• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Meteorolog: Fenomene extreme, furtuni mai puternice. Prognoza ANM, actualizată pentru iunie

    Angelica Lefter -

    Vremea se află în continuă schimbare, iar dacă până acum am avut parte de temperaturi mai scăzute, următoarele zile vor deveni mai călduroase. Prognoza pentru următoarele patru săptămâni arată, însă, o vreme influențată de cicloni din Marea Mediterană, care vor aduce mai multe ploi.

    Conform meteorologului din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Mihai Huștiu, vremea se va încălzi treptat, deși astăzi, marți – 6 iunie, vom avea parte de o vreme mai răcoroasă.

    Prognoza ANM arată că temperaturile vor atinge apogeul în weekend, însă acest lucru va aduce și mai multe fenomene extreme, iar severitatea furtunilor va crește.

    ”Astăzi avem parte de vreme răcoroasă, 20-22 de grade. Atmosferă mai de toamna, cer mai mult noros, temporar așteptăm ploi și chiar descărcări electrice. Ploile vor fi izolate, 15-20 de litri pe metru pătrat. Vânt moderat prin Moldova, cu unele intensificări, nu rafale foarte intense. De la o zi la alta vom remarca o încălzire a vremii. Am putea să avem spre 30 de grade în Capitală, poate chiar 31 sâmbătă, încălzire treptată până spre finalul acestei săptămâni, dar și instabilitatea atmosferică devine din ce în ce mai puternică. De la o zi la altă, pe măsură ce cresc temperaturile, severitatea furtunilor va crește”, a declarat meteorologul Mihai Huștiu la Realitatea Plus, citat de DCnews.ro.

    Pe de altă parte, cicloni formați în Marea Mediterană, în zona Italiei, vor influența puternic vremea din România. ”Ei sunt foarte importanți pentru regimul precipitațiilor în România. Dacă ei nu s-ar forma în Mediterană și nu s-ar deplasa spre Peninsula Balcanică și spre România, nu am avea un plus de precipitații pe Câmpia Română, pe Moldova, pentru că acești cicloni care vin din sud aduc un aport semnificativ de umiditate și precipitații pe partea de sud. Sunt două locuri în proximitatea Europei, unde se formează cicloni. O zonă e Genova, Italia, zona centrală a Italiei și un al doilea loc în Atlanticul de Nord. Îi numim cicloni atlantici care se formează în zona Islandei și vin peste Europa centrală și aduc mai multe precipitații în Ardeal, partea de vest și de nord a României. Sunt departe, dar ajung și aduc precipitații în zonele acestea pe care le-am menționat: partea de vest, de nord de centru, mai ales Ardealul și zona de munte”, a menționat meteorologul Mihai Huștiu.

    Totodată,  meteorologul a explicat că ”acești cicloni care se formează în Mediterană ajung uneori și spre țara noastră, ajung în Marea Neagră, uneori, și se intensifică datorită aportului de umiditate de deasupra Marii Negre și aduc precipitații pe partea de sud și de est a României: Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova”.

    ANM a emis prognoza meteorologică pentru 4 săptămâni

    Meteorologii au actualizat prognoza pentru următoarele patru săptămâni, până la data de 3 iulie.

    Prognoza meteo – iunie 2023. ANM: Cum va fi vremea în săptămâna 5 iunie – 12 iunie

    Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și nordvestice, dar mai ales în zona Munților Apuseni, iar în rest va fi deficitar.

    Prognoza meteo – iunie 2023. ANM: Cum va fi vremea în săptămâna 12 iunie – 19 iunie

    Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sud-estice și sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi în general deficitare.

    Prognoza meteo – iunie 2023. ANM: Cum va fi vremea în săptămâna 19 iunie – 26 iunie

    Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile vestice și centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

    Prognoza meteo – iunie 2023. ANM: Cum va fi vremea în săptămâna 26 iunie – 3 iulie

    Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”