Slovacia a ridicat interdicția unilaterală privind importurile din Ucraina
agrointeligenta.ro -Guvernul Slovaciei a decis să ridice interdicția unilaterală privind importurile din Ucraina, urmând ca la nivelul țării să se aplice doar restricțiile instaurate pe 2 mai de Uniunea Europeană, valabile pentru importurile ucrainene de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui.
Vineri, pe 12 mai, Guvernul Slovaciei a anulat interdicția unilaterală a importului de bunuri agricole din Ucraina, măsura fiind înlocuită cu interdicția Comisiei Europene, potrivit TASR .
Potrivit deciziei, interdicția slovacă privind importul anumitor tipuri de produse agricole și produse alimentare din Ucraina sau originare din Ucraina este abolită oficial. De acum înainte, se introduce un mod special de tranzit al produselor agricole ucrainene prin Slovacia.
„În acest domeniu se aplică doar legislația Uniunii Europene”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii din Slovacia, Andrej Valner.
Vă reamintim că, pe rând, mai multe țări au renunțat la restricțiile unilaterale aplicate produselor agricole din Ucraina. astfel, Ministerul Dezvoltării și Tehnologiilor din Polonia a anulat pe 2 mai propria decizie unilaterală de a interzice importul anumitor produse agricole din Ucraina, după decizia Comisiei Europene .
Pe 5 mai, Bulgaria a anulat interzicerea importului de produse agricole ucrainene.
Pe 2 mai, Comisia Europeană a adoptat măsuri temporare de precauție privind importul anumitor produse agricole din Ucraina. Interdicția de import se aplică grâului, porumbului, rapiței și semințelor de floarea soarelui din Ucraina. Acesta are ca scop eliminarea problemelor logistice asociate acestor mărfuri în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
La acest moment, doar Ungaria mai are în vigoare restricții unilaterale privind importurile din Ucraina. Până la ridicarea tuturor acestor resctricții adoptate individual, Comisia Europeană nu va aproba sprijinul în valoare de 100 de milioane de euro, alocat fermierilor din Români, Slovacia, Polonia, Ungaria și Bulgaria.