• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea – mesaj pentru procesatori: ”Să nu fim atât de lacomi, că nu ne prinde bine lăcomia”

    Roxana Dobre -

    Mesaj ferm al ministrului Agriculturii, Petre Daea, pentru procesatori. Șeful de la Agricultură a declarat că scăderea prețului pentru litrul de lapte nu trebuie ”se ducă la fermieri” iar procesatorii nu ar trebuie să fie ”lacomi”.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis joi, 11 mai, la Cluj-Napoca, un mesaj ferm pentru procesatorii de lapte după ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a atras atenție că fermierii se plâng că au fost informați că litrul de lapte achiziționat va scădea.

    ”Eu și azi dimineață, și în fiecare dimineață la 7:30 am avut videoconferința pe care am ținut-o de aici de la Cluj și iau informații din țară să văd dacă a scăzut prețul și la cele două produse. Spun la cele două produse, laptele de 1,5% și 3,5% grăsime, ca urmare a înțelegerii pe care am avut-o prin întâlnirile care au avut loc la nivelul Guvernului, în prezența domnului ministru. Consiliul Concurenței este instituția statului care a primit sarcina să monitorizeze punerea în aplicare a acestei proceduri astfel încât prețul laptelui să scadă cu 20%”, a precizat Petre Daea la Cluj.

    Avertismentul ministrului Agriculturii pentru procesatori

    Petre Daea: Urmărim zilnic evoluția prețului laptelui

    Ministrul Agriculturii a completat că urmărește zilnic evoluția prețului laptelui la raft despre care spune că este ”îmbucurătoare”. În schimb, ministrul a precizat că reducerea prețului pentru lapte nu ar trebui să afecteze fermierii.

    ”Lucrurile le urmărim și astăzi am avut informații mai îmbucurătoare pentru că am putut constata că o serie de unități de comercializare au intrat în acest tipar, în această cadență a reducerii prețurilor, însă am spus foarte clar ca această reducere să nu se ducă la fermieri. Am avut în vedere să păstrăm fermierul în confortul de producție, să își poată desfășura activitatea și să onorăm consumatorul cu produse cu un preț mai mic. În niciun caz această reducere să se translateze către fermier pentru că atunci pierdem producția și nu am făcut nimic. Motiv pentru care prin monitorizarea ce se desfășoară acum și în întâlnirea pe care o vom avea luni cu toți reprezentanții lanțului de producție și valorificare, în prezența Consiliului Concurenței, vom cunoaște ce există în țară și vom luăm toate măsurile prin Consiliul Concurenței ca acest lucru să nu se întâmple, cu alte cuvinte să nu scadă prețul la producătorul de lapte”, a mai spus Petre Daea.

    Citiți și: AFF reclamă modul în care se face ieftinirea laptelui la raft! Scăderea de preț – suportată doar de fermieri!

    Ministrul Agriculturii: Să nu fim atât de lacomi, că nu ne prinde bine lăcomia

    Petre Daea a transmis un mesaj ferm procesatorilor: să nu fie lacomi.

    ”Procesatorii în momentul în care și-au asumat aceste operațiuni de reducere au fost în calculul celor care au convenit că e bine să mai reducem profitul unora, să nu fim atât de lacomi, că nu ne prinde bine lăcomia. Niciuna”, a spus Daea.

    Ministrul Agriculturii a fost prezent, joi, la Cluj-Napoca, la o întâlnire de lucru organizată de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

    Reamintim că de la 2 mai se derulează un acord voluntar, în care sunt implicați procesatori și retaileri de reducere cu maxim 20 %  a prețului laptelui la raft. Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței la acordul voluntar privind reducerea prețului laptelui participă, în prezent, toate marile rețele comerciale și toți procesatorii care îndeplinesc condițiile: să comercializeze lapte proaspăt, românesc care costa peste 7 lei/litru (fără să fie inclus în vreo promoție) la data întâlnirii de la Guvern (11 aprilie 2023).


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”