• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roșii deformate și cu dungi – cauze. Soluții pentru a avea roșii perfecte

    Violina Gorcinschi -

    Roșii netede, fără diformități sau dungi, sunt dorite de către toți cultivatorii. Chiar dacă nu este vorba despre o boală, există o serie de cauze care pot deforma forma tomatelor sau pot conducea la apariția unor dungi ce afectează nu doar aspectul, dar și calitatea roșiilor.

    Deformările însoțite de dungi pe roșii, fenomen cunoscut ca ”pete fantomă” sau ”cat face”, nu sunt caracteristice bolilor tomatelor, dar reprezintă o problemă fiziologică. Există anumite cauze ale acestei anomalii care afectează aspectul tomatelor și, implicit, valoarea lor comercială. Află care sunt motivele, pentru a obține o recoltă de roșii nu doar gustoasă, dar și arătoasă.

    Mulți grădinari au observat, uneori, deformări și dungi de pe roșii, o problemă fiziologică a acestei culturi. Tomatele capătă o formă neregulată, cu cicatrici gri-maronii.

    Roșii deformate la răsadurile transplantate prea târziu

    Cel mai adesea, deformările apar pe roșii din soiuri care rodesc fructe mari și rotunde. În partea de sus a unor astfel de tomate, este clar vizibilă cicatricea de la care pornește anomalia. Structura și dimensiunea tomatelor pot determina forma deformării, care diferă. De regulă, cu cât mai multe „camere” de semințe are o roșie, cu atât deformarea este mai mare. Astfel, soiurile de dimensiuni mai mari sunt predispuse la acest fenomen, dungile apărând ca efect secundar.

    Citiți și: Primul tratament la roșii după plantare. Sfaturi utile

    O posibilă cauză ce conduce la apariția roșiilor deformate este plantarea târzie a răsadurilor, atunci când deja aceasta au dezvoltat flori, chiar fructe mici. La această transplantare, sistemul radicular este afectat, iar forțele plantei sunt direcționate spre a rezolva această problemă. Dacă planta are deja fructe, atunci procesul de înrădăcinare și dezvoltarea ulterioară vor încetini.

    Fructele formate se vor coace, dar se pot deforma. O soluție în această situație este de a reduce stresul plantei: se îndepărtează fructele mici înainte de transplantare, iar planta se va concentra pe înrădăcinare și apoi pe o nouă fructificare fără probleme.

    Roșii deformate și cu dungi aspre. Fertilizarea, o cauză posibilă

    Îngrășămintele pot influența formarea tomatelor, inclusiv deformarea lor. Mulți legumicultori sunt tentați să facă un exces la aplicarea îngrășămintelor pe parcursul sezonului de creștere. Cultura de roșii are nevoie într-o măsură mai mare de azot la începutul sezonului de creștere, când frunzele și lăstarii cresc activ.

    Un exces de azot în sol în a doua jumătate a sezonului de creștere a tomatelor provoacă următoarele consecințe nedorite:

    Prin urmare, în perioada de formare și de coacere a fructelor, este necesar să venim cu îngrășăminte cu mai mult potasiu. O soluție naturală este reprezentat de cenușă.

    Citiți și: Ce poți pune în gropi la plantarea răsadurilor pentru a avea roșii mari și gustoase

    Roșie deformată – tomată ”față de pisibă” (cat face)

    Roșii deformate. Cauză posibilă: variațiile mari de temperatură

    Lunile de vară nu sunt întotdeauna caracterizate de vreme stabilă și caldă. Numărul scăzut de zile însorite și schimbările bruște de temperatură afectează formarea fructelor de tomate. Roșia este o plantă termofilă. În perioada de coacere a fructelor, temperatura optimă pentru aceasta este de 25 ° C, iar noaptea – 16-19 ° C. O coborâre a temperaturii cu câteva grade nu va afecta rata de coacere, dar schimbările bruște sunt stresante pentru plante. Drept urmare, formarea fructelor încetinește, iar creșterea este inhibată. De exemplu, la temperaturi sub 15 ° C, nu apar noi grupuri de flori, iar fructele formate nu se coc.

    Temperaturile prea ridicate 33-35 ° C, au și ele un efect negativ asupra plantelor: procesul de fotosinteză încetinește, polenul devine mai puțin „activ”, iar florile cad.

    Roșiile se dezvoltă deformate mai ales atunci când temperaturile scad sub 10 grade Celsius. Frigul afectează polenizarea și face ca floarea să se lipească de fructele în curs de dezvoltare. Acest lucru împiedică dezvoltarea unei părți din fructe, în timp ce o altă parte o face. Gustul tomatelor va fi bun, dar ele nu vor avea aspectul dorit.

    Aplicarea la timp a îngrășămintelor cu potasiu ajută roșiile să suporte mai ușor schimbările bruște de temperatură și să fructifice mai bine, chiar și în verile reci.

    Temperatura solului ar trebui să fie, de asemenea, mai mult sau mai puțin stabilă, între 16 și 24°C. În solul rece, nutrienții sunt slab absorbiți, iar planta nu se poate dezvolta complet. La căldură, solul se usucă rapid, iar roșiile suferă de lipsă de umiditate.

    Mulcirea poate ajuta la stabilizarea temperaturii solului și la conservarea umidității. Sub un strat gros de mulci, solul se răcește lent în timpul nopții și nu se supraîncălzește în timpul caniculelor. În plus, mulcirea îmbunătățește structura și nutriția roșiilor, crescând fertilitatea solului.

    Roșii deformate și cu dungi din cauza unei defolieri agresive

    Roșii deformate și cu dungi din cauza unei defolieri agresive

    Apariția cicatricilor pe roșii este uneori asociată cu îndepărtarea simultană a unui număr mare de frunze și copili. Acest procedeu reprezintă un stres mare pentru plantă, iar ca urmare, aceasta se oprește temporar din crescut. Frunzele trebuie îndepărtate treptat, câte 2-3 frunze o dată, nu mai mult.

    Defolierea roșiilor începe cu frunzele inferioare, care sunt situate aproape de pământ, deoarece, în primul rând, sunt cele mai vulnerabile la efectele negative ale. În al doilea rând, acest rând de frunze interferează cu ventilația părții inferioare a plantelor. Pentru a ilumina și ventila mai bine roșiile, poți elimina și frunzele inferioare de pe lăstarii laterali la prima perie de flori. Totuși, nu te lăsa dus de tăierea excesivă a frunzelor: deasupra fiecărei perii ar trebui să rămână cel puțin două frunze, care vor „hrăni” fructele care se coc.

    Când formezi frunzișul la roșii, încearcă să îndepărtezi copilii la timp, până când dimensiunea lor depășește 5-8 cm. Inspectează plantele în mod regulat, astfel încât să nu fie nevoie să îndepărtezi un număr mare de copili deodată. Dacă pe unele s-au format deja perii de flori, nu poți elimina astfel de lăstari.


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Păduchele alb de ceară, un nou dăunător pe pomi. Cum se combate

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte