• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vin ploile! Cantităţile de apă vor depăși 35 – 40 l/mp în mai multe județe

    Roxana Dobre -

    Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunță ploi însemnate cantitativ în şase judeţe. Conform meteorologilor, cantităţile de apă vor fi de 25 – 30 l/mp, izolat peste 35 – 40 l/mp.

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi, marți – 16 mai o alertă meteo de Cod Galben valabilă în intervalul 16 mai, ora 18:00 – 17 mai, ora 18:00.Potrivit meteorologilor, în judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman vor fi ploi ce vor avea şi caracter de aversă şi, mai ales prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25 – 30 l/mp, izolat peste 35 – 40 l/mp.

    Meteorologii menționează că, îndeosebi în regiunile intra-carpatice, în a doua parte a zilelor de marţi şi miercuri, vor fi intervale cu averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi condiţii de grindină.

    Harta cu județele aflate sub alertă Cod Galben de ploi, până mâine

    Citiți și: Vremea se schimbă radical! Un ciclon se îndreaptă spre România

    Prognoza meteo până la 23 mai

    Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în intervalul 17 mai – 23 mai. Conform prognozei de specialitate a ANM, pe ansamblu, în acest interval va predomina o vreme normală sub aspect termic, în toate zonele de cultură.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 11…21°C, valori apropiate de mediile climatologice, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 16…27°C, în majoritatea regiunilor agricole.

    Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 5…15°C la scara întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 12…20°C, optimă parcurgerii proceselor de creştere şi dezvoltare ale plantelor, îndeosebi în semănăturile de primăvară înfiinţate în epoca optimă.

    Sub aspect pluviometric, sunt prognozate ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, local, vor fi condiții de producere a grindinei, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

    Citiți și: Vom avea din nou secetă? Șefa ANM a anunțat cum va fi vara 2023!

    Zonele unde seceta pedologică încă predomină

    Potrivit ANM, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Transilvania, Crișana și Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, Munteniei și a Moldovei, izolat sud-vestul și estul Dobrogei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în nordul, estul și sudul Munteniei, sudul, estul și sud-estul Moldovei, izolat nord-vestul Banatului.

    În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, la nivelul întregii țări.

    Cum se prezintă culturile agricole, pomii și vița de vie la această dată

    ANM precizează că la data de 16 mai, sunt înregistrate ritmuri normale de creştere şi dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât şi la speciile pomi-viticole, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

    Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge alungirea paiului (20-100%), „burduf” şi înspicare (10-100%), iar local va fi posibilă declanşarea înfloririi (10-30%), îndeosebi în semănăturile efectuate în epoca optimă. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta în continuare bună şi medie, iar la culturile întârziate fenologic şi local pe terenurile cu deficite de apă în sol, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă.

    În funcţie de data semănatului, rapiţa îşi va definitiva apariţia inflorescenţelor (80-100%), aflându-se predominant la înflorire şi formarea silicvelor (10-100%), în aproape toată ţara.

    La speciile prăşitoare (porumb şi floarea-soarelui) se va finaliza germinarea (90-100%), continuându-se totodată răsărirea (10-100%) şi dezvoltarea primei perechi de frunze adevărate (30-100%). Starea de vegetaţie a culturilor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive. În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor înregistra răsărirea (30-100%) şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%), iar la cartoful pentru consum, răsărirea (20-100%) şi formarea/creşterea lăstarilor laterali (10-50%).

    Speciile pomicole vor parcurge creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului în majoritatea plantaţiilor, iar la soiurile timpurii de cireş din sudul şi vestul ţării se va putea declanşa coacerea în „pârgă”. În toate podgoriile se vor continua creşterea frunzelor şi lăstarilor, precum şi apariţia inflorescenţelor la soiurile timpurii de masă. Pe ansamblu, în zilele cu precipitații, lucrările agricole specifice (tratamente fitosanitare, fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, etc.) se vor desfăşura cu dificultate sau vor fi întrerupte temporar.

    Lucrări specifice perioadei în grădină, livadă și podgorii

    În această perioadă fermierii pot trece la efectuarea lucrărilor agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide) și fertilizarea speciilor de câmp cu îngrăşăminte minerale şi foliare.

    În plus aceștia pot aplica tratamentele fitosanitare în vii şi livezi.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till