• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Din cauza secetei, SUA au început să importe masiv grâu din Europa

  Roxana Dobre -

  Statele Unite ale Americii (SUA) importă grâu din Europa din cauza secetei care a afectat culturile agricole și dus la scumpiri majore pe piața locală. Vremea nefavorabilă înseamnă şi că un număr record de fermieri americani ar putea să renunţe să mai cultive grâu, ceea ce ar face importurile mai profitabile.

  SUA au ajuns în situaţia în care sunt nevoite să importe grâu din Europa, după ce seceta a afectat culturile agricole, împingând în sus preţurile pe piaţa locală, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.  Cel puţin două nave încărcate cu grâu din Polonia au ajuns în Florida în 2023 şi multe alte livrări sunt aşteptate în lunile următoare, potrivit unor surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Sursele au precizat că traderul de produse agricole Andersons Inc. a livrat grâul din Polonia către o fabrică de făină a firmei Ardent Mills din Tampa, statul Florida.

  Citiți și: SUA: Sorgul, recunoscut pentru rezistenţa la schimbările climatice, decimat de secetă

  Seceta extremă din SUA a afectat puternic culturile agricole

   Un număr record de fermieri americani ar putea să renunţe să mai cultive grâu

  Aceste rare importuri de grâu sunt o lovitură pentru SUA, care în ultimele decenii şi-a pierdut importanţa pe piaţa mondială a grâului în defavoarea Rusiei, care acum este cel mai mare exportator mondial. Seceta de anul trecut a afectat livrările de cereale pe râul Mississippi, astfel că a devenit mai scump să transporţi cereale pe calea ferată.

  Vremea nefavorabilă înseamnă şi că un număr record de fermieri americani ar putea să renunţe să mai cultive grâu, ceea ce ar face importurile mai profitabile.

  ”Este o rută comercială neobişnuită dar are o logică pentru că grâul american este scump. Este mai ieftin pentru procesatorii americani de pe coasta de Est să livreze cereale din Europa decât să le transporte din Kansas”, a declarat Miroslaw Marciniak, analist la firm InfoGrain din Varşovia.

  Citiți și: Raport USDA – luna mai. Prognoze noi pentru piața de grâu și porumb

  Grâul american de iarnă, un soi utilizat la producţia de pâine, se tranzacţionează la o cotă semnificativă faţă de grâul oferit de alţi mari exportatori mondiali. În paralel, unele state din Europa de Est se confruntă cu un surplus de grâu, situaţie care recent a condus la impunerea de restricţii faţă de importurile de grâu din Ucraina.

  Directorul general de la Andersons, Pat Bowe, spune că importurile din Europa sunt logice având în vedere diferenţa de preţ dar nu a dorit să comenteze dacă firma pe care o conduce a făcut astfel de tranzacţii.

  Polonia a exportat deja 79.000 de tone de grâu către SUA

  Datele furnizate de Uniunea Europeană arată că Polonia a exportat deja în sezonul 2022-2023 aproximativ 79.000 de tone de grâu către SUA. ”Este posibil ca în viitor să vedem mai multe astfel de livrări din ţările baltice spre SUA, având în vedere diferenţa de preţ”, a spus Marciniak.

  Mai mulţi ani de secetă în zona de câmpie a SUA şi-au făcut efectul asupra renumitelor câmpuri de grâu ale Americii. Departamentul american al Agriculturii estimează că fermierii americani vor recolta în acest an doar 67% din suprafeţele cultivate cu grâu, cel mai redus nivel de după 1917.


  Te-ar mai putea interesa

  România vrea să înființeze o nouă companie feroviară care va transporta și cereale România a importat în 2023 peste 700.000 to de grâu din R. Moldova. Cerealele erau din Ucraina? EuroGrainExchange, 10-11 aprilie la București. România – Gazda Bursei Europene de Cereale Cât grâu și porumb din Ucraina au intrat în fiecare lună în țară – cifrele oficiale Bulgaria a respins simplificarea regimului de licențiere pentru floarea-soarelui adusă din Ucraina

  Ultimele știri

  Avansul la programele Tomata și Usturoiul – aprobate de Comisia Europeană Anunț făcut astăzi de APIA pentru crescătorii de bovine Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark