• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii – verificați pentru subvenții de încă 2 instituții. Acestea vor trimite la APIA poze cu terenurile problemă

    Roxana Dobre -

    Fermierii sunt atent monitorizați pentru subvențiile agricole pe care le primesc din acest an. Două noi instituții fac verificări la producătorii agricoli și trimit la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) inclusiv poze cu terenurile problemă, care pot fi chiar și excluse complet de la plată.

    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a informat joi, 11 mai, că a fost încheiat un protocol de colaborare cu Garda Națională de Mediu și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru creșterea eficienței acțiunilor de prevenire și control în ceea ce privește respectarea de către beneficiarii sprijinului financiar din fonduri europene și naționale a bunelor condiții agricole și de mediu.

    Citiți și: Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de depunere a cererii unice la APIA până pe 31 mai

    Protocol încheiat între trei instituții, pentru monitorizarea fermierilor

    Concret, protocolul are că scop respectarea de către fermieri a interdicției de a arde miriștile și vegetația uscată pe teren arabil și pajiștile permanente din Siturile Natură 2000, precum și protejarea mediului împotriva poluării și prevenirea incendiilor. Această măsură contribuie la menținerea nivelului de materie organică în sol, precum și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură.

    ”Informarea fermierilor cu privire la respectarea normelor de conditionalitate stabilite în Planul Strategic 2023-2027 și aplicate conform OMADR/MMAP/ANSVSA nr. 54/570/32/2023, respectiv a bunelor condiţii agricole şi de mediu (GAEC 3), prin care este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil precum și a vegetației pajiștilor permanente se face periodic, chiar de la depunerea cererii unice de plată fermierul ia cunoștință de aceste norme prin semnarea unui angajament de respectare care face parte integrantă din cerere”, precizează APIA.

    Citiți și: Subvenții APIA 2023. Cele 9 GAEC-uri cu condiții obligatorii pentru plata la hectar

    Periodic, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va primi de la Garda Națională de Mediu (GNM)  și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) informații despre incendii, însoțite de fotografii geoetichetate în vederea identificării cu acuratețe a zonelor în care au avut loc arderile, iar inspectorii din cadrul instituției vor face verificările în teren.

    ”În cazul nerespectării GAEC, fermierilor li se vor aplică reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectare”, avertizează APIA.

    GAEC 3 se aplică pe toate terenurile arabile de pe teritoriul național. Interdicția privind arderea miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile, inclusiv pe terenurile lăsate pârloagă, este o cerință specifică care vizează în principal menținerea nivelului de materie organică din sol.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se scot mușcatele afară. Îngrijirea mușcatelor primăvara Un tânăr întors din străinătate și-a făcut fermă și vinde ouăle de țară la automat, cu 1 leu bucata Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu