• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Proiect pilot în irigații cu panouri solare flotante, finanțat din fonduri europene – Dan Motreanu

    Roxana Dobre -

    Guvernul României va accesa fonduri europene pentru a finanța un proiect pilot pentru irigații, a anunțat eurodeputatul Dan Motreanu. Acesta va include panouri solare flotante şi investiţii în echipamentele de pompare.

    Eurodeputatul român, Dan Motreanu, a anunțat pe pagina sa de socializare că Executivul va accesa fonduri europene pentru a finanța un proiect pilot pentru irigații.

    Potrivir lui Motreanu, delegaţia Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a convenit cu oficiali de la Bruxelles să includă acest proiect în planul RepowerEU. Pe de altă parte, au fost agreate voucherele pentru panouri solare şi o alocare specială pentru a asigura eficienţa energetică a locuinţelor sociale.

    ”Prin planul REPowerEU de reducere a dependenței energetice față de Rusia, România va primi 1,4 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice”, a spus oficialul european.

    Citiți și: Modelul israelian de irigații. Bogdan Zainea, Netafim România: ”Statul asigură fermierilor sursa de apă”

    Un parc fotovoltaic gigant va fi construit în România

    Fondurile nerambursabile se vor adăuga sumei pe care România o primește deja prin PNRR – 29,2 miliarde de euro

    Potrivit lui Dan Motreanu, banii se vor adăuga finanțării pe care țara noastră o primește deja prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

    ”Am votat în favoarea acestui plan, atunci când a fost dezbătut în Parlamentul European. Este prevăzută finanțarea retroactivă a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina. Statele membre vor primi o prefinanțare de 20% din momentul în care Comisia Europeană și Consiliul UE vor aproba pilonul care le revine din REPowerEU”, a adăugat Dan Motreanu.

    Conform acestuia, se vor finanța măsuri pentru creșterea producției de energie regenerabilă, investiții în sectorul gazelor naturale, eficiența energetică, dar și finanțare pentru sprijinul pentru gospodăriilor, IMM-urilor și microîntreprinderilor vulnerabile. ”În grupul PPE, am reușit să introducem în posibilitățile de finanțare și sectorul energiei nucleare, un sector care se va dezvolta semnificativ în țară noastră până în 2030”, potrivit eurodeputatului român.

    Citiți și: Bursa apei de irigat. Când s-ar putea implementa și în România acest sistem

     Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: În REpowerEU va exista un proiect pilot în irigaţii

    Delegaţia Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a convenit cu oficiali de la Bruxelles ca în REpowerEU să existe un proiect pilot în irigaţii, care să includă panouri solare flotante şi investiţii în echipamentele de pompare, potrivit ministrului de resort, Marcel Boloş.

    ”În urma discuţiilor de zilele acestea de la Bruxelles, am convenit să avem în REPowerEU un proiect pilot în irigaţii care să includă panouri solare flotante şi investiţii în echipamentele de pompare. Mai mult, sunt agreate voucherele pentru panouri solare şi o alocare specială pentru a asigura eficienţa energetică a locuinţelor sociale”, a scris ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, miercuri seara, pe pagina sa de Facebook.

    El a subliniat că, în prezent, expertiza World Bank Europe and Central Asia se dovedeşte vitală pentru implementarea reformelor pe care România şi le-a asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

    ”Suntem într-o perioadă în care provocările sunt tot mai complexe: mă refer aici la reforma pensiilor speciale, reforma sistemului public de pensii, reforma privind guvernanţa companiilor de stat sau reforma salarizării bugetare. Tocmai de aceea, avem nevoie de o relaţie mai strânsă, aplicată. Am avut o discuţie foarte productivă în acest sens cu doamna Gallina Andronova Vincelette, Country Director al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană, căreia i-am propus să punem bazele unei colaborări şi pentru investiţiile şi reformele pe care le pregătim pentru RePowerEU. Reamintesc faptul că avem din partea Comisiei Europene 1,4 miliarde de euro pe care să îi investim pentru a produce energie sigură, durabilă şi la preţuri accesibile”, a subliniat Marcel Boloş.

    O delegaţie a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, condusă de ministrul Marcel Boloş, s-a aflat, în perioada 15-18 mai, la Bruxelles, pentru avansarea discuţiilor pentru modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură