• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordinul lui Daea care a dezbinat oierii. Neață, Asociația Dacia: ”Oamenii pleacă din Registre!”

    Roxana Dobre -

    Vârsta berbecilor pentru care se încasează subvenții sau sunt folosiți doar ca reproducători, pentru respectarea parității de 1 mascul la 35 de ovine, aruncă oieritul în aer. Gheorghe Neață, director al Asociației Crescătorilor de Ovine ”Dacia”, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor, a declarat că fermierii nu mai știu ce reguli să aplice în ferme, având în vedere că acestea au fost schimbate constant în ultima perioadă. Ultimul ordin de modificare a apărut peste noapte, iar la acest moment nimeni nu mai înțelege nimic.

    Gheorghe Neață, director al Asociației crescătorilor de ovine ”Dacia”, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor a declarat astăzi, miercuri – 24 mai pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că asociațiile de oieri au fost ”sfătuite” telefonic să solicite vârsta de 8 ani și pentru berbecii care încasează subvenții, nu doar cei care sunt folosiți la montă și au certificate de origine.

    ”De dimineață m-a sunat cineva din minister, nu vă pot spune persoana, să spună că a sunat-o de dimineață ministrul să ne zică să solicităm și noi cei de la Registre, vârsta de 8 ani, pentru că până se vor depune adeverințele de efective  (la 1 iulie n.r) și de raport de sexe se reglează cu hotărârea de guvern. Eu nu mai înțeleg nimic”, a arătat Gheorghe Neață. Este pentru prima dată când fermierilor le este cerut să respecte reguli ce nu sunt încă oficializate printr-un act normativ.

    Citiți și: Nou ordin MADR pentru berbecii și țapii cu origine! Schimbările pentru sprijinul cuplat de la APIA

    Deși au mai rămas doar șase zile până la încheierea campaniei de primire a cererilor la APIA, legislația pentru subvenții continuă să fie modificată peste noapte, fără ca ordinele MADR să stea în dezbatere publică, așa cum cere legea. Astfel, de dimineață, crescătorii de animale s-au trezit cu condiții modificate în cererea unică!

    În Monitorul nr.447, ieri seară a apărut Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.196/2023 pentru modificarea anexelor nr. 1 și 2 la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 83/2023 privind aprobarea formularului-tip al cererii de plată pentru anul 2023.

    ”Deci ce se întâmplă? De Ordinul acesta de ministru știam din auzite. Este o gogoriță de-a lui Daea. Noi l-am rugat să lase vârsta de 6 ani, clar cât au toate programele de ameliorare și cele vestice, și cele, dacă vreți și cele estice. Numai el a făcut-o de capul lui și a dat 8 ani la cei care nu sunt înscriși în Control Oficial, deci în programele de selecție, că așa a vrut el. Chiar așa mi-a fi explicat, că așa vrea el cât o fi ministru nu discută, că asta face”, a mai spus Gheorghe Neață.

    Citiți și: Subvenții ovine și caprine: 1 iulie – termen limită pentru adeverința obligatorie la APIA

    Reprezentantul Asociației Dacia a argumentat că vârsta de 6 ani pentru berbeci este ”intervalul normal de reproducere pentru un progres genetic maxim”.

    ”Și la noi la registre, normal cum am solicitat 6 ani, pentru că acesta este intervalul normal de reproducere pentru un progres genetic maxim, dacă ne apucăm să facem selecție și să dăm banii europeni pentru asta-i dăm. Nu pentru că vrea Daea sau nu vrea Daea. Deci el și-a bătut joc pur și simplu de tot oieritul din România!”, a mai spus specialistul în zootehnie.

    În oierit e haos. Fermierii ies din Registrele Genealogice

    Gheorghe Neață a mai spus că în sectorul oieritului s-a creat haos din cauza regulilor impuse fermierilor iar aceștia au decis să iasă în număr mare din Registrele Genealogice pentru că le convine să nu fie controlați și în unele cazuri să încaseze subvenția chiar dacă nici nu au animale.

    ”Deci acesta (Daea – n.r.) este omul care zice că se pricepe la toate și nu se pricepe chiar la nimic! Nici crescătorii nu mai înțeleg nimic, pentru că oamenii de bună credință pleacă din Registre! Acolo unde el  (ministrul agriculturii n.r)susține prostia, care nu sunt controlați de nimeni, berbecii nu se știu, oile nu se știu. Deci nici nu există oi și se ia subvenție pe animale care nu există, pentru că au un număr de berbeci cu raportul de 1 mascul la 35 femele. Deci aceasta este situația!”, a mai explicat Gheorghe Neață.

    Acesta susține ferm că vârsta berbecilor ar trebui să rămână de 6 ani. ”Luați dumneavoastră, dacă vreți, prima Hotărâre de Guvern pentru subvenții să vedeți că noi am definit acolo ce înseamnă mascul de reproducție. Și am spus că este masculul care provine din părinți și bunici cu origine cunoscută, cu vârsta maximă de 6 ani. Exact așa a fost justificată schema de subvenții la Bruxelles, dar el (Petre Daea, ministrul Agriculturii n.r) a venit și a schimbat tot. Așa a vrut Daea! Parcă el e stăpânul și moșierul tuturor terenurilor și al animalelor și România”, a mai spus supărat reprezentantul oierilor.

    Ce modificări noi au apărut în Monitorul Oficial

    În ordinul publicat în Monitorul Oficial se arată că la anexa nr. 1 „Cerere de plată 2023”, partea V.4.7. Angajamente și declarații pentru intervenții în sectorul zootehnic -Sprijin Cuplat pentru Venit în sectorul zootehnic SCVZ PD-24 sprijin cuplat pentru venit — ovine (PD-24-O), la punctul 1.1, litera d) se modifică și va avea următorul cuprins:

    „d) animalele din exploatație pentru care beneficiarul solicită SCVZ PD-24 Ovine au vârsta de maximum 8 ani — femelele ovine, respectiv 6 ani — berbecii la data-limită de depunere fără penalizări (inclusiv berbecii înscriși în registrul genealogic și care asigură raportul de sexe de 1 berbec/35 de capete de ovine femele, care nu sunt solicitați în cerere). Berbecii cu certificat de origine/zootehnic au vârsta de maximum 8 ani.

    În cazul sprijinului pentru capre se specifică faptul că la anexa nr. 1 „Cerere de plată 2023”, partea V 4.8. Angajamente și declarații pentru intervenții în sectorul zootehnic -Sprijin Cuplat pentru Venit în sectorul zootehnic – caprine (Caprine Femele și Caprine Masculi) PD-24 Caprine, la punctul 1.1, litera d) se modifică și va avea următorul cuprins:
    „d) efectivul solicitat este format din femele caprine care au vârsta de maximum 8 ani și/sau țapi de reproducție (inclusiv țapii înscriși în registrul genealogic și care asigură raportul de sexe de 1 țap/35 de capete de caprine femele, care nu sunt solicitați în cerere) care au vârsta de maximum 6 ani la data-limită de depunere fără penalizări. Țapii cu certificat de origine/zootehnic au vârsta de maximum 8 ani.

    Vârsta oilor și caprelor, nu se mai înscrie în adeverința pentru subvenții

    În noul ordin de ministru nu se mai specifică vârsta ovinelor și caprinelor pentru plata Sprijinului Cuplat, care trebuie înscrisă în adeverința pentru subvenții. Cele mai recente modificări sunt:

    La anexa nr. 2 „Instrucțiuni de completare a formularului de cerere de plată 2023”, secțiunea „Documente specifice în funcție de intervenția solicitată”, punctul 7.22 „PD-24 O — sprijin cuplat pentru venit — ovine (Ovine Femele și Ovine Masculi)” se modifică și va avea următorul cuprins: „7.22. PD-24 O — sprijin cuplat pentru venit — ovine (Ovine Femele și Ovine Masculi)

    Documente specifice:

    — pentru ovinele înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei pentru care se solicită PD-24 O, documentul specific se depune până la data de 1 iulie 2023, respectiv adeverința eliberată de asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea berbecilor în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală, și/sau înscrierea/înregistrarea femelelor ovine în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, și respectarea raportului dintre sexe de maximum 35 de femele ovine la un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase; și/sau

    — pentru efectivul de femele ovine neînscrise/neînregistrate într-un registru genealogic pentru care se solicită PD-24 O, documentul specific se depune până la data de 1 iulie 2023, respectiv adeverința eliberată de oficiul pentru zootehnie județean, prin care se confirmă că efectivul de femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic respectă raportul dintre sexe de maximum 35 de femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic la un berbec cu certificat de origine, berbec pentru care nu se solicită PD-24 O.

    La anexa nr. 2 „Instrucțiuni de completare a formularului de cerere de plată 2023”, secțiunea „Documente specifice în funcție de intervenția solicitată”, punctul „7.23 PD-24 Caprine — sprijin cuplat pentru venit — caprine (Caprine Femele și Caprine Masculi)” se modifică și va avea următorul cuprins: „7.23. PD-24 C — sprijin cuplat pentru venit — caprine (Caprine Femele și Caprine Masculi).

    Documente specifice:

    pentru caprinele înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei pentru care se solicită PD 24-C, documentul specific se depune până la data de 1 iulie, respectiv adeverința eliberată de asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea țapilor în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală, și/sau înscrierea/înregistrarea femelelor caprine în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se solicită PD-24 C și respectarea raportului dintre sexe de maximum 35 de femele caprine la un țap înscris în registrul genealogic al aceleiași rase; și/sau

    pentru efectivul de femele caprine neînscrise/ neînregistrate într-un registru genealogic pentru care se solicită PD-24 C, documentul specific se depune până la data de 1 iulie 2023, respectiv adeverința eliberată de oficiul pentru zootehnie județean, prin care se confirmă că efectivul de femele caprine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic respectă raportul dintre sexe de maximum 35 de femele caprine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic la un țap cu certificat de origine, țap pentru care nu se solicită PD-24 C.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till