• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prognoza agrometeorologică 27-31 octombrie: Lucrări agricole îngreunate de precipitații mixte. Condiții de îngheț în nordul Moldovei și estul Transilvaniei

  agrointeligenta.ro -

  Pe ansamblu, perioada 27-31 octombrie se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod normal, în aproape toata țara. Se prognozează precipitații sub formă de ploi locale, în majoritatea regiunilor agricole, dar si mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului.

  Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -8…11°C, abaterile termice negative fiind de 1…13°C.

  Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsa între -2…15°C, la scara întregii țări.

  Temperatura minimă a aerului se va situa între -14…6°C, în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute semnalându-se în nordul Moldovei si estul Transilvaniei, fiind condiții de producere a brumei si înghețului la sol.

  Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori de 2…15°C, optima pentru desfasurarea proceselor de germinare, răsărire și înfrunzire la culturile de toamnă înființate pâna la aceasta dată.

  Caracteristici agrometeorologice

  Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcatoare, apropiate de optim si optime, în majoritatea zonelor agricole ale țării. Pe suprafețe extinse din Dobrogea, Moldova, estul și local în sudul Munteniei, izolat în sudvestul Transilvaniei, se va semnala seceta pedologică moderată, puternică și extremă.

  Starea de vegetație a culturilor agricole

  În condițile agrometeorologice menționate, pe fondul scăderii regimului termic din aer și sol, ritmurile vegetative la speciile de toamnă se vor desfasura mai lent în majoritatea zonelor de cultură, iar în depresiunile nordice și centrale, procesele de creștere și dezvoltare vor fi stânjenite și chiar stagnate temporar.

  Sub aspect fenologic, orzul si grâul de toamnă vor parcurge fazele de germinare (40-100%) si rasarire (10-100%), precum și înfrunzirea (10-40%), în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

  Cultura de rapiță înființată în epoca optimă se va afla la germinare (50-100%), răsărire (10-100%) și înfrunzire (4-14 frunze), îndeosebi în sudul și sud-estul țării.

  Hibrizi semitardivi și tardivi de porumb se vor recolta de pe ultimele suprafețe.

  Sfecla de zahăr ajunsă la maturitatea tehnologică, se va finaliza recoltarea.

  În majoritatea plantațiilor, speciile pomi-viticole vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, îngălbenirea/căderea frunzelor, precum și recoltarea la soiurile tardive.

  În zilele fără precipitații, lucrările agricole de sezon se vor putea desfășura pe ansamblu, în condiții relativ bune.

  Sfaturile specialiștilor

  ***Urgentarea lucrărilor de eliberare a suprafețelor agricole de resturile vegetale si continuarea efectuarii arăturilor adânci de toamnă;

  ***Continuarea pregătirii patului germinativ și semănatului la grâul de toamnă;

  ***Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare a produselor agricole de pe ultimele suprafețe.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum a evoluat numărul de familii de albine la nivelul României, în ultimii ani Soia versatilă și productivă de la RWA România PREV-AM: un singur produs pentru toți dăunătorii. Triplu efect: insecticid, fungicid și acaricid, bun și în culturile bio!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2021. MADR: Data la care începe depunerea cererii unice de plată! Confruntare în Instanță între oieri și conducerea MADR și a ANZ, la început de an! Hectare întregi de grâu răsărit, distruse de o turmă de oi!