• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană a publicat regulamentul care prelungește restricțiile la importurile din Ucraina

    agrointeligenta.ro -

    A fost publicat Regulamentul UE care prelungește restricțiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina. Aceste importuri rămân interzise în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia până pe 15 septembrie.

    În Jurnalul Uniunii Europene a fost publocat aseară Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1100 al Comisiei din 5 iunie 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina. Actul normativ a intrat în vigoare având în conținut două articole, astfel:

    Articolul 1: Punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a produselor enumerate în anexa la prezentul regulament, originare din Ucraina, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria.

    Articolul 2: Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se aplică până la data de 15 septembrie 2023.
    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Noul Regulament prelungește restricțiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui în cele cinci țări din vecinătatea Ucrainei care au semnalt Comisiei Europene perturbări ale pieței din cauza cantităților mari care intrau din Ucraina la prețuri mici, după ridicarea taxelor vamale.

    ”Evaluarea a arătat că există în continuare blocaje logistice importante. În special, infrastructura din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia rămâne insuficientă pentru a face față creșterii bruște a traficului, îndeosebi la frontierele dintre Ucraina și statele membre respective. Echipamentele sunt încă necesare de urgență, iar capacitatea de depozitare este limitată, ceea ce duce la costuri logistice ridicate, existând, de asemenea, un risc ridicat ca statele membre afectate să nu dispună de capacități suficiente de depozitare”, precizează documentul publicat în Jurnalul UE.

    ”Este încă necesar să se asigure că grâul, porumbul, rapița (colza) și semințele de floarea-soarelui originare din Ucraina, toate în concurență pentru aceleași capacități de depozitare, sunt puse în liberă circulație sau plasate sub regim de antrepozitare vamală, de zonă liberă sau de perfecționare activă, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (5), numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria”, se precizează în motivarea Regulamentului.

    A fost instituită o Platformă comună de coordonare

    De precizat că, în prezent, importurile sunt complet interzise, inclusiv pentru cantitățile contractate anterior intrării în vigoare a noilor reglementări.

    ”Pentru a face față rapid circumstanțelor excepționale care fac ca prezentul regulament să fie necesar, a fost instituită o Platformă comună de coordonare pentru a coordona eforturile Comisiei, ale Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei, precum și ale Ucrainei și Moldovei de a îmbunătăți fluxul schimburilor comerciale dintre Uniune și Ucraina, inclusiv tranzitul de-a lungul coridoarelor de produse agricole. Platforma comună de coordonare va oferi soluții operaționale pentru îmbunătățirea procedurilor, a infrastructurii și pentru eliminarea blocajelor logistice dintre Ucraina și Uniune prin accelerarea și îmbunătățirea procedurilor de control la frontieră, printr-o mai bună coordonare a tranzitului, prin îmbunătățirea infrastructurii și prin reducerea costurilor logistice globale, pentru a se garanta faptul că grâul, porumbul, rapița (colza) și semințele de floarea-soarelui originare din Ucraina pot ajunge mai adânc în Uniune și în afara teritoriului acesteia, după caz. Este rezonabil să ne așteptăm ca activitatea desfășurată în contextul Platformei comune de coordonare să aducă îmbunătățiri în cursul lunilor următoare. Pe măsură ce vor apărea soluții comune pentru a face față circumstanțelor excepționale menționate în considerentul 6, va fi posibil ca măsurile preventive în temeiul prezentului regulament să fie lăsate să expire până în septembrie 2023”, se mai arată în argumentația Comisiei Europene.

    ”Pentru a preveni comportamentul speculativ al operatorilor de piață, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare la data publicării sale. Întrucât se preconizează că Platforma comună de coordonare va îmbunătăți situația de pe teren în lunile următoare, prezentul regulament ar trebui să se aplice doar până la 15 septembrie 2023”, se precizează în finalul motivării.

    Vă reamintim că ieri, luni – 6 iunie, ministrul Agriculturii din Polonia, Robert Telus, a anunțat că a primit un draft al regulamentului și că restricțiile privind importurile din Ucraina au fost prelungite până pe 15 septembrie. Importurile de grâu, rapiță, porumb și floarea-soarelui au fost interzise în România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria începând din 2 mai.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till