• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Proiect deblocat în Parlament: Cheltuieli decontate pentru înființarea perdelelor forestiere

    Roxana Dobre -

    Un proiect de lege menit să sprijine fermierii care înființează perdele forestiere. Actul normativ a fost depus în Parlament anul trecut, dar abia acum a ajuns la Comisia de agricultură din Camera Deputaților. Dacă legea va trece, înființarea perdelelor forestiere va reprezenta o cheltuială decontată inclusiv pentru fermieri, iar resursele vor veni din PNRR, prin bugetul de stat.

    Proprietarii de terenuri vor fi introduși pe lista beneficiarilor care ar putea primi subvenții pentru înființarea de perdele forestiere și se înființează Sistemului național al perdelelor forestiere, care va permite finanțarea tuturor tipuri de perdele, nu doar cele pentru protecția autostrăzilor și drumurilor naționale. Un proiect de lege care a fost votat de Senat modifică Legea privind aprobarea Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție.

    Un proiect de lege adoptat de Senat pe 5 octombrie anul trecut a fost deblocat în Parlament și va fi dezbătut în ședința Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților de mâine, marți – 30 mai. Documentul vine să completeze legislația pentru perdelele forestiere de protecție, în sensul unei proceduri mai ușoare și introducerea proprietarilor de terenuri pe lista beneficiarilor cărora li se decontează investiția. Proiectul de lege a fost inițiat de către Guvern și trimis în Parlament în octombrie anul trecut.

    Citiți și: ASAS le propune fermierilor realizarea perdelelor forestiere din specii agricole

    Finanțare pentru perdelele forestiere

    Proiectul de act normativ ce va fi dezbătut mâine de membrii Comisiei de agricultură se are în vedere modificarea și completarea Legii nr.289/2002 privind perdelele forestiere de protecție, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, Guvernul propune introducerea şi a altor categorii de beneficiari, în speţă proprietari de terenuri, care să înfinţeze perdele forestiere de protecție în mod voluntar iar costurile aferente să fie decontate cu respectarea art.1 alin.(1) lit.a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire prevăzute în Planul național de redresare și reziliență (PNRR).

    ”Această propunere are ca scop majorarea suprafeței ocupate de vegetație forestieră în România, în condițiile în care în țara noastră există deficit de vegetație forestieră, raportat la media Uniunii Europene”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor legii.

    Citiți și: Porumbul de la SCDA Lovrin: 500-1.000 kg/ha fără perdele forestiere, 4.000-4.300 kg/ha cu perdele forestiere

    Se dorește înființarea Sistemului național al perdelelor forestiere de protecție

    Dacă proiectul va deveni lege, inițiatorii doresc să înființeze Sistemul național al perdelelor forestiere de protecție prin care se vor finanța ”toate tipurile de perdele forestiere de protecție”.

    Stabilirea finanțării pentru toate tipurile de perdele forestiere de protecție, cuprinse în Sistemul național al perdelelor forestiere de protecție, nu numai pentru cele de protecţie a căilor de comunicație care fac parte din Programul național de realizare a perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și drumurilor naționale”, se arată în proiect. 

    Citiți și: Înființarea perdelelor forestiere – proiect ratat și în 2014. Cine sunt vinovații?

    Finanţarea obiectivelor de investiții aferente Sistemului național al perdelelor forestiere de protecție se asigură de la bugetul de stat, din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, din fonduri externe nerambursabile şi din Fondul de mediu.

    Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică este reglementat potrivit Legii nr.46/2008 – Codul silvic, cu aplicabilitate în temeiul Ordinului ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr.1.337/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice privind constituirea și utilizarea Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică.

    În vederea realizării documentațiilor tehnico-economice UAT-urile, vor pune la dispoziția autorității, reprezentată prin proiectantul de specialitate, în mod gratuit, planurile parcelare, registrele cadastrale, registrul de evidență funciară, alte documente pe care le dețin Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară potrivit Legii în vederea realizării documentațiilor tehnico economice, aceasta prin oficiile de cadastru și publicitate.

    Alte modificări ale  proiectului de lege privind perdelele forestiere:

    – asigurarea accesului la perdelele forestiere de protecție, dar şi a proprietarilor la terenurile învecinate prin creearea posibilității de realizare a unui drum de acces la marginea perdelelor prin lăsarea a maximum două rânduri de puieți neplantaţi (3- 4 m lățime), în zonele în care nu există acces;
    introducerea şi a altor categorii de beneficiari, în speţă proprietari de terenuri, care să înfinţeze perdele forestiere de

    – realizarea perdelelor forestiere de protecție a căilor de comunicații numai in extravilanul localităților, întrucât unitățile administrativ-teritoriale nu avizeză planurile de amplasament în vederea exproprierii terenurilor.

    Comisia de agricultură, alături de alte două comisii, este comisie raportoare, în timp ce trei comisii trebuie să dea aviz. După finalizarea raportului, proiectul de lege va intra pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, pentru votul final. Dacă va fi adoptată, inițiativa Guvernului trebuie promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial