• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vladimir Putin: ”Ne gândim să ieșim din acest acord cu cereale acum”

    Violina Gorcinschi -

    Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat ieri, marți – 13 iunie, că Rusia ia în calcul să se retragă din acordul de cereale din Marea Neagră deoarece Occidentul ar fi păcălit Moscova prin faptul că nu a respectat niciuna dintre promisiunile de a introduce produsele agricole rusești pe piețele mondiale.

    Acordul care permite Ucrainei să reia exporturile maritime de cereale a fost intermediat de către Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut, pentru a ajuta la gestionarea crizei alimentare globale, despre care ONU a spus că a fost agravată de cel mai mortal conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

    Pentru a convinge Moscova să aprobe pactul, cunoscut de diplomați ca „Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră”, acesta a fost încheiat pe o perioadă de 3 ani, iar ONU a fost de acord să susțină Rusia în propriile exporturi de alimente și îngrășăminte.

    Conform liderului rus, Vladimir Putin, acest lucru nu s-ar fi întâmplat.

    un vas pe mare
    Kremlinul, dezamăgit de acordul de cereale (foto: gcaptain.com)

    Rusia ar avea motive să se retragă din acordul de cereale

    Nemulțumit de rezultatele pactului privind transportul de cereale, Vladimir Putin a declarat să se simte înșelat de Occident și intenționează să părăsească acordul de cereale.

    „Ne gândim să ieșim din acest acord cu cereale acum. Din păcate, am fost încă o dată înșelați – nu s-a făcut nimic în ceea ce privește liberalizarea aprovizionării cu cerealele noastre către piețele externe. Erau o mulțime de condiții pe care occidentalii trebuiau să le îndeplinească sub conducerea ONU. Nu s-a făcut nimic”, a spus Putin la o întâlnire a corespondenților de război ruși și a bloggerilor militari, potrivit Reuters. 

    Puterile occidentale au impus Rusiei cele mai dure sancțiuni aplicate vreodată, ca răspuns la războiul său pe scară largă din Ucraina, declanșat pe 24 februarie 2022.

    Deși exporturile de alimente și îngrășăminte ale Rusiei nu sunt sancționate, restricțiile privind plățile, logistica și asigurările reprezintă obstacole în calea livrărilor, potrivit Moscovei și marilor exportatori ruși de cereale și îngrășăminte.

    Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari producători agricoli din lume și jucători importanți pe piețele de grâu, orz, porumb, rapiță, ulei de rapiță, semințe de floarea soarelui și ulei de floarea soarelui. Rusia este, de asemenea, lider pe piața îngrășămintelor.

    un lan de grau
    Acordul de cereale va expira pe 17 iulie (foto: thestar.com.my)

    ONU, îngrijorată de soarta acordului de cereale

    Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat luni că este îngrijorat că Rusia va renunța, pe 17 iulie, la acordul cu cereale.

    „Lucrăm din greu pentru a ne asigura că va fi posibilă menținerea acordului de cereale și, în același timp, că suntem capabili să ne continuăm activitatea de a facilita exporturile rusești”, a declarat Guterres reporterilor.

    Putin a spus absolut clar că Rusia ia în considerare retragerea de la acordul cu cereale.

    Liderul de la Kremlin a spus că va discuta despre viitorul său cu unii lideri africani care se așteaptă să viziteze Rusia în curând, adăugând că Moscova este gata să furnizeze cereale gratuit celor mai sărace țări ale lumii.

    „Aproape nimic nu merge către țările africane”, a spus Putin despre situația actuală, adăugând că Moscova a convenit de mai multe ori să prelungească acordul, dar nu are niciun beneficiu pentru a face acest lucru.

    Actualul acord va expira pe 17 iulie, cu excepția cazului în care Rusia este de acord să prelungească.

    Principalele doleanțe ale Rusiei sunt ca Banca Agricolă Rusă (Rosselkhozbank) să fie reconectată la sistemul de plăți SWIFT, ca livrările de mașini agricole și piese de schimb către Rusia să fie reluate și ca restricțiile privind asigurările și reasigurările să fie ridicate.

    Alte cereri includ reluarea conductei de amoniac Togliatti-Odesa, care permite Rusiei să pompeze substanța chimică în principalul port al Ucrainei la Marea Neagră și deblocarea activelor și conturilor companiilor ruse implicate în exporturile de alimente și îngrășăminte.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till