensă la nivelul agenției. Se depun zilnic (cereri – n.r.) pentru 150.000-200.000, chiar 250.000 de hectare, care sunt înregistrate de către salariații APIA. Astfel că termenul limită strict pentru anul 2023 va fi data de 31 mai. Deci 31 mai va fi ultima zi de depunere a celor fără penalități, astfel încât toți fermierii fiind și un an greu, o nouă Politică Agricolă Comună (PAC) greu înțeleasă, o dată a trebuit să o învățăm noi și pe urmă să o transmitem și către beneficiarii noștri. Cererile vor putea fi depuse deci încă două săptămâni, fără penalități”, a anunțat Adrian Pintea într-un interviu pentru TVR Info.

    Depunerea cererilor unice la APIA a început pe 1 iunie

    Conform celei mai noi situații prezentate oficial de APIA, la acest moment nu s-a atins încă pragul de cinci milioane de hectare declarate în cererile unice. ”Din datele campaniei 2023 de primire a cererilor de sprijin, putem spune cu convingere că facem echipă bună și anul acesta cu fermierii noștri, astfel că începând cu 1 martie 2023 și până în prezent numărul cererilor de sprijin primite de APIA a ajuns la 544.037 cereri, pentru o suprafață de 4,48 milioane de hectare”, se arată într-o postare publică făcută astăzi pe pagina de Facebook a APIA.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale