Ciorile au distrus porumbul semănat de fermierul Valentin Niță
Violina Gorcinschi -Cioara de semănătură face ravagii în această perioadă în culturile fermierilor. Păsările au atacat cultura de porumb din ferma lui Valentin Bogdan Niță, din Chirnogeni – sat Credința, județul Constanța. O suprafață de 15,5 hectare semănate cu porumb a fost calamitată de ciori, iar din această suprafață, 7,5 hectare au fost distruse în totalitate, iar alte 8 hectare sunt afectate în proporție de 30%.
Fermierul Valentin Bogdan Niță deține o fermă în județul Constanța, în satul Credința din comuna Chirnogeni, unde se ocupă de zootehnie (creșterea ovinelor) și face cultură mare pe o suprafață totală de 115 hectare. Conform calculelor agricultorului, pagubele sale pe care le-a înregistrat în această primăvară, din cauza ciorilor de semănătură, se ridică la 28.000-29.000 de lei.
„Am mai probleme cu cioara de semănătură. Mi-au provocat pagube la porumb: parcela de 7,5 ha mi-a distrus-o 100%, (poate a rămas un 5% din ea și a trebuit să o întorc oricum toată, iar cea de 8 ha a fost afectată în procent de 30%. În urmă cu 10 zile, a fost un atac masiv și în câteva zile, ciorile au distrus toată cultura. Ca pagube, vă fac și un calcul: doar pe sămânța la hectar am dat 1.000 de lei, plus îngrășămintele care mai fac și alea 1.000 de lei/ha, plus lucrări, ajungem la vreo 3.000 de lei pe hectar (la suprafața distrusă 100%). La cea afectată doar 30%, daunele sunt cam de 700-800 de lei/hectar”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Deși fermierul constănțean a mai avut probleme cu ciorile și în anii precedenți, niciodată nu s-a confruntat cu atacuri de asemenea proporții. În această primăvară, numai cultura de floarea-soarelui a scăpat de atac.
„Am mai avut acum trei ani un atac, dar nu a fost atât de grav, paguba a fost doar de 5%, nu a fost atât de mare ca acum. În curtea proprie am livadă și la cireșe este aceeași problemă în fiecare an. Situația este generalizată pe toată zona de sud a județului Constanța, mai sunt fermieri din comuna Chirnogeni și din alte localități care au întâmpinat problema asta. Și la floarea-soarelui am înțeles că au avut pagube. La mine, din fericire, floarea-soarelui a scăpat. A fost pusă mai devreme, mai din timp. Ciorile au un prag când atacă: când este planta în curs de răsărire și până ajunge în ajunge în faza de 3-4 frunze adevărate, în cazul porumbului sau la floarea-soarelui. După aceea, nu mai există pericol”, a spus Valentin Bogdan Niță pentru publicația noastră.
Citiți și: Subvenții APIA: Situațiile de forță majoră, extinse cu atacul ciorilor, mistreților sau lupilor
Cioara de semănătură – o problemă imposibilă pentru autorități
Odată ce descoperit că investiția și eforturile s-au dus pe apa sâmbetei, fermierul a decis să își refacă cultura de porumb și să apeleze la autoritățile locale.
„Am fost la primărie, am zis să vină la fața locului. S-a format o comisie din doi membri ai Registrului Agricol care aparține primăriei Chirnogeni. Au venit, au constatat pagubele, mi s-a emis un act de constatare și am rămas cu el. Mai departe, nu s-a făcut niciun demers, am întrebat și primarul. Dânsul dădea din umeri, nu știa ce să facă mai departe. Mi-a zis să merg la Direcția Agricolă. La Direcția Agricolă Constanța, mi s-a spus că sunt foarte ocupați, că nu au timp acum și că nu știu ce procedură ar putea fi. Am înțeles că sunt niște forme de despăgubire în urma atacurilor animalelor sălbatice. Primarul mi-a zis că există, dar numai pentru urși, lupi, șacali. Eu, între timp, am întors cultura, mi-a răsărit acum porumbul 100%, sper să nu mai am probleme. Am pus și niște sperietori, verific de două-trei ori pe zi starea porumbului”, a premizat agricultorul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Căutând soluții la autorități, și vrând să se ia măsuri în privința ciorilor de semănătură, o problemă reală și frecventă an de an, Valentin Bogdan Niță s-a lovit de uși închise și răspunsuri incerte.
„Autoritățile trebuie să ia niște măsuri, să existe un plan de eradicare a acestei păsări pentru că s-a înmulțit foarte mult și nu face nimeni nimic. Am vorbit și cu un reprezentant al Fondului de Vânătoare și mi-a spus că el nu poate să ia nicio măsură în momentul de față pentru că este interzisă vânătoarea la această specie și nu pot nici măcar să le mai sperie, să le îndepărteze. Sunt cu mâinile legate. Cine a făcut legea aceasta a vânătorii nu s-a gândit și la aspectul ăsta. Aș fi vrut să fac și demersul de a apela la autoritățile centrale, de la București, dar vă dați seama că de unul singur nu știu dacă voi fi luat în seamă. Nu am fost luați în seamă cu despăgubirile pentru secetă, de porumb, floarea soarelui în anii anteriori, darmite să mă duc eu de unul singur. Așa procedează autoritățile la noi”, a concluzionat, descurajat, agricultorul din județul Constanța.