• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescător de animale: Dorm cu vacile în grajd de frică să nu fie omorâte!

    Roxana Dobre -

    Întreaga comunitate de la Poșaga, o comună formată din 7 sate din județul Alba, este terorizată de circa două săptămâni de mai mulți urși care au apărut de nicăieri. Fermierii se tem pentru siguranța lor și a animalelor și dorm cu acestea în grajd de frica urșilor.

    Crescătorul de animale Iulian Pitea din comuna Poșaga, județul Alba spune că, de circa două săptămâni, oamenii din zonă nu mai au liniște. În regiune au apărut de nicăieri mai mulți urși care au ajuns chiar pe drumul comunal și pe pășunile din zonă. Autoritățile trimit aproape zilnic mesaje de alertare dar crescătorii cer măsuri concrete.

    ”Primim nenumărate mesaje de avertizare RO-Alert dar nu ne încălzește cu nimic pentru că noi chiar nu putem să ne adăpostim și animalele ce facem cu ele, le lăsăm ursului? Oricine a crescut măcar o dată animale știe cu nu poate face asta. Aici la noi în zonă se merge în totalitate la pășunat, nimeni nu ține animalele închise, pe stabulație. Și atunci fiecare crescător are porțiunea lui de pășune și își vede de vacile lui. Nu procedăm ca în alte părți să le ducem la comun să avem un îngrijitor plătit, pentru că la noi este pământul este particular și împărțit pe bucăți mici adică un crescător merge cu vacile pe un deal, un altul mai departe și tot așa. Spre exemplu noi ce din satul Poșaga mergem pe cinci dealuri separate cu ele așa că fiecare trebuie să își vadă de animale și este direct responsabil de ce se întâmplă”, a spus Iulian Pitea pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Crescătorul care și-a salvat ferma cu ajutorul Agrointeligența: ”Fără dvs. nu primeam subvențiile și nu cred că puteam merge mai departe”

    Urs pe pășune

    Urșii au apărut de circa două săptămâni de ”nicăieri”

    Fermierul a povestit pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că au apărut o mulțime de urși în zonă, marea temere a crescătorilor fiind că animalele sălbatice au fost relocate din alte părți ale țării.

    ”Eu mă gândesc, presupun, nu am dovezi, și așa crede cam tot satul, că ar fi relocați aici. Pentru că au apărut deodată patru urși într-un singur loc, la 5 kilometri de mine, au apărut alți doi pe alt deal aici aproape și au mâncat în zonă un taur ziua la amiaza mare. De asemenea au apărut alți doi urși altă parte a satului au fost văzuți că mergeau pur și simplu pe drum. Deci o mulțime de întâmplări”, a dezvăluit fermierul.

    Citiți și: Despăgubiri de 100.000 lei pentru un cioban desfigurat de urs. Câștig de cauză, în instanță!

    Fermier: Nu aș vreau personal să ajung să fiu despăgubit pentru că nu mă încălzește cu nimic

    Temerea fermierilor din Poșaga dar și a altor localnici este cu atât mai mare cu cât, spune Iulian Pitea, în zonă nu se pomenea să coboare ursul atât de aproape.

    ”La noi în zonă nu au fost niciodată așa situații să vină ursul direct pe deal. Se știa că poate sunt în pădure, dar departe, în inima pădurii, cum zicem noi, unde nu prea ajungeau oamenii. Dar să vină pe pășune nu, niciodată. A mai fost o situație în satul vecin anul trecut când a coborât ursul și a mâncat niște vaci la un fermier care are mai multe animale, a fost despăgubit într-un final dar eu nu aș vreau personal să ajung să fiu despăgubit pentru că nu ne încălzește cu nimic și dacă se ajunge acolo este clar că autoritățile au acționat prea târziu. Repet, nu aș vrea să ajungă să mă despăgubească nimeni, să pot să îmi văd de ale mele și să nu stau în par cu ursul sau să stau de harță cu toate autoritățile, cu vânătoarea, cu primăria etc.”, a mai relatat fermierul.

    Iulian Pitea: Dorm cu vacile în grajd de frică

    Fermierul din Arad a mai spus că de teama ursului oamenii au ajuns să doarmă cu animalele în grajd. ”Dacă vreți să mă credeți noaptea dorm lângă ele, la grajd. Nu își închipuie nimeni cât este de mare frica și în situația aceasta nu sunt numai eu. Că rupe ușa la grajd și le omoară pe toate sau pur și simplu se accidentează ele pentru că se calcă în picioare de frică. Avem câini, orice gospodărie are aici, dar nu fac față la doi urși, este foarte greu să îi învingă, poate doar să te alerteze că este ceva în curte sau pe pășune. Vă dați seama când văd că vin 2 urși spre ei atunci nimeni nu știe la ce să se aștepte sau cum să reacționeze”, a mai spus crescătorul.

    Autoritățile nu mișcă un deget. Doar emit avertizări

    Nemulțumirea fermierilor este îndreptată și către autoritățile locale care nu au luat nicio măsură, doar emit avertizări privind prezența urșilor.

    ”Nici autoritățile locale nu au făcut absolut nimic. Adică dau alertă dar noi ce să facem dacă suntem mereu alerte, să stăm cu animalele numai închise? Cine le asigură mâncarea? Noi cerem doar să intervină, vânătorii sau cine răspunde direct, și să îi îndepărteze în vârf de munte, să le asigure hrană și ei atunci nu mai coboară după animale. Pentru că aici suntem pe pășunile noastre iar oamenii stau pe locul lor, nu merg departe să le invadeze habitatul. Chiar oamenii își văd de treaba lor și de bucata lor de pășune”, a mai menționat Iulian Pitea.

    Iulian Pitea: Noi cerem doar să ne putem vedea liniștiți de viața noastră simplă

    Pentru oamenii din Poșaga nu sunt importante despăgubirile sau alte ajutoare acordate pentru uciderea animalelor. În fermele mici cu puține capete orice animal are rolul lui iar dispariția acestuia strică tot rostul fermei.

    ”Iar dacă vorbim și de despăgubiri, că am văzut că s-a ridicat problema asta, că oricum primesc banii pe animal, păi despăgubirile vin după un an, până atunci omul trebuie să își ia degrabă alt animal pentru că pierde subvenția. Sau ce face dacă este o vacă ce are vițel și rămâne fără mamă? Sunt multe situații la care autoritățile nu se gândesc, și v-am spus, nimeni, dar absolut nimeni nu își dorește să ajungă să fie despăgubit, cu atâtea hârtii și comisii și drumuri făcute. Noi cerem doar să ne putem vedea liniștiți de viața noastră simplă, să nu ajungem să batem pe la porți străine. Și vă spun și cazul fermierului căruia i-au mâncat taurul, omul avea sprijin cuplat, folosea taurul la montă, acum practic a rămas în aer. Adică sunt niște probleme grave pentru o fermă, mai ales dacă este mai mică, pe care nimeni nu le ia în calcul. Ei o dau cu despăgubirea. Păi ce să facă fermierul cu banii peste un an?”, a conchis supărat crescătorul de animale din Poșaga.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”