• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Protest la Bruxelles, pe 23 mai. Participă și o delegație de fermieri din România!

    Roxana Dobre -

    O delegație de fermieri români va participa săptămâna viitoare la Bruxelles, pe 23 mai, la un amplu protest la care se vor alătura producători agricoli din mai multe țări. Agricultorii sunt nemulțumiți de situația creată de importurile din Ucraina și vor să tragă un puternic semnal de alarmă în fața oficialilor de la Comisia Europeană și celor din Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European.

    Din informațiile Agrointeligența – AGROINTEL.RO, delegația de fermieri români ce va participa la protestul din 23 mai, de la Bruxelles va fi formată din membri ai organizațiilor ce formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare (Federația Pro Agro, LAPAR, UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF).  Conform lui Florentin Bercu, director executiv al UNCSV – Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, delegația din țara noastră va fi similară, ca număr, cu cea din Polonia.

    Florentin Bercu, Director executiv al UNCSV – Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal

    ”Estimăm undeva între 40 și 50 de persoane care vor fi prezente la Bruxelles la acest eveniment, un număr similar cu cel al colegilor din Polonia. Vreau să evidențiez că s-a solicitat o autorizație pentru un număr de 2.000 de persoane, dar a fost aprobat doar pentru 200 și atunci a trebuit să împărțim, în funcție de țările participante, numărul de fermieri care vor fi prezenți acolo”, a delcarat Florentin Bercu astăzi, miercuri – 17 mai, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Citiți și: Asociația Forța Fermierilor a devenit membră a Alianței pentru Agricultură și Cooperare: ”Este un moment de construcție, foarte important pentru mediul asociativ”

    Fermierii români din Asociația Forța Fermierilor (AFF) au protestat la Bruxelles și în perioada 29-30 martie

    Potrivit lui Florentin Bercu, fermierii vor trage un semnal de alarmă privind necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru salvarea agriculturii din țările afectate în principal de importurile din Ucraina.

    ”Este nevoie să se ia măsurile din timp pentru a preveni blocaje care vor apărea în perioada recoltatului, când există riscul să nu avem transport. Și asta este valabil pentru toate țările, să nu se poată intra la recoltat pentru că nu există posibilitatea de a livra, spațiile de depozitare să fie pline pentru că nu s-a reușit să se valorifice producția din recolta anterioară sau că nu sunt contracte, pur și simplu pentru că în acest moment, din păcate, traderii preferă marfa din Ucraina în detrimentul celei din România. Noi avem aceste probleme tocmai că suntem niște europeni convinși, pentru că respectăm legislația europeană și toate regulile stabilite sau impuse de la nivel european și vrem să ne manifestăm și prin dezvoltarea spiritului civic și în România și să ne spune nemulțumirile la Bruxelles pe acest subiect”, a mai spus directorul executiv al UNCSV.

    Despăgubirile pentru secetă și impactul importurilor din Ucraina, problemele principale ale fermierilor

    Impactul importului din Ucraina, pe piața cerealelor, a rămas o problemă care îi nemulțumește pe fermieri, în ciuda eforturilor Comisiei Europene de a ”calma” piața.

    ”A rămas tranzitul, iar dar există o problemă în continuare chiar dacă de circa două săptămâni produsele agricole din Ucraina au fost restricționate. (…) Noi am fost și suntem solidari cu fermierii și cu poporul ucrainean, doar că trebuie să ținem cont și de repercursiunile care acest război le are asupra fermierilor și asupra populației României. Fermierul român a fost afectat prin prăbușirea prețului, iar dacă e să ne referim la cererile aflate pe stoc până până la această dată, au existat blocaje foarte mari și creșteri ale prețului la transport. Există o prioritizare a mărfurilor din Ucraina în port sau la descărcare în tranzit. Tranzitul să rămână tranzit, să se verifice și să se asigure că nu rămâne nicio cantitate prevăzută în tranzit în țară, ci ajunge la destinația finală. Totodată, (să ne asigurăm – n.r) că se respectă legislația europeană și se fac analize la toată marfa care intră, inclusiv prin partea de tranzit”, a mai avertizat reprezentantul UNCSV.

    Florentin Bercu a atras atenția că fermierii se confruntă în continuare cu probleme legate de importuri din Ucraina, deși acestea au fost interzise pentru grâu, rapiță, porumb și floarea-soarelui. În ciuda acestei interdicții, Bercu spune că numărul camioanelor s-a redus foarte puțin.

    ”Drept dovadă că acea permisivitate de a nu afecta contractele aflate în desfășurare, dar fără a verifica contractele aflate în desfășurare, a lăsat posibilitatea unui nou derapaj și trebuie acționat inclusiv în acest sens. Totodată, colegii din partea de procesare se plâng că a început să intre din ce în ce mai mult ulei brut, făină, malai, zahăr, care până acum intrau în cantități mult mai mici”, a mai arătat Bercu.

    Fermierii speră ca banii pentru despăgubirile la secetă să fie aprobați chiar astăzi 

    Florentin Bercu a amintit și despre banii pentru despăgubirile la secetă, pentru care proiectul de Hotărâre de Guvern publicat de MADR are nevoie de aprobarea Guvernului.

    ”Sperăm ca autoritățile din România să aprobe în ședința de Guvern chiar de astăzi, dacă se poate ordonanța privind acordarea despăgubirilor la culturile de primăvară. Vorbim de porumb, de floarea-soarelui și de rapiță pentru pentru anul 2022. Banii ar trebui să fie în bugetul Ministerului Agriculturii și sperăm ca banii să ajungă la fermieri în maxim o lună de zile, conform proceselor verbale de constatare a pagubelor”, a conchis specialistul.

    Citiți și: Fermierii români din AFF protestează la Bruxelles în fața Comisiei Europene!

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Florentin Bercu, UNCSV (17.05.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius