• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O parte dintre fermieri, în pericol să piardă despăgubirile de secetă: „Mi-au spus că nu e bun contul”

    Roxana Dobre -

    Pentru că nu au un anumit cont de Trezorerie, o parte dintre fermierii afectați de secetă nu pot încasa despăgubirile aferente anului trecut pentru culturile de primăvară. Dacă vor să beneficieze de sprijin, aceștia sunt obligați să aibă cont deschis la Trezorerie, iar acesta trebuie obligatoriu să aibă terminația 507069.

    Direcțiile AgricoleJudețene au început plata despăgubirilor pentru secetă, iar fermierii au fost anunțați chiar în mijlocul autorizărilor că au nevoie de conturi noi care să fie deschise la Trezorerie, dacă vor să încaseze banii. Valabile sunt doar conturile producătorilor agricoli care au terminația ”507069”. Situația a fost semnalată de fermieri, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Start plăți despăgubiri de secetă! Lista cu sumele și fermierii care primesc banii în aceste zile

    Despăgubiri pentru culturile de primăvară, din 2023

    Fermierii ne-au semnalat că au fost informați chiar în timpul campaniei de plăți pentru despăgubiri că trebuie să deschidă noi conturi la Trezorerie, dacă cele existente nu au terminația ”507069”.

    ”În data de 8 septembrie am fost contactat de către funcționarul public pe parte agricolă din cadrul comunei (…), pe a cărei rază societatea își desfășoară activitatea, să trimit cât mai urgent contul deschis de societate la Trezorerie, pentru a se putea efectua plata pentru calamitățile suferite anul trecut, dar obligatoriu contul să conțină numerele 507069 la final. Am întrebat din ce motiv, mi-a spus că nu știe”, a fost mesajul transmis de un fermier redacției noastre.

    Citiți și: Vasile Balcan, AFF: Formula de calcul la despăgubiri nu a fost corectată! Bătaia de joc CONTINUĂ!

    Condiția privind contul la Trezorerie, confirmată de Direcțiile Agricole

    Fermierul a mai povestit că cerința privind contul deschis de firma pe care o gestionează, la Trezorerie, a fost confirmată și de Direcția Agricolă, instituție care i-a precizat că nu ”contează dacă fermierii au și alte conturi deschise” dacă acestea nu au terminația de numere menționată.

    ”Am cerut un număr al persoanei care i-a transmis acest mesaj, și am vorbit cu DAJ Timiș, care mi-a transmis că da așa este, numărul de cont trebuie să conțină obligatoriu numerele 507069 la final, la care am întrebat: dar care este explicația? Răspunsul a fost: așa se cere de sus. Dar societatea are deschise două conturi la Trezorerie, pentru ce să mai deschid unul? Răspunsul a fost: puteți avea 10 conturi deschise dacă nu aveți la final numerele acelea nu primiți banii, nu vreau să fac polemică cu dumneavoastră! Vă rog frumos să îmi transmiteți din ce cauză contul de Trezorerie trebuie să conțină la final numerele 507069”, a mai arătat nedumerit fermierul.

    Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat pe 31 august că a început plata, prin Direcțiile Agricole pentru 80.000 de fermieri care sunt eligibili pentru compensații, fiind făcut public și un tabel cu plățile la nivelul județelor.

    Schema de sprijin se acordă pentru următoarele culturi care au fost afectate de seceta pedologică în grade peste 30% și până la 100% inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor:
    a) porumb;
    b) floarea – soarelui;
    c) soia;
    d) mazăre.

    Reamintim că suma de 335 lei/ha a fost aprobată prin OUG 50/2023 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în vara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie-septembrie 2022.


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină

    Ultimele știri

    Prețul rapiței 2024 la început de mai, în portul Constanța. Contracte importante pentru export Sate lovite de furia naturii, în prima zi de Paști. Grindina și viiturile au făcut prăpăd în mai multe zone din țară Analist: Producția de porumb din Europa va crește în acest an