• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Titluri de proprietate emise, la cerere, pentru terenuri de curți și construcții. Condiții!

    Roxana Dobre -

    Modificare importantă a legii privind fondul funciar. O propunere legislativă înregistrată la Senat vine să ajute fermierii să obțină titluri de proprietate pentru anumite terenuri.

    Proiectul de lege pentru modificarea art.24, alin.(3) din Legea fondului funciar nr.18/1991 a fost înregistrat pe 19 aprilie la Senat pentru dezbatere și prevede o serie de schimbări care vizează punerea în posesie pentru terenurile pe care se află construcții care au aparținut fostelor întreprinderi agricole de stat.  Titlurile de proprietate pot fi emise de comisia judeţeană de fond funciar.

    ”Pentru proprietarii actuali ai construcţiilor edificate de către fostele cooperative agricole de producţie, de fostele asociaţii economice intercooperatiste, de fostele organizaţii şi entităţi ale cooperaţiei de consum, de fostele întreprinderi agricole de stat, de fostele societăţi comerciale cu capital de stat la data înfiinţării acestora, de fostele staţiuni de maşini agricole, de fostele cooperative meşteşugăreşti ori de alte foste entităţi cooperatiste, indiferent de denumirea acestora, comisia judeţeană de fond funciar va emite, la cerere, titluri de proprietate privind constituirea dreptului de proprietate pentru terenurile aferente acestor construcţii, terenuri având categoria de curţi/construcţii”, se arată în proiectul care se află la Senat. După ce va trece de vot, proiectul are nevoie și de aprobarea Camerei Deputaților, care este for decizional, de promulgarea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

    Citiți și: 10 pași pentru a obține cadastru și carte funciară gratuite la terenurile agricole!

    Lege pentru fermieri, în Parlament

    Ce condiții trebuie să îndeplinească solicitanții

    În proiectul de lege se precizează că solicitanții trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii;

    a)să facă dovada proprietăţii asupra construcţiilor;
    b)să facă dovada înregistrării construcţiei în registrul agricol, cu excepţia persoanelor pentru ale căror construcţii nu există obligaţia legală de înscriere în registrul agricol, precum şi dovada plăţii impozitelor şi taxelor aferente acesteia în conformitate cu prevederile legale;
    c)pentru terenul aferent construcţiei nu a fost constituit sau reconstituit dreptul de proprietate în favoarea altei persoane.

    Citiți și: Cărți funciare pentru mii de hectare de teren agricol – ANULATE! Judecătoarea e condamnată pentru corupție!

    În expunerea de motive se arată că legislaţia actuală în domeniul fondului funciar este guvernată de Legea nr. 18/1991 privind fondul funciar cu modificările şi completările ulterioare, în ciuda faptului că aceasta a intrat în vigoare acum mai bine de 30 de ani, este încă deficitară în gestionarea unor probleme punctuale, des întâlnite în practica judiciară.

    ”Prin modificarea Legii 18/1991, s-a încercat o soluţionare a problemei ridicate de imposibilitatea proprietarilor de construcţii edificate de către fostele cooperative agricole de producţie, de fostele asociaţii economice intercooperatiste, de fostele organizaţii şi entităţi ale cooperaţiei de consum ori de alte foste entităţi cooperatiste de a intra în posesia terenurilor aferente acestora. Cu toate acestea, în continuare o lacună majoră a Legii nr. 18/1991 o reprezintă lipsa din cuprinsul art. 24 a referinţei exprese la întreprinderile agricole de stat, la societăţile comerciale cu capital de stat la data înfiinţării acestora, la staţiunile de maşini agricole, precum şi la orice societăţi, entităţi sau persoane juridice proprietare sau deţinătoare ale construcţiilor edificate în timpul cooperativizării sau până în 01.01.1990”, se precizează în document.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!