• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • După Spania, și Polonia va interzice vânzarea produselor agricole sub costul lor de producție

    Angelica Lefter -

    Vânzarea produselor agricole sub costul lor de producție va fi interzisă și în Polonia, care a anunțat că va adopta modelul spaniol care a introdus deja această măsură în legislația națională.

    Autoritățile poloneze au în lucru o lege care să-i protejeze pe fermieri. Actul normativ, de inspirație spaniolă, are menirea de a-i asigura pe producătorii agricoli că recoltele nu pot fi cumpărate la un cost sub producție, după cum a anunțat chiar ministrul Agriculturii din această țară.

    Ministerul Agriculturii din Polonia intenționează să pună în aplicare așa-numita lege spaniolă care garantează producătorilor agricoli că recoltele lor nu vor fi cumpărate sub costul de producție, potrivit declarației de sâmbătă, 13 mai, a ministrului Agriculturii Robert Telus, citat de Farmer.pl.

    ”Trebuie să facem, și ministrul Gembicka (n.r. ministrul adjunct al Agriculturii Anna Gembicka – PAP) lucrează deja la asta, la legea spaniolă. Este singura țară care are o lege care garantează că un cumpărător nu poate cumpăra de la un fermier sub cost. Am fost în Spania, am vorbit cu ministrul spaniol al Agriculturii și vom încerca să facem o astfel de lege și să o punem în aplicare pentru a asigura profitabilitatea” a declarat ministrul Agriculturii, Robert Telus, la Varșovia în cadrul convenției programului PiS (Partidul Lege și Justiție).

    Ministrul Agriculturii din Polonia, Robert Telus (foto: farmer.pl)

    În decembrie 2021, au fost adoptate reglementările în comerţul cu fructe şi legume şi relaţiile producător-distribuitor. Una dintre reguli este că cel care cumpără nu poate achiziționa produse agricole de la fermier sub costul producției lor. Această soluție este de a oferi producătorilor o poziție mai bună de negociere și de a le oferi venituri mai mari.

    Programele de reproducere, foarte importante pentru agricultura poloneză

    Totodată, șeful Ministerului Agriculturii din Polonia a subliniat necesitatea creării de programe de reproducere.

    ”Programele de reproducere sunt foarte importante. Avem un program de creștere a vitelor foarte bine funcțional în Polonia, iar creșterea păsărilor de curte este bine dezvoltată. Trebuie să elaborăm un program de creștere pentru îngrășare, trebuie să-l modernizăm ținând cont de pesta porcină africană (PPA). Trebuie să avem și un program de fructe și legume, acesta este un domeniu foarte important”, a spus Robert Telus.

    El a mai arătat că este foarte importantă funcționarea centrelor de consiliere agricolă, care au fost preluate de administrația guvernamentală de la mareșalii de voievodate.

    ”Mai sunt multe de făcut aici, este vorba de curățarea drumului științei , consultanței, fermierului. Cunoștințele dobândite de universități și institutele noastre ar trebui preluate și livrate fermierului de către centrele de consultanță”, a opinat ministrul Agriculturii din Polonia.

    Ministrul Agriculturii din Polonia: Fondul de Asigurări Sociale Agricole (KRUS) va funcționa în continuare

    De asemenea, ministrul polonez, Robert Telus. A făcut referire și la problema asigurărilor sociale pentru fermieri, adică a Fondului de Asigurări Sociale Agricole (KRUS).

    ”În Sejm sunt mulți politicieni care spun că KRUS trebuie lichidat. Adică, atâta timp cât suntem la putere, nu vom lăsa să se întâmple asta. Premierul a spus în repetate rânduri că atâta timp cât vom fi la putere, KRUS va exista și vom funcționa în acest sistem”, a spus Robert Telus.

    Şeful Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a atras atenţia şi asupra provocării legate de prelucrare.

    ”Noi, ca agricultură poloneză, pierdem că nu avem procesarea noastră poloneză, că nu avem procesare fragmentată”, a subliniat ministrul. Potrivit ministrului polonez al Agriculturii, Robert Telus, problema este că fermierii nu decid asupra prețului produselor. ”Pretul este decis de cel care il primeste, de obicei firma”, a conchis Robert Telus.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”