• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Despăgubirile de secetă au fost adoptate de Guvern. Cuantum: 335 lei/ha la culturile calamitate integral

    agrointeligenta.ro -

    Guvernul României a adoptat ieri, miercuri – 31 mai, ordonanța de urgență pentru plata despăgubirilor la culturile de primăvară semănate anul trecut. Cuantumul compensațiilor ce vor fi achitate fermierilor până la finalul anului se ridică la 335 de lei pe hectar în cazul culturilor calamitate integral (procent de 100%).

    Guvernul a adoptat în ședința de ieri Ordonanța de Urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 şi afectate de seceta pedologică din perioada martie – septembrie 2022. Actul normativ va fi în vigoare din momentul în care va fi publicat în Monitorul Oficial. Până la momentul redactării acestui articol, publicarea nu s-a făcut încă.

    Citiți și: Fermierii cer demisia premierului Nicolae Ciucă dacă se adoptă tăierea despăgubirilor de secetă!

    Prin actul normativ votat de Executiv se aprobă instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie – septembrie 2022.

    Schema de ajutor de stat se acordă pentru culturile care au fost afectate de seceta pedologică în grade de peste 30% până la 100%, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor:
    a) porumb;
    b) floarea – soarelui;
    c) soia;
    d) mazăre.

    Potrivit datelor centralizate din procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, un număr de peste 148.000 de fermieri au fost afectați de seceta pedologică, iar o suprafață cultivată de peste 1.110.000 ha a fost calamitată în diferite grade de afectare, din care peste 705.000 ha cu porumb, peste 360.000 ha cu floarea – soarelui, peste 47.300 ha cu soia și peste 8.100 ha cu mazăre.

    Citește și: AFF – solicitări urgente pentru ministrul Daea: Notificarea CE pentru despăgubirile de secetă și eliberarea adeverințelor APIA

    Cuantumul maxim pe care îl poate încasa un fermier – 335 de lei la hectar

    Suma necesară aplicării schemei este de 300.000.000 lei și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023.

    ”Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este în cuantum maxim de 335 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi”, se arată într-o comunicare a Guvernului.

    Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este de peste 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător.

    Beneficiarii despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară de anul trecut sunt:
    a) producători agricoli persoane fizice;
    b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale;
    c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.

    Despăgubirile se vor plăti fermierilor până la data de 31 decembrie 2023, iar direcțiile pentru agricultură județene reprezintă autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei.

    Vă reamintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat în premieră că proiectul de OUG a fost supus aprobării într-o formă revizuită, în care cuantumul per hectar a fost scăzut de la 1.000 de lei la 335 de lei, iar bugetul total alocat schemei a fost micșorat de la 869,6 milioane de lei la 300 de milioane de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    ANAF vinde la licitație ferma Elenei Udrea de 40 de hectare. Prețul de pornire pentru terenurile de la Nana Doi falși apicultori au păcălit APIA cu facturi pentru familii de albine ce nu existau Valentin Jecu, cultivator de usturoi, după tăierea subvenției: Vom ajunge de unde am plecat, să mâncăm usturoi chinezesc!

    Ultimele știri

    Subvențiile fermierilor ar putea bloca tot bugetul UE. Europarlamentarii bat cu pumnul în masă Șefa de la Mediu despre revolta fermierilor din Lungulețu: ”Trebuie să declare câtă apă iau şi să plătească nişte sume modice” Fermierii îi cer președintelui Nicușor Dan să obțină de la Comisia Europeană mai multe fonduri pentru agricultură