Cu cât se vinde un kilogram de roșii românești în Marea Britanie
Violina Gorcinschi -Românii din diaspora visează la fructele și legumele de acasă și ar plăti oricât ca să le poată avea pe masă. În Marea Britanie, legumele românești devin din ce în ce mai accesibile, însă se vând la prețuri piperate. De exemplu, un kilogram de roșii românești costă mult mai mult pe rafturile britanicilor față de prețul cerut la poarta fermei.
În Marea Britanie trăiește o comunitate mare de români, fiecare visând să aibă pe masă produse tradiționale românești. Astfel, comerțul cu legume cultivate în România a luat amploare și și-a făcut loc pe piața britanică.
Legumele destinate românilor din diaspora sunt cumpărate de la fermieri cu 3-4 lei kilogramul și transportate cu camioane și microbuze pentru mărfuri dincolo de Canalul Mânecii, de unde sunt preluate de firmele românești de distribuție. Acestea livrează, la solicitare, produse românești rețelelor de magazine de tip cash&carry deținute de români, englezi, lituanieni și turci.
Lista de prețuri pentru legumele românești vândute către magazinele cash&carry în Marea Britanie este următoarea:
– un kilogram de roșii este livrat cu 2,29 lire sterline;
– un kilogram de castraveți românești costă 1,79 lire sterline;
– un kilogram de ardei gras galben ajunge la 2,25 lire sterline;
– un kilogram de dovlecei de calitatea întâi este vândut cu 1,28 lire sterline;
– un kilogram de varză albă se vinde cu 0,85 lire sterline.
La această dată, lira sterlină valorează 5,7998 lei la cursul valutar al Băncii Naționale a României (BNR). După adaosul la preț făcut de magazine, clienții ajung să scoată din portofel în jur de 4,5 lire sterline pentru un kilogram de legume din România, adică aproximativ 26 de lei, conform Capital.ro.
Exportul de roșii românești în Marea Britanie crește an de an
Conform datelor făcute publice de Comisia Europeană, în fiecare an, exportul în Marea Britanie de tomate cultivate în România crește, chiar dacă, la momentul actual, cantitățile livrate nu sunt semnificative, respectiv:
– 40 de tone în anul comercial 1 octombrie 2021-2022;
– 35 de tone în anul comercial 2020-2021;
– 29 de tone în anul comercial 2019-2020;
-18 tone în anul comercial 2018-2019;
– 1 tonă în anul comercial 2013-2014.
De fapt, vânzările de tomate românești pe piețele terțe sunt foarte scăzute. De exemplu, vârful atins în anul comercial 2021/2022 a fost de 1.750 de tone, din care 948 de tone au avut destinația Republica Moldova. În rest, cantitățile vândute sunt sub 200 de tone.