• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Restricțiile pentru importurile din Ucraina se prelungesc până pe 15 septembrie

    agrointeligenta.ro -

    Există un acord preliminar în Comisia Europeană pentru a prelungi interdicția UE de import din Ucraina până în septembrie, dar discuțiile sunt încă în desfășurare, a aflat corespondentul de la Bruxelles al Radio Polonia, Beata Płomecka. Blocarea importurilor de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui a intrat în vigoare pe 2 mai și expiră astăzi, luni – 5 iunie.

    Informații neoficiale citate de publicația poloneză Farmer.pl arată că astăzi, luni – 5 iunie, va fi publicat un regulament UE privind extinderea interdicției de import în UE de produse sensibile, adică cereale, rapiță, floarea-soarelui și porumb.

    ”Am primit de la CE un proiect al unui nou regulament care interzice importul a 4 produse în cele 5 țări. Data intrării în vigoare prevăzută în proiect este 15 septembrie a acestui an. Este un proiect dar sper că va intra în vigoare de mâine”, a declarat anterior ministrul Agriculturii poloneze, Robert Telus, pe Twitter.

    Restricțiile pentru importuri, prelungite până pe 15 septembrie

    Ministrul Agriculturii din Polonia, Robert Telus, a susținut astăzi o conferință în care a vorbit despre decizia așteptată de la Comisia Europeană.

    Ministrul Agriculturii din Polonia, Robert Telus, a susținut astăzi o conferință de presă

    ”Regulamentul nu va arăta exact așa cum ne dorim noi. Ne-am dorit ca interzicerea importului de produse agricole enumerate în document să fie în vigoare până la sfârșitul anului. Între timp, va acoperi perioada până pe 15 septembrie. Acest lucru ne dă însă timp să negociem o prelungire a acestui termen”, a declarat ministrul polonez în conferința de presă.

    Robert Telus a precizat și că, la intrarea în vigoare a noului regulament, va fi stopat importul de cereale inclusiv pentru contractele înainte de 2 mai – lucru permis în legislația care expiră astăzi.

    ”De când granița a fost blocată, 25.000 de tone de cereale au intrat în Polonia. Știam despre asta, dar era în conformitate cu regulamentul și contractele vizate înainte de 2 mai. Toate videoclipurile de pe internet care arată traficul la graniță, era adevărat că se rula marfă, dar subliniez că a fost în conformitate cu reglementările în vigoare”, a punctat Telus care a precizat și că noul regulament prevede că se poate prelungi sau scurta lista produselor cu restricții de import, în funcție de cum este necesar în fiecare stat membru.

    De precizat că discuțiile privind ridicarea restricțiilor pentru importurile din Ucraina au fost aprinse. Conform unor surse, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost în favoarea ridicării interdicției. Cu toate acestea, cabinetele comisarilor au dat acceptul pentru o prelungire până în septembrie. Astfel, omisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat alaltăieri corespondentului de la Bruxelles al Radio Polonia că situația de pe piața cerealelor este încă dificilă și că interdicția UE ar trebui prelungită, dacă nu până la sfârșitul anului, cel puțin până în octombrie.

    Al doilea ajutor pentru fermieri, așteptat

    Tot de la Bruxelles este așteptată și deblocarea celui de-al doilea pachet de sprijin pentru fermierii afectați de importurile ieftine din Ucraina. Ajutorul desprins din bugetul de criză pentru agricultură va fi direcționat către fermierii care produc cereale și semințe oleaginoase din cele cinci state membre Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Sprijinul va ajuta statele membre care se învecinează cu Ucraina să compenseze parțial problemele legate de consecințele importului anumitor produse agricole și alimentare din Ucraina.

    Comisia propune, astfel, să aloce:

    Ajutor de stat de peste 300 de milioane de euro pentru fermierii polonezi

    Polonia a mai primit astăzi și o alăt veste bună. Comisia Europeană a dat undă verde pentru un ajutor de stat de în valoarea de 1,5 miliarde de zloți (335,5 milioane de euro), sumă ce va acoperi măsuri de sprijin pentru fermieri – subvenționarea dobânzilor la ratele către bănci, pe modelul creditelor garantate ce funcționează și în România. Fermierul va stabili împrumutul cu banca, apoi va raporta creditarea către agenția de plăți, iar aceasta va achita dobânda creditării.

    ”Scopul măsurii este de a satisface nevoile de lichiditate ale producătorilor agricoli care sunt afectați de actuala criză geopolitică. Comisia a concluzionat că sistemul polonez respectă condițiile stabilite în cadrul temporar de criză. În special, ajutorul nu va depăși 250.000 de euro per beneficiar; și se va acorda cel târziu la 31 decembrie 2023”, se arată în comunicatul CE.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată