• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primul tratament la roșii după plantare. Sfaturi utile

    Violina Gorcinschi -

    Ce tratament se aplică la răsadurile de roșii după plantare. După ce au fost puse în pământ, prima stropire la roșii se face pentru a le proteja de boli. Tratamentul nu trebuie să fie unul agresiv, pentru că transplantarea deja a sensibilizat plantele.

    Cu ce stropim tomatele după plantare? Este întrebarea pusă de mulți grădinari începători. După plantarea răsadurilor, plantele devin vulnerabile pentru o perioadă din cauza stresului după mutare. Pe lângă fragilitatea rădăcinilor, răsadurile de tomate pot fi atacate de dăunători și boli. În cadrul unei discuții online, mai mulți grădinari au împărtășit reciproc sfaturi și sugestii despre ce putem aplica plantelor de tomate prima dată după transplantare.

    Mai mulți grădinari de pe Facebook au împărțit sfaturi despre stropirea tomatelor după plantare, recomandând atât tratamente naturiste, cât și stropiri chimice care i-au ajutat să aibă culturi bogate. Iată câteva dintre ele în acest articol.

    zeama bordeleza
    Zeamă bordeleză pentru tomate (foto: casasidesign.ro)

    Tratament la roșii după plantare. Zeamă bordeleză

    Primul tratament la roșii după plantarea răsadurilor se poate face cu zeamă bordeleză. Amestec între sulfat de cupru și var stins (lapte de var), zeama bordeleză este recomandată la prima stropire a roșiilor după plantare. În proporțiile corecte, zeama bordeleză este acceptată în agricultura ecologică deoarece este un fungicid fără efecte secundare asupra mediului sau a oamenilor. În plus, aceasta nu intră în structura plantelor, aplicându-se printr-o simplă udare. S

    Prima stropire la răsadurile de roșii se face la 7 zile după plantare atât pe plantă, cât și în jurul ei. Se folosește o soluție de 1% de zeamă bordeleză la o rată de 1,5 – 2 litri la 10 mp de plantare. O astfel de pulverizare se efectuează de patru ori pe sezon.

    Citiți și: Zeama bordeleză – preparare și utilizare. Când și cum se aplică la pomi și legume

    În plus, unii fermieri recomandă ca după ce se stropesc răsadurile de roșii cu zeamă bordeleză să se facă un tratament și cu un biostimulator și cu insecticid pe bază de ulei de neem. Acest al doilea tratament se face la 3-7 zile de la tratamentul cu zeamă bordeleză. Primul este un fertilizant care întărește sistemul imunitar al plantelor și le face mai rezistente la schimbările climatice, luptând împotriva bolilor, iar al doilea se aplică împotriva dăunătorilor. Ulterior, se repetă ori săptămânal, ori la 2 săptămâni cel târziu.

    lapte intr-o sticla cu pulverizator
    Lapte și alte preparate naturale aplicate după plantarea tomatelor (foto: thespruce.com)

    Cu ce stropim tomatele după plantare. Tratament cu lapte și iod

    Primul tratament naturist la răsadurile de roșii se poate face cu lapte. Acesta este unul dintre tratamentele preferate ale legumicultorilor datorită faptului că este accesibil, natural și se prezintă a fi eficient. La 7 zile de la plantarea răsadurilor, se adaugă 1-2 litri de lapte la 10 litri de apă, aplicând și 20 de picături de tinctură de iod, apoi se dă plantelor o dată pe lună, urmând ulterior un tratament cu macerat de urzică sau drojdie.

    Alți grădinari folosesc ceai din frunze de nuc (datorită conținutului de iod), zer și, ca îngrășământ, resturile de la bucătărie care se lasă la macerat într-un butoi.

    o persoana care tine un recipient in maini
    Tratamente chimice pentru roșiile abia plantate (foto: mda.maryland.gov)

    Tratamente la roșii după plantare

    Tratamentele la răsadurile de roșii abia plantate se pot face și cu tratamente profesionale. Acestea au o eficiență mai ridicată, dar sunt recomandate a fi folosită cu atenție, respectând întocmai indicațiile de pe etichetă. În plus, la aplicare se va folosi echipament de protecție care să includă cel puțin mănuși, mască și ochelari de protecție.

    Primul tratament la răsadurile de roșii se poate face la 10 zile după plantare. Acum se aplică fungicidul Ridomil Gold R, WG, insecticidul Vertimec 018 EC și stimulatorul de creștere foliar Atonik.

    Într-un articol anterior, Agrointeligenta.ro a prezentat o schemă de tratament pentru tomate, împotriva bolilor și dăunătorilor, inclusiv în perioada imediată după plantare.

    După plantarea răsadurilor de tomate, este nevoie să fie monitorizate pentru a semnala din timp dacă plăntuțele suferă de boli sau dacă sunt atacate de dăunători.

    La 7-10 zile de la plantarea răsadurilor se roșii se face un tratament pentru făinare, pătarea cafenie, alternarioză. Se poate aplica produsul Cidely Top în doză de 10 ml la 10 l apă pentru fiecare 100 mp. Timpul de pauză este de 3 zile.

    Schemă tratament tomate. Se vine apoi cu Mavrik 2F pentru a combate afidele și omida fructelor. Produsul Adama se aplică în doză de 5 ml la 10 L apă pe 100 mp, iar perioada de pauză este de 7 zile.

    Pentru musculița albă de ser și acarieni se aplică Sanmite în doză de 15 ml la 10 l apă pentru 100 mp. Timpul de pauză este de 3 zile.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!