• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieriță terorizată de acțiunile unui bărbat – îi sapă șanțuri în culturi și o împiedică să irige

    Angelica Lefter -

    De mai bine de o lună, o agricultoare nu mai are parte de liniște. Un alt fermier o împiedică să-și irige cultura de grâu, iar aproape zilnic găsește șanțuri săpate cu excavatorul, gropi imense în culturi sau urme de grâu călcat cu mașina.

    Elena Gustoiu lucrează 1.000 de hectare de teren pe raza comunei Ograda, județul Ialomița. Suprafața este cultivată cu grâu, porumb, orz, soia, floarea-soarelui și mazăre. În zonă este o acută lipsă de apă, de aceea grâul pe care îl cultivă are nevoie de irigații. A investit peste 1 milion de lei în sistemele de irigat, iar acum, în fiecare zi, vede cum se alege praful de toată munca sa din cauza unui alt fermier care pur și simplu îi distruge cultura prin toate mijloacele de care dispune.

    Grâu culcat la pământ, în ferma Elenei Gustoiu, județul Ialomița

    Bărbatul o împiedică pe fermieră să irige, îi pune utilaje vechi pe teren și îi face gropi cu excavatorul

    Agricultoarea, care este membră a Asociației Forța Fermierilor, spune că nu înțelege atitudinea bărbatului, care susține la rândul său că terenul îi aparține, dar refuză orice fel de comunicare prin care ar putea dovedi că terenurile sunt ale sale.

    Elena Gustoiu a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a făcut plângere împotriva celui care-i distruge constant culturile și așteaptă ca justiția să-și facă treaba, însă, pentru recolta sa, ar putea fi prea târziu.

    ”Noi, toți fermierii din țară lucrăm pământul comasat, nu pe amplasament. Problema este că avem un fermier care s-a hotărât, fără să ne dea un preaviz, să își însemneze parcelele prin violență. Intră în culturile noastre, le face praf, una cu pământul. Mai mult, vrea să ne împiedice să irigăm. Pune pe teren utilaje stricate din ferma lui, remorci la roțile pivoților. Le pune strategic pe unde are el parcele, sa dea peste ele pivotul meu și să nu mai poată iriga, să se strice. Asta face zi de zi, iar noi sunăm poliția. Este și el fermier, are teren pe raza comunei Ograda, unde lucrăm noi, în extravilanul comunei, 200-300 de hectare, dar are mai mult teren în județele Prahova și Buzău. Noi în fermă am făcut investiții în irigații de un milion de euro”, a explicat fermierița din Ograda.

    Utilaje vechi puse în cultura de grâu, pentru a împiedica irigatul

    Fermierul care face probleme, fiul unui cunoscut procuror DNA certat cu legea

    Elena Gustoiu a ținut să precizeze că, în opinia sa, fermierul nu are frică de lege. Este fiul unui fost procuror, cunoscut în mass-media pentru acțiunile sale mai puțin prietenoase cu legea și justiția.

    ”Poliția dă din umeri pentru că nu-l găsește pe câmp, foarte rar îl găsesc pe câmp, când sunăm noi la 112. O singură dată a venit un domn polițist de la Slobozia, care i-a zis în față că este ”golăneală” ce face și l-a rugat să-și ia tractorul și să plece, pentru că voia să ne întoarcă încă o recoltă. Atunci a stat potolit vreo două zile. El spune că terenurile respective sunt ale lui. Omul nu face agricultură, se ocupă să mă împiedice pe mine să irig. În afara faptului că face ce face, se poartă fără rațiune, el susține, dar nu aduce nicio dovadă că anumite terenuri sunt ale lui, dar noi suntem în coindiviziune, adică este și dreptul meu și al lui. El nu știe sau ignoră acest lucru, dar ce face este de natură penală. L-am prins în fapt de mai multe ori, am filmări, i-am făcut plângere penală. El mizează pe treaba că acest caz va fi tărăgănat în justiție și până se va rezolva, oricum nu voi putea să-mi duc la bun sfârșit recolta”, a mai spus doamna fermier, care a mai adăugat că ar putea rezolva problema terenului pe cale legală, dacă chiar îi aparține, nu prin distrugerea culturilor și prin acte de violență.

    Grâul Elenei Gustoiu, călcat de roțile mașinii fermierului care spune că terenul îi aparține

    Fermierița a opinat că a ajuns să nu mai meargă singură în câmp de frica unor acte de violență din partea bărbatului.

    ”El vrea să ne distrugă, exact așa a spus acum un an. Ne tot amenință că ne că ne omoară. El lucrează cu unchiul său care este oficial administrator la firmă, dar tot el este cel care vine pe câmp și coordonează tot. El nu comunică cu noi, am întrebat și pe domnul polițist, ce are cu noi? Ne e teamă, l-am filmat și am văzut că este în stare de orice, lucrurile escaladează când nu există nicio jenă, el începe toate lucrurile acestea. Își bate joc, nici nu vorbește”, a mai explicat fermierița Elena Gustoiu.

    Fermierul acuzat nu vrea să vorbească cu presa, în schimb edilul comunei spune că vrea să medieze conflictul

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au încercat să ia legătura cu fermierul acuzat pentru a transmite și punctul său de vedere. Deși a răspuns la telefon, fiul fostului procuror, actualmente acționar la o firmă din domeniul agricol, nu a vrut să comenteze situația.

    Nici unul dintre oamenii legii, pe care l-am contactat, și care acționează în localitate, nu ne-a dat mai multe informații. Acesta ne-a spus că nu poate face niciun fel de comentariu prin telefon.

    Totodată, am încercat să aflăm și opinia primarului din comuna Ograda, Lilian Badea. Edilul a spus pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că știe de conflictul celor doi fermieri și că intenționează să medieze situația.

    În acest scop, chiar astăzi, vineri – 9 iunie, are programată o întâlnire cu cei doi fermieri la Primărie.

    ”Și mie situația mi-este oarecum neclară și nemaiîntâlnită până în momentul de față. Să vedem ce vor spune mâine, i-am invitat, după ce am stat prin telefon cu dânșii de vorbă și aștept să vedem mâine de ce s-a ajuns în această situație, ce pretenții au, ce probleme au. În legătură cu terenurile, este mult de povestit, dar este ceva care mie îmi scapă, am niște informații pe care acum nu le fac publice până nu îi ascult pe ei. În urma ujnei sesizări făcute de doamna Elena Gustoiu și trimisă la noi, i-am contactat pentru un punct de vedere. I-am întrebat dacă ne putem întâlni la Primărie să putem rezolva situația asta. Printre alte atribuțiuni pe care le are primarul, are și asemenea atribuții, de a media. Dânșii au fost de acord și am stabilit întâlnirea pentru mâine – vineri, ora 10:00. O să mai vină și Secretarul și un decan de vârstă care întâmplător este și agricultor și probabil că se va rezolva”, a menționat edilul Lilian Badea.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd