• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA se ține de cuvânt! Controale la importatorii de legume și fructe – depozite închise, amenzi!

    Angelica Lefter -

    ANSVSA se ține de cuvânt și a demarat un val de controale la importatorii de legume și fructe. Președintele Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat la emisiunea Agrostrategia de luni, 29 mai, verificări la nivel național, iar deja vin informații privind neregulile găsite și sancțiunile aplicate.

    Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat o acțiune tematică de control la depozitele de legume și fructe și piețele agroalimentare din județele Ilfov și Dâmbovița, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Autorității. La acțiunea de control au fost mobilizate 12 echipe formate din inspectori din Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) București, Constanța, Ialomița și Ilfov, coordonate de reprezentanți ai ANSVSA. Au fost verificate trasabilitatea, siguranța și igiena produselor alimentare.

    ”În timpul controalelor, s-au prelevat probe (din morcovi, ardei gras, ardei kapia, roșii ciorchine, dovlecei, banane, piersici, lămâi, salată iceberg, roșii) pentru determinarea prezenței sau a depășirii limitelor admise pentru reziduurile de pesticide. Probele prelevate vor fi analizate în laboratoarele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din București și Constanța. De asemenea, de importanță a fost și verificarea procedurii de rechemare a produselor de la beneficiari, în situațiile în care există produse neconforme”, se arată în comunicarea ANSVSA.

    Citiți și: ANSVSA – controale la marii importatori de legume-fructe. Procedura de verificare a fost urgentată!

    Autoritatea arată că au fost verificate 13 unități de depozitare și comercializare legume-fructe, iar pentru neconformitățile constatate au fos aplicate 9 amenzi contravenționale, în valoare totală de 121.000 de lei. În plus, au fost emise 2 Ordonanțe de suspendare a activității și o Ordonanță de interzicere a activității.

    Dintre principalele deficiențele constatate, ANSVSA menționează:
    – igiena necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și ambalare;
    – depozitarea necorespunzătoare (paleți cu produse alterate lângă cei cu produse corespunzătoare);
    – legume și fructe alterate și ambalaje deteriorate prezente în spațiul de depozitare;
    – trasabilitatea și etichetarea necorespunzătoare a legumelor și fructelor;
    – lipsa programului de autocontrol la produsele de origine non animală;
    – nonexistența procedurii de rechemare a produselor neconforme;
    – absența fișelor care atestă sănătatea personalului.

    ”Totodată a fost reținută oficial o cantitate totală de 20.600 de kg de legume și fructe (lămâi și ceapă), care a fost dirijată pentru neutralizare la o unitate autorizată. Acest tip de acțiuni realizate împreună cu alte instituții ale statului vor continua în direcția unei protecții cât mai eficiente a sănătății publice”, se încheie comunicatul ANSVSA.

    Vă reamintim că luni, 29 mai, invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu a anunțat acțiuni de control la marii importatori de legume și de fructe. Mai mult, șeful Autorității a subliniat că s-au făcut investiții în laboratoarele de analize, astfel încât rezultatul unei testări pentru reziduurile de pesticide se obține în numia 12 ore.

    De asemenea, și Ministerul Agriculturii a anunțat ieri, marți – 30 mai, că a intensificat controalele la comercianții de legume și de fructe.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații