• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce poți pune în gropi la plantarea răsadurilor pentru a avea roșii mari și gustoase

    Violina Gorcinschi -

    Îngrășăminte naturale care se pun în gropi la plantarea răsadurilor de roșii. Ce trebuie să pui în gropi atunci când plantezi răsadurile pentru a avea o recoltă de tomate mari și gustoase.

    Îngrijirea corespunzătoare a tomatelor înainte și după plantare asigură o recoltă bogată și de calitate. Pe lângă îngrășămintele specifice și udările regulate, mai poți face și alte lucruri pentru a ajuta plantele să se dezvolte, cum ar fi adăugarea unor îngrășăminte naturale chiar înainte de plantare. Iată câteva recomandări despre ce adăugăm în găurile de plantare la roșii pentru a îmbunătăți recolta.

    o persoana care tine compost in maini
    Compostul, prima opțiune pentru fertilizarea răsadurilor de roșii

    Ce se pune în gropi înainte de plantarea răsadurilor de roșii. Compost

    Compostul este un îngrășământ pe care ar trebui să îl punem în gropile în care vom planta răsadurile. Compostul este practic materie organică care a fost descompusă prin diverse metode. Compostul este o sursă de humus bogat în grădină, iar în cazul răsadurilor de roșii, nu trebuie să fie complicat.

    Adăugarea de compost în groapa de plantare este una dintre cele mai eficiente modalități de a adăuga substanțe nutritive roșiilor tale și de a le da un impuls natural de creștere.

    Compostul ajută, de asemenea, solul să rețină o umiditate mai bună pentru rădăcinile plantelor de tomate, prevenind în același timp comprimarea solului și permițând o mai bună oxigenare la nivelul rădăcinii.

    Ce adăugăm în găurile de plantare la roșii. Aspirină

    Aspirina poate fi adăugată în gropile de plantare la roșii. Potrivit mai multor surse, aspirina ajută la întărirea sistemului imunitar al plantelor de tomate care devin suficient de puternice pentru a lupta împotriva dăunătorilor și a bolilor.

    Se pun două tablete de aspirină în fiecare groapă în care se va planta răsadul. De asemenea, înainte de a planta, se pot pulveriza răsadurile cu soluție de aspirină, deoarece aceasta ajută și la germinarea semințelor.

    Potrivit unui articol postat pe Daily Mail, pulverizarea roșiilor cu o soluție făcută din aspirină poate acționa și ca un fungicid și poate proteja plantele de boli fungice. Pentru acest tratament, în 3-4 litri de apă se adaugă o pastilă de aspirină, se agită bine și se pulverizează răsadurile cu câteva zile înainte de a le planta.

    sare amara
    Sarea amară se poate pune în gropile unde se plantează răsadurile de roșii

    Ce se pune în gropi înainte de plantarea răsadurilor. Sare amară

    Când vine vorba de grădinărit, sarea amară este de mare ajutor. Sarea amară este un compus mineral de sulfat de magneziu (MgSO4) și se găsește sub formă cristalină (seamănă foarte mult cu sarea de masă).

    Multe plante suferă din cauza nivelului insuficient de magneziu din sol, mai ales în timpul procesului de fructificare. Adăugarea de sare amară în gropile de roșii ajută plantele să-și întărească pereții celulari într-un stadiu incipient, făcând planta mai puternică și crescând nivelul de magneziu din sol.

    Înainte de a transplanta răsadul în grădină, adăugă mai întâi una sau două lingurițe de sare amară, asigurându-te că acoperi zona cu un strat de pământ înainte de a adăuga planta.

    Ce se se fertilizează solul unde se pun răsadurile. Coajă de ou

    Unul dintre elementele principale de care are nevoie fiecare plantă este calciul (Ca). Când vine vorba de cultivarea tomatelor, calciul joacă un rol și mai important deoarece previne putrezirea capătului florii și reduce riscul apariției altor boli.

    Dacă vrei să oferi tomatelor un mediu sănătos de creștere, nu uita să pui coji de ou în găurile de plantare ale tomatelor. Cojile de ouă sunt făcute aproape în întregime din cristale de carbonat de calciu (CaCO3) care sunt o sursă excelentă de calciu. Când se descompun, cojile de ouă cresc în mod natural nivelul de calciu din sol.

    Dacă folosește coji crude pentru răsaduri, dezinfectează-le prin fierbere sau pune-le la cuptor pentru 3-5 minute. Acest pas este necesar pentru a te asigura că distrugi orice bacterie potențial dăunătoare transportată de ou (cum ar fi Salmonella). Nu uita să pisezi cojile în bucăți mai mici, pentru a accelera procesul de descompunere, fiind potrivite atât pentru grădină, cât și pentru plantele din ghiveci. Grădinarii obțin rezultate bune cu această metodă, iar cojile de ou pot fi adăugate și pe suprafața solului, unde se descompun în timp și se amestecă în timp cu pământul.

    capete de peste
    Capetele de pește, un bun fertilizant pentru răsadurile de roșii

    Ce punem în gropile de plantare la roșii. Capete de pește

    Majoritatea fermierilor și grădinarilor profesioniști preferă să folosească capete de pește ca îngrășăminte pentru tomate, și nu numai. Capetele de pește sunt una dintre cele mai inovatoare soluții care au câștigat popularitate în cultivarea bio a tomatelor de ceva vreme.

    Peștele conține o cantitate semnificativă de calciu, azot, potasiu, fosfor și multe alte minerale esențiale de care planta ta are nevoie pentru o creștere sănătoasă. Pentru a crea o soluție puternic concentrată,  macină capetele de pește și amestecă-le cu apă sau lapte.

    Asigură-te că îngropi capetele de pește adânc în pământ pentru a împiedica animalele să le dezgroape. Mirosul ar putea atrage și alți dăunători, cum ar fi șoarecii sau șobolanii. Prin urmare, dacă știi că există această problemă, evită folosirea peștelui  sau a oricăror resturi alimentare descompuse în grădină.

    În cazul în care folosești pește congelat, dezgheață-l mai întâi.

    Ce adăugăm în gropi înainte de plantarea răsadurilor. Bicarbonat de sodiu

    Bicarbonatul de sodiu (NaHCO₃) se găsește de obicei în orice bucătărie. La fel ca sarea amară, bicarbonatul de sodiu are, de asemenea, numeroase beneficii în grădinărit.

    Cu ce trebuie fertilizat solul după plantarea roșiilor. Bicarbonatul de sodiu este un truc folosit de grădinari pentru a obține tomate mai dulci în ghivece și grădini. Presară bicarbonat de sodiu în jurul găurii de plantare a roșiilor, stropind, ulterior, și la baza plantei.  Odată ce solul îl absoarbe, își scade nivelul de aciditate, făcând roșiile mai dulci.

    faina de oase
    Făina de oase în găurile de plantare

    Ce se poate pun în gropile de plantare la roșii. Făină de oase

    Făina de oase este, de asemenea, recomandată pentru a fi pusă în gropile unde se plantează răsadurile de roșii. Această făină conține calciu și fosfor, elemente de care tomatele și alte plante au mare nevoie pentru a crește sănătos.

    Făina de oase este o completare excelentă pentru fertilizarea de început la plantarea roșiilor. Produsul ajută plantele să dezvolte un sistem radicular robust și stimulează creșterea acestora.

    Făina de oase nu este foarte scumpă și este aprobată pentru grădinărit organic.

    Ce adăugăm în gropile de plantare la roșii. Coji de banană

    Coaja de banană se poate pune în gropile de plantare la roșii. Conține o cantitate mare de fosfor, un nutrient de care are mare nevoie orice plantă de tomate. Dacă se pune coajă de banană în compost, ea se poate folosi separat. De fiecare dată când mănânci o banană sau o folosești pentru gătit, păstrează coaja și adaug-o în găurile de plantare. Ca recomandare, este bine să se adauge două coji de banană la fiecare groapă de plantare.

    o persoana care tine in mana rame si pamant
    Vermicompostul în găurile de plantare (foto: rodaleinstitute.org)

    Ce îngrășământ se poate pune în groapa de plantare la roșii. Vermicompost

    Vermicompostul este rezultat în urma descompunerii materiei organice cu ajutorul râmelor. Acest proces este cunoscut și sub denumirea de vermicompostare sau vermicultură.

    Vermicompostul este un îngrășământ recomandat pentru a fi pus în groapa unde se va planta răsadul de roșii. Fertilizantul natural ajută tomatele să crească sănătos, accelerând, în același timp, procesul.

    Râmele sunt considerate a fi unul dintre cele mai bogate îngrășăminte naturale, fiind o alegere excelentă pentru legume, fructe, flori.  Chiar dacă acest compost este practic excretat de râme, nu are miros neplăcut, așa că poate fi folosit și pentru plantele de interior. Utilizarea râmelor îmbunătățește structura și ventilează solul, iar plantele nu vor fi afectate de excesul de azot.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!